Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I tu mam problem bo przez przypadek skasowałem wiadomość od kogo było :rolleyes:

I coś mi się zdaje, że mogę mieć niezły cyrk teraz. :rolleyes::rolleyes:

ooo coś nowego. Sprawdź kosz może się zachowało. Mail mało wiarygodny jak sądzę

Wiesz kosz jest usuwany co 30 dni i niestety tego już nie ma w nim a nie mam możliwości nawet odzyskania tego. szczerze siedzę jak na szpilkach obecnie. Dostał ktoś z was konkretnie wezwanie na maila?

Oraz pytanie czy ktoś dostał konkretnie na skrzynkę maila takie wezwanie?
Zastanawiające jest to skąd dostali moją konkretną skrzynkę maila.
Miał ktoś taki przypadek?

Proszę nie urządzać chatu z Forum, takimi informacjami możecie wymieniać się przez PW.

gsobanski4 napisał:
ściągnąłem film a następni umieściłem go na swoim koncie, nie skopiowałem go w kinie nagrywając go nielegalnie i nie udostępniłem go jako pierwszy, od razu dodam że film dostępny jest nadal na wielu innych kontach i portalach. Nie sądzę by dziesiątki ludzi udostępniających film wykupiło do niego prawa autorskie !!!
(...)
raczej wiedziałem że jest to niezgodne z prawem ale tyle innych osób ten film udostępniało i udostępnia na różnych portalach że myślałem że przejdzie to mi bezkarnie
Skwituję to jednym pytaniem - fakt, że banda idiotów wybija w trakcie demonstracji witryny w szybach, ma oznaczacz że Ty też możesz to zrobić i nie powinieneś ponieść za to odpowiedzialności?... Co za idiotyczne rozumowanie... Ludzie popełniają przestępstwa, ale nie oznacza to, że ty również powinieneś, a gdy już to zrobisz - że jest to jakakolwiek okoliczność łagodząca.

gsobanski4 napisał:
Mam jeszcze pytanie na drugim dysku ze stron z torrentami miałem ściągniętych kilka obrazów ISO Windows 7-8-8.1, czy dopóki nie są one zainstalowane i aktywowane i ich nie udostępniam też są nielegalne ?
W przypadku programów sytuacja jest inna. Samo ich pobranie może być nielegalne, a nie wyłącznie udostępnianie (jak np. przy filmach, czy muzyce).

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem do końca posta:„Holt_” -„Jeśli przerzuci się z p2p na coś innego to w razie li i jedynie ściągania nie będzie piratem w świetle polskiego prawa.” To znaczy że jeżeli film ściągnąłem z tego samego portalu na którym go udostępniłem to w świetle polskiego prawa nie jestem piratem ?

To znaczy, że w przypadku filmów legalne jest ich pobieranie, a nie udostępnianie.
Jeśli użytkownik pobiera film, ale NIE udostępnia go jednocześnie jak przy torrentach - nie łamie prawa.

Ok ! Zrozumiałem, ale dla mnie to trochę chore, ścigany powinien być ten kto pierwszy nielegalnie udostępnił film. Wiadomo że jeśli film trafi do sieci to dalej leci to jak domino i nikt nie myśli wtedy o konsekwencjach, chyba się nie mylę ?

Mylisz.
Wytłumaczyłem to w poście #429.

(z resztą Ty sam wiesz, że się mylisz - cytuję "raczej wiedziałem że jest to niezgodne z prawem")

Owszem orientowałem się że to pewnie nie w porządku wobec posiadacza licencji ale udostępnianie było tak nagminne i w takiej ilości że nie bardzo sobie zdawałem sprawę z konsekwencji. Ale rozumiem że tak jak już pisano, nieznajomość prawa mnie nie usprawiedliwia ! I jeszcze jedna sprawa która mnie nurtuje, czy posiadanie na dysku kilku różnych obrazów ISO systemu Windows jest nielegalne ? Nie złapano mnie na udostępnianiu lecz na tym że miałem je na dysku, nie instalowane, ściągnięte z sieci obrazy ISO nawet z wbudowanymi aktywatorami wolno chyba posiadać ?

Już pisałem.

FreeG napisał:
W przypadku programów sytuacja jest inna. Samo ich pobranie może być nielegalne, a nie wyłącznie udostępnianie (jak np. przy filmach, czy muzyce).

Ok. Już rozumiem, muzyka, filmy, książki- udostępnianie. Programy obje strony- udostępnianie i posiadanie nawet jeśli ich nie używam.

Jeszcze jedno, obrazy ISO w wersji "Trial" czyli próbnej nie aktywowanej oferuje przecież mnóstwo portali i sam Microsoft, więc posiadanie takiego obrazu jest chyba legalne do puki nie zostanie zainstalowany i piracko aktywowany ?

NIE ŚCIAGAJ OPROGRAMOWANIA - nawet trialówki z terminem należy albo aktywować legalnie albo usunąć z kompa. Filmów nie ściągajcie złaszcza przez P2P, a zwłaszcza, że większość filmów to szmira totalna.
Poza tym jak ktoś ma ciśnienie sporo filmów np. Godzilla 2014 czy X-man 2014 można obejrzeć bezpośrednio ze stronek i to za free. Niebawem i inne nowości będzie tam można obejrzeć...
P2P jest żerowaniem na nieświadomych pośrednikach. Największą i jedyna pajdę powinien otrzymywać ten który umieszcza film na torrencie. Bądź strony te powinny być blokowane tak jak z nielegalnym hazardem :)

Co do stron z torrentami to się zgadzam jest tam wszystko: Windows i Office jaki się chce, każdy potrzebny program czy to antywirus czy konwersja plików wideo, dosłownie wszystko czego dusza zapragnie. Tak samo z muzyką i filmami, nowszymi, starszymi i tymi które wejdą dopiero do kin, i nikt stron z torrentami nie likwiduje ani nie wnika że takie istnieją ! Kto ma w tym interes ? Walczy się z płotkami a rekiny robią co chcą !

Jeśli "płotki" w sposób świadomy łamią prawo uzasadniając to tym, że inni też je łamią - to ponoszą odpowiedzialność karną.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót