kamiltgk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 25
Czyli wysłali ci przypomnienie z tego co czytałem jeśli nie udostępniales tego pliku to jesteś niewinny , pobieranie jest legalne .
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
U mnie sprawa wygląda podobnie , również poszłam na ugodę i teraz czekam. Zgadzam się film to najmniejszy problem. Łatwo jest kogoś osądzać mówić , że jest łosiem bo poszedł na ugodę , póki samemu nie znajdzie się w takiej samej sytuacji . Czasami lepiej zapłacić i mieć spokój niż brudne papiery i wpis do KRK na 5 lat .just_nobody napisał:Czy czytałeś mój post? Raf991 zapłacił ze względu na inne pliki posiadane na komputerze, a mogące naruszać cudze prawa autorskie. Sama ekspertyza zaś po zapłacie nie została wykonana, o ile dobrze rozumiem. Natomiast, przy konfiskacie komputera, sam czas obiegu dokumentów pomiędzy kancelarią (potwierdzenie zawarcia ugody i wycofanie wniosku), prokuratorem i policją może trwać ok. miesiąca przy największym pośpiechu. Zaś z oczywistych względow na pośpiechu w takim wypadku nie zależy nikomu poza właścicielem komputera.
Ja powiem tak - sam film to jest szczegół. Natomiast jeżeli np. skonfiskowano by mi komputer i miałbym na nim zainstalowane nielegalne oprogramowanie typu AutoCad, Photoshop lub podobne (jak jeden z innych użytkowników forum), to nawet nie zastanawiałbym się i jak najszybciej zawarł ugodę. A następnie byłbym mądrzejszy i nigdy więcej takich rzeczy nie instalował. Ale to tylko moja opinia.
durlex napisał:just_nobody, policja przeszukuje zawartość dysków wyłącznie na obecność pliku będącego przedmiotem danej sprawy, nie sprawdza się nawet legalności systemu operacyjnego.
Jeżeli po sprawdzeniu plik nie zostanie odnaleziony, nie ma podstaw do dalszego przetrzymywania komputerów/dysków przez policję.
szaza166, podpisanie ugody nie chroni bezpośrednio przed odpowiedzialnością karną w istniejącym już postępowaniu, decyzja o cofnięciu wniosku o ściganie wymaga zgody prokuratora.