Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wie ktoś może jak rozwija się sprawa Wałęsy?

Dostałem pismo o umorzeniu sprawy oraz pozwolenie o wydanie rzeczy czyli komputera po uprawomocnieniu się decyzji. Pismo z data 29.12.2014.Ile trwa okres uprawomocnienia się takiej decyzji i kiedy mogę zgłosić się po sprzęt? Z góry dzięki za odp.

pozdr

A którego filmu dotyczyła sprawa, która została umorzona?

raf991 - przypomnij o jaki film i ogólnie okoliczności w Twoim przypadku chodzi ...
Kiedy otrzymałeś pismo, jakie zarzuty, co sie działo, ile trwało itp....

Opisał to w swoim pierwszym poście w wątku: link do posta

A u mnie dalej cisza, może powinienem się zorientować czy "moje" postępowanie nie zostało już umorzone...

raf991 tylko pogratulować że wszystko dobrze się skończyło

Dzięki, wszystko idzie ku dobremu ale będę zadowolony dopiero jak będę miał kompa w domu i upłynie trochę czasu od całej sprawy.
Dlatego chciałbym jeszcze ponowic moje pytanie odnośnie czasu uprawomocnienia decyzji o umorzeniu postępowania. Czy to jest 7 czy może 14 dni i czy kalendarzowych czy może roboczych? Nie chce mi się niepotrzebnie chodzić na. komisariat i po raz kolejny nudzić w tej sprawie.

raf991 no to po 3mc umorzenie, gratuluję, a tak się bałeś...
Chodziły plotki że sprzęt zatrzymują na 6mc do 2 lat...
Teraz wypadałoby na Twoim miejscu pozwać kancelarię :)
U mnie tak jak pisałem. Nikt przed świętami nie wjechał a zaraz minie 7mc od otrzymania liściku od AŁ. Tak do 12mc będę z wami, później jak się nic nie wydarzy to sobie sprawę odpuszczam.

Poszedłem na ugodę stąd sprawa tak szybko się zakończyła (jeżeli to faktycznie koniec).Jak sprzęt pójdzie do analizy to do 2 lat jeżeli coś znajdą.

No tak poszedłeś na ugodę więc "weszli" na chatę. Dlatego żadnych ugód z nimi. Idąc na ugodę pośrednio przyznałeś się do winy. Ja nie nic z wezwaniem nie zrobiłem i póki co cisza sza...

Jeżeli dostałeś pismo, że sprawa umorzona to masz po KK, jeżeli chodzi o cywilną sprawę to się "ułożyłeś" poprzez ugodę. Więc masz spokój. Ugoda ile Cię kosztowała?

Przeczytaj proszę ze zrozumieniem kilka moich poprzednich postow, ponieważ nie chce mi się po raz kolejny powtarzać :) .Poza tym moja sprawa wyglądała nieco inaczej od Twojej. Postapilem tak a nie inaczej, poznałem tez Twoja opinie na ten temat .Poza tym, to nikt Cię nie namawia do pójścia na żadną ugodę wiec nie do konca rozumiem dlaczego tak bardzo zależy Ci żeby inni postepowali tak jak Ty? :)

Witam. Jestem zarejestrowany na forum od kilku minut ale śledziłem sprawę bo sam jak wielu kilka miesiecy temu dostałem "ugodę". Po jej otrzymaniu uznałem że zapłacenie i tak nie rozwiąże sprawy więc napisałem do prokuratury list. W liście było że nie przypominam sobie ale nie zaprzeczam zdarzeniu itp. List poszedł i długo cisza. Kilka miesięcy.
Ostatnio dostałem inny list tym razem BEZPOŚREDNIO z prokuratury:

"W związku ze sprawą nieumyślnego rozpowszechniania... w czasie... w nieustalonych miejscach...utworu...informuję że w dniu... wydane została nieprawomocne postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia. Jednocześnie pouczam iż...możliwe jest udzielenie wglądu w akta sprawy... w siedzibie Prokuratury...
Rozdzielnik:
Osoby wskazane na k. od..... do......"

Jakbyście mogli mi powiedzieć bo nie do końca zrozumiałem. Niby sprawy już nie ma ale z racji że nieprawomocne to kancelaria może dalej wysylac mi ugody czy jak?
No i ta koncowka listu: "Rozdzielnik: osoby wskazane..." - co to oznacza???

Sprawa karna uprawomacnia się z czasem bodaj 14 dni. Najważniejsza sprawa dla Ciebie to umorzenie sprawy :) Jeśli chodzi o KK masz spokój zawsze mogą próbować w cywilnym pociągnąć Ciebie do odpowiedzialności, ale wątpie w to. Oni liczą na nieświadomość ludzi i strach... Jeżeli sprawa KK jest umorzona to masz silny dowód w sprawie cywilnej.

Gangez napisał:
Witam. Jestem zarejestrowany na forum od kilku minut ale śledziłem sprawę bo sam jak wielu kilka miesiecy temu dostałem "ugodę". Po jej otrzymaniu uznałem że zapłacenie i tak nie rozwiąże sprawy więc napisałem do prokuratury list. W liście było że nie przypominam sobie ale nie zaprzeczam zdarzeniu itp. List poszedł i długo cisza. Kilka miesięcy.
Ostatnio dostałem inny list tym razem BEZPOŚREDNIO z prokuratury:

"W związku ze sprawą nieumyślnego rozpowszechniania... w czasie... w nieustalonych miejscach...utworu...informuję że w dniu... wydane została nieprawomocne postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia. Jednocześnie pouczam iż...możliwe jest udzielenie wglądu w akta sprawy... w siedzibie Prokuratury...
Rozdzielnik:

Jakbyście mogli mi powiedzieć bo nie do końca zrozumiałem. Niby sprawy już nie ma ale z racji że nieprawomocne to kancelaria może dalej wysylac mi ugody czy jak?
No i ta koncowka listu: "Rozdzielnik: osoby wskazane..." - co to oznacza???

Napisz proszę jakiego filmu i jakiej kancelarii dotyczy ta sprawa? :)

A ja mam inne pytanie: co właściwie oznacza "postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia"? To znaczy, że zostało to już zakończone na etapie postępowania w sprawie i nie przechodzi do postępowania przeciwko komuś?

I czy coś takiego dotyczy całego postępowania (w którym było kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy świadków którzy dostali pisma), czy raczej dotyczy to tylko konkretnej osoby?

Czarny Czwartek u AŁ to jest to samo postępowanie, które dotyczy mnie, więc chciałbym wiedzieć, czy mam to już oficjalnie z głowy :-)

Chyba masowo prokuratura wysyła takie listy bo nie ma moich danych na liście i nie ma dokładnej daty wymiany p2p tylko w przedziale dat (łącznie około jednego roku). I to chyba jest w tej końcówce tzn:
"Rozdzielnik:
Ręcznie wpisane cyfry w takim rozumowaniu sugerują że podobny list wysłano do około 300 osób.
Także pewnie i twoja sprawa zostanie zakończona.

Czyli AŁ nie posiadała nic więcej jak adres IP, co jest słabym dowodem i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Złożenie zawiadomienia do prokuratury miało na celu tylko uzyskanie danych osobowych i zastraszanie. Wątpię żeby AŁ bawiła się w pozwy cywilne... Odszkodowanie w pozwie cywilnym gdy na dodatek ma się słabe dowody jest mało opłacalne. Strata musi być wykazana i uwierzytelniona. Nie można żądać 5tyś za takie szmirowate filmy, które teraz po 6zł w gazetkach latają :)

Mam pytanie czy jeśli jestem klientem kancelarii A.Ł. w innej sprawie to czy mogą mnie oni w tej pozwać czy jest konflikt interesów?

Mam takie szybkie pytanie i prosze o porade.
Czy oprocz "Postanowienia w przedmiocie dowodow rzeczowych po umorzeniu dochodzenia" mam oczekiwac na kolejne pismo z prokuratury?

Napisano w nim ze na podstawie art.323 § 1kpk,325a kpk oraz art.230 § 1 i 2 kpk prokurator postanowil o przechowaniu w depozycie policji a po uprawomocnieniu sie postanowienia o umorzeniu dochodzenia z dn. 29.12.14 i niniejszego postanowienia o wydaniu mnie mojego komputera (tutaj opis dowodu rzeczowego).

Ile trwa uprawomocnienie takiego postanowienia? Z tego co czytalem 7 dni od otrzymania pisma kazdych ze stron ale to tylko moje domysly.

Druga sprawa,to czy mam czekac na kolejne pismo z prokuratury???
Tak przynajmniej twierdzi policja.Mam czekac jeszcze a jakby nic nie przyszlo to dzwonic do prokuratury i pytac.

Jezeli ktos sie orientuje to prosze o porade w tej sprawie.Nie stac mnie za bardzo na to zeby po raz kolejny placic za porade prawna.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót