Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 3

• Autor wątku Autor wątku kruszon1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
OK to pewnie głupie.
Na torentach jest facet który wystawia całą kolekcje z LS. kilka setek pozycji.
Znalazłem gdzieś w necie komentarz internauty który wstawił do googla hash pliku który jest przedmiotem sprawy. Google skierowała internautę do faceta o nicku z torrentów.
Kim jest facet z torrentów?:) On nie ma problemów? :winko:

Ostatnia edycja:
Może być to osoba, która posiada prawa do rozpowszechniania tych plików.

A czy takie rozpowszechnianie nie jest przypadkiem łamaniem prawa ?

@Agnen
Adres IP w przypadku spraw rozpowszechniania plików przy użyciu tzw torentów, w warunkach domowych, bez zabezpieczeń łącza, sprzętu, na zasadzie,że każdy gość domowego siedliska może z niego skorzystać, nie jest dowodem a jedynie nikłą poszlaką.
Moim zdaniem oni - tj LS i temu podobne podmioty -nie zdecydują się występować na drogę sądową w oparciu o tego typu poszlaki, prawdopodobieństwo wygrania takiego powództwa jest znikome, natomiast skutki przegranej sprawy zbyt dotkliwe. Nie mówię tylko o zwrocie kosztów procesu, który w przypadku pozwów o charakterze masowym, będzie generować niebagatelne straty firmy, ale także chciałbym wspomnieć o konsekwencjach, każdego oddalonego powództwa. Na każdą taką sprawę, w której oddalono powództwo, internauci będą mogli się powoływać w ramach obrony, w dalszej perspektywie będzie to oznaczało pewną linię orzecznictwa. Prawnik, który zapewne steruję takim przedsięwzięciem z ukrycia - aby uniknąć ewentualnych konsekwencji z tytułu odpowiedzialności dyscyplinarnej patrz przypadek Anny Łuczak - zapewne o tym wie, dlatego będzie starał się unikać postępowań sądowych, licząc, że efekt "strachu" za sprawą wezwania do zapłaty, dostarczy jak największą ilość wpłat na konto.

@wuerzet
Z tego co wiem, żadna z firm zajmująca się copyright trollingiem nie przedstawiła dokumentu stwierdzającego nabycie praw autorskich...Mało tego, jest nagłośniony przypadek, w którym firma domagała się zapłaty z tytułu naruszenia praw do utworu wchodzącego w skład domeny publicznej...Internauta złożył skargę do Okręgowej Izby Radców Prawnych, w wyniku której kancelaria migiem wycofała się z roszczeń. Podstawowe pytanie, czy te podmioty rzeczywiście posiadają prawa do zgłaszanych roszczeń? Jestem przekonany, że na tak postawione pytanie przed Sądem padałyby ciekawe, czy też wręcz zjawiskowe, odpowiedzi...

Akurat lex superior posiada chyba prawa gdyż taka adnotacja widnieje na stronie podrywaczy

Witam. Sprawa jest ciekawsza niż wam się wydaje jak od strony prawnej i technicznej. Jak sami stwierdziliscie mamy do czynienia z trollingiem i dzięki waszym informacją karmimy owego trolla. Jest wiele ciekawych kwestii np polecam sprawdzić panów prezesów i ich połączenia z innymi firmami na podstawie krs.

Na podstawie krs i tego co miałem do wglądu wynikało, że mamy do czynienia z ciekawym rebusem. Dopatrzylem się związku z parabankami itp instytucjami. Również interesujący jest fakt działania spółek wyłącznie na terenie Gdańska oraz w dużym procencie są to spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Firmy posiadają strony www ale dziwnym trafem nie mogą funkcjonować. W kwestii technicznej podam jeden wątek ze względu na bezpieczeństwo forumowiczów. LS musiał sam wypuścić te pliki i zarzucił przynętę. Można dociekać skąd ma dane osobowe: prokuratura, kupiona baza danych, znajomy administrator itp.

Jeśli wezmiemy pod uwagę ze dużo osób wpłaci kierowana strachem to co z tymi którzy nien wpłaca w ogóle ale nie maja nic na sumieniu lub nie do końca pamietają i co z tymi którzy wiedza ze mogli dokonać czynu a rownież nie wpłacili ?

Osoby które wpłaciły sa ich sponsorami i dzięki nim firma dalej funkcjonuje. Zadaj sobie pytanie ile osób mogło zapłacić z 200 tyś wezwań, niech będzie to 1% razy 750zl ugody. Rachunek prosty 1,5mln złotych. Od strony technicznej informacje pozostawie na tym etapie jaki mamy gdyż może to być gwóźdź do trumny.

Dla kogo i jakiego rodzaju gwóźdź do trumny ? Skąd masz informacje o 200 tys wysłanych pism ?

Ostatnia edycja:
200 tyś było na któreś ze stronek, teraz nie pamiętam. Liczba prawdopodobna bo wiele pism wysłano na oślep lub sugerowano się numerem ip. Jedynej rzeczy to nie wiem skąd mają dane i na którym etapie powstał przeciek lub jaka luka systemowa została wykorzystana.

Wydaje mi sie ze dane wypłynęły w przypadku np Orange w momencie wejścia Orange na polski rynek kilka lat temu kiedy istniała jeszcze telekomunikacja (wiem ze to było france telekom kilka lat przed wejściem Orange na rynek polski) a dobrym tego dowodem mogą byc odbiorcy pism - ludzie którzy zrywali umowy x lat temu aż po takich którzy juz nie żyją ... A IP jako poszlakę dodane z cZapy , przeciez oni i tak nie zamierzają sie procesowac

Dobrze kombinujesz, z tego co czytałem wypłynęły dane osobowe ludzi z poza orange a takie można ponoć kupić. Na upartego można starać się o dane osoby prowadzącej śledztwo i od niej dowiedzieć się co zostało ustalone i przekazane. Kolejny wątek numeru ip bo trzeba mieć pewność, że taki ktoś posiadał w czasie rzekomego przewinienia. Sprawa od strony prawnej klarowniejsza.

***mod***

O tym ze dane wypływały niebezpiecznik pisał nie raz. Swoją droga ciekawa analogia sie nasuwa. Dane Orange wyplynely pod koniec 2013 roku a według ustalen lex superior większości osób pobierała pliki z sieci torrent właśnie na przełomie roku 2013 i początku 2014...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z ciekawostek mogę dodać że usługa jest na moją żonę. Jesteśmy już prawie 3 lata po ślubie a wezwanie przyszło na nazwisko panieńskie żony więc dane w naszym przypadku wypłynęły z Orange przed lipcem 2012. Więc mam wrażenie że takie firmy mogą mieć dane osobowe od kilku lat i tylko czekać na okazję do wykorzystania. W gruncie rzeczy moja żona nie istnieje, bo z dniem udostępniania filmu "erotycznego" jak to ładnie określili nie miała tak na nazwisko;)

W piątek dostałem 2 list tym razem polecony, wczesniejszy przyszedł w zwykłej kopercie jak jakaś reklama. Troche się wystraszyłem i jestem zaniepokojony bo nie wiem czy mam płacić tą karę czy nie. Czas na wpłatę to 5dni a pozniej podobno jakies konsekwencje karne, przeszukanie domu itd. to prawda ? :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
patrykp1568 napisał:
W piątek dostałem 2 list tym razem polecony, wczesniejszy przyszedł w zwykłej kopercie jak jakaś reklama. Troche się wystraszyłem i jestem zaniepokojony bo nie wiem czy mam płacić tą karę czy nie. Czas na wpłatę to 5dni a pozniej podobno jakies konsekwencje karne, przeszukanie domu itd. to prawda ? :(
Oni na to liczą, że w końcu się złamiesz i zapłacisz. Nikt nie potwierdził, że ktokolwiek miał jakieś przeszukania. Poza tym, przeszukania po uprzednim masowym ostrzeżeniu pisemkami są trochę bez sensu. Sprawy karne, które zakładają te kacelaryje są prowadzone w sprawie. Jeśli były przesłuchania w charakterze świadka to incydentalnie. W Olsztynie i Pruszkowie umorzyli, a że wysyłają dalej, cóż to ich biznes zawsze znajdą się ludzie, którzy zapłacą. Tak to działa. Dowód w postaci snapshota z IP to żaden dowód.

Panie moderatorze nie pisałem posta pod postem. Ja mam nick patrykp1568 a ktoś inny ma papryk91, to jakaś pomyłka

@aerobird

Czyli twierdzisz że można to "olać" i nie płacić im tych pieniędzy o które straszą ponieważ tylko na tym żerują ?
Jeszcze jedno pytanko mam, a co jeśli nie mam już komputera z którego niby popełniłem to przestępstwo a dowodem jest tylko adres IP który nawet się nie zgadza ?

LeszsekS - hash pliku z wezwania prowadzi do torrentów wystawionych przez jedną osobę o nicku orgiusz. Wystawia on setki plików. Oznacza to, że pliki wystawione zostały przez LS i to jest zgodne z prawem bo mogą je rozpowszechniać jak chcą; nawet za darmo. Problem rozbiją się o udostępnianie tych ich plików, które jest niezgodne z prawem (nie rozmawiajmy art. o 23(1)). Dla mnie jest to wykorzystanie prawa w celach osiągnięcia korzyści materialnych w sposób niezgodny z zasadami współżycia społecznego, a w przypadku spawy cywilnej podpada pod art. 5 kc. Co o tym sądzisz?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót