Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 3

• Autor wątku Autor wątku kruszon1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli sprawa jest umożona chociaż jesCze nie prawomocnym wyrokiem to chyba nie ma takiej opcji by policja i prokuratura działały w celu konfiskaty komputerów ?

Nie wydaje się to prawdopodobne, jednakże Lex Superior groziło, że będzie się zgłaszać do prokuratur odpowiednich dla miejsca zamieszkania właścicieli podejrzanych łącz.

Ogólnie jednak chciałem zauważyć, że otrzymane wezwanie można traktować jako ostrzeżenie. Jeżeli ktoś się poczuwa w jakimś stopniu do naruszania prawa, to jest to dobry moment do pogłębienia swojej wiedzy, zaprzestania wszelkich tego typu praktyk i wyciągnięcia wniosków na przyszłość. Zwłaszcza że kolejna kancelaria być może nie będzie wysyłać wezwań, a raczej poczeka na działania policji (jak BGST). I to moim zdaniem jest pozytywny aspekt całej tej sprawy.

just_nobody napisał:
że będzie się zgłaszać do prokuratur właściwych dla miejsca zamieszkania właścicieli podejrzanych łącz.
Nie sądzę, żeby inna prokuratura wszczęła postępowanie w sprawie, którą umorzyła już inna. To jest raczej kolejny straszak. Tylko trzeba pamiętać, że to umorzenie jest chyba jeszcze nieprawomocne.

Aczkolwiek zdecydowanie zgadzam się z dalszą częścią wypowiedzi. Jeżeli ktoś korzystał z Torrenta, to nie ma żadnej pewności, że np. ktoś inny nie zgłosi się do prokuratury w sprawie roszczenia.
Moim zdaniem każdy powinien sobie dokładnie sprawdzić swój komputer i wyczyścić wszelkie ślady korzystania z torrenta, a w szczególności usunąć nielegalne programy.

a ile czasu jest na uprawomocnienie się tego wyroku? bo w sumie juz 3 miesiące temu zostało to umorzone

Czy ktokolwiek czyta poprzednie posty? Kancelaria skorzystała z prawa odwołania się do sądu od decyzji o umorzeniu. A kiedy sąd podejmie decyzję? Jak sprawa trafi na wokandę, a wszyscy wiedzą jak szybko działa wymiar sprawiedliwości w Polsce. Ponadto sąd może zwrócić sprawę do ponownego rozpatrzenia przez prokuraturę.

just nobody zwróć uwagę, że większość spamu sieją nowi użytkownicy którzy nie czytali całego tematu. Wracamy do początku 43 strony które można streścić we dwóch, telefony do operatorów- omawiane kilkukrotnie, panika - jak za każdym nowym listem i mój faworyt- porady prawne od osób które z literą prawa mają wspólnego tyle co nic.
na koniec APEL do nowych użytkowników CZYTAJCIE A ZNAJDZIECIE a jak nie znajdziecie to pytajcie.

Sprawa, która zostanie zakończona prawomocnym orzeczeniem, nie będzie rozpatrywana ponownie w innych prokuraturach. W praktyce wygląda to tak, że prokuratury powołają się na fakt, iż sprawa była już rozpatrywana, badana przez organy ścigania, sprawa została zakończona prawomocnym postanowieniem i na tej zasadzie odmówią wszczęcia sprawy ponownie. Natomiast LS może sobie pisma składać choćby do wszystkich prokuratur w kraju, za jakiś czas otrzymają korespondencję w której otrzymają tą samą odpowiedz - odmowa szczęścia.

Z kolei Sąd w opisywanej sprawie, tj sprawie złożenia zażalenia przez LS na postanowienie prokuratora, sprawę rozpatrzy zapewne w trybie niejawnym, oznacza to tyle,że sędzia sobie otworzy akta sprawy, oceni materiał dowodowy, którego nie będzie bo adresy IP są jedynie poszlakami, a następnie utrzyma w mocy postanowienie prokuratora.

shaderr napisał:
... Z kolei Sąd w opisywanej sprawie, tj sprawie złożenia zażalenia przez LS na postanowienie prokuratora, sprawę rozpatrzy zapewne w trybie niejawnym, oznacza to tyle,że sędzia sobie otworzy akta sprawy, oceni materiał dowodowy, którego nie będzie bo adresy IP są jedynie poszlakami, a następnie utrzyma w mocy postanowienie prokuratora.
Orzeczenie wydane zatem wątek za chwilę można już zamknąć. :ok:

Ostatnia edycja:
ok. Zamykajmy. Zobaczymy za pol roku czy ktos zalozy watek o konfiskacie komputera albo pismach od innych wierzycieli.

LeszsekS napisał:

Dobrze by było, ale wiele osób nawet nie wie, że umorzono postępowanie w Olsztynie. LS nie będzie informować o toku sprawy i mogą straszyć dalej. Jeszcze może trzecie pisma będą wysyłać, a nóż ktoś się złamie. Sam otrzymałem pismo z błędnym nr akt i nie podali kto się sprawą zajmuje. Ogólne zatajanie ważnych danych z notorycznym straszeniem.

Ostatnia edycja:
Ok, doczytałam.

A powiedzcie mi na przyszłość, kto by mi takiego wezwania do zapłaty nie wezwał, co z takim czymś zrobić? Ja niczego nigdy nie ściągałam, nie gram w gry, nie oglądam filmów pirackich czy seriali, nie umiem nawet obsługiwać tych wszystkich programów. Ale jestem pewna, że panowie-współlokatorzy ściągali. A ja nie chcę ponosić odpowiedzialności, w tym finansowej, za cudze działania...

LeszsekS napisał:

Wątek można zamknąć, ale sprawy nie można pozostawić.
Teraz będę się domagać od LS zaprzestania przetwarzania i usunięcia moich danych osobowych.

Zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz.U. 1997 nr 133 poz. 883) proszę o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Lex Superior sp. z o.o. , ul. Jaśkowa Dolina 132 lok. 11, 80-286 Gdańsk, oraz pisemnego potwierdzenie listem poleconym na adres zamieszkania.

Z poważaniem
nazwisko i imię
sygn. XXXXX

mail z odpisu KRS - KONTAKT.LEXSUPERIOR@GMAIL.COM
ze www - kancelaria@lexsuperior.pl

Umieli wysyłać listy z wezwaniem , niech wysyłają potwierdzenia z usunięciem danych !!!

shaderr napisał:
Sprawa, która zostanie zakończona prawomocnym orzeczeniem, nie będzie rozpatrywana ponownie w innych prokuraturach. W praktyce wygląda to tak, że prokuratury powołają się na fakt, iż sprawa była już rozpatrywana, badana przez organy ścigania, sprawa została zakończona prawomocnym postanowieniem i na tej zasadzie odmówią wszczęcia sprawy ponownie. Natomiast LS może sobie pisma składać choćby do wszystkich prokuratur w kraju, za jakiś czas otrzymają korespondencję w której otrzymają tą samą odpowiedz - odmowa szczęścia.

.

rozumiem, że jesteś prokuratorem i wiesz co mówisz lub prawnikiem z wieloletnim stażem i miałeś już do czynienia z podobnymi sprawami. Oświeć mnie proszę

Cały czas zastanawiam się, czy program użyty do namierzenia naruszycieli posiada odpowiednie homologacje obowiązujące w Naszym kraju. Czy firma, która go obsługuje ma odpowiednie certyfikaty zezwalające na taką działalność, czyli szpiegowanie użytkowników internetu. Policja, czy inne służby też muszą mieć homologacje na radary czy alkomaty. Nie może to być sprzęt z Biedronki. Ja nie znalazłem informacji, które mnie intersują. Może ktoś takie posiada?
W pierwszym piśmie od LS napisano "przy użyciu specjalistycznego narzędzia informatyki śledczej".
Wg. mnie powinna być podana nazwa "narzędzia" i firmy obsługującej. Chyba, że "narzędzia" to kupione dane, a firma to LS.

Ostatnia edycja:
Wg informacji zamieszczonych w piśmie użyto do tego oprogramowania Loger v1.0, tylko nie znalazłem odpowiednika tego programu. Sama nazwa ogólnikowa i sam mógłbym takie coś wymyślić aby być wiarygodnym. Mam pewne przemyślenia co do danych osobowych ale to może później. Sygnatura sprawy może być specjalnie zmodyfikowana dla celu wprowadzenia w błąd.

Aż chce się napisać, żeby czytać poprzednie posty:) A czy możesz mi odpowiedź na czym polega to szpiegowanie użytkowników Internetu? Twój adres IP jest jawny i dostępny oraz zapisywany w naprawdę wielu miejscach (np. to forum prawdopodobnie pamięta że użytkownik driver124 logował się o tej i o tej używając danego adresu IP, podobnie facebook itp.).

Jeżeli teraz mówimy o sieci BitTorrent to najpierw należy pobrać plik torrent powiązany z interesującą nas treścią. Po otwarciu tego pliku w jednej z wielu aplikacji następuje połączenie z pewną bazą trackerów, serwerów przechowujących listę adresów IP które obecnie pobierają i udostępniają tą treść. W ten sposób nasza aplikacja może połączyć się z tymi adresami, a następnie pobrać naszą treść. Oczywiście sama też zapisuje się na trackerze, co pozwala innym użytkownikom pobierać od nas. Jak widać cała skomplikowana aplikacja szpiegująca może ograniczyć się do programu, który otworzy plik torrent i odpyta tracker kto obecnie pobiera i udostępnia chronioną treść, zapisze to do pliku, a następnie powtórzy cały proces za np. kwadrans. To jest naprawdę proste, przynajmniej w założeniach, i do opracowania przez nawet dosyć małą firmę programistyczną (stąd pewnie mało mówiąca nazwa programu Loger kancelarii Lex Superior).

A jeżeli masz adresy IP i inne dane z programu, to składasz zawiadomienie do prokuratury. Ona wystosowuje żądanie o podanie danych osobowych do operatorów telekomunikacyjnych, adwokat reprezentujący poszkodowanego wyciąga je z akt sprawy i udostępnia firmie, firma rozsyła wezwania.

Ale jak już mówiłem to wszystko było już opisywane, pewnie nawet kilka razy.

Ad. Nazwa programu była podana w pismach wysłanych do jednego z użytkowników jako odpowiedź na jego pytania. Naprawdę opłaca się przeczytać dokładnie ten temat oraz jego dwóch poprzedników.

Ostatnia edycja:
ga_an. Widzisz. Ja nazwy programu w swoich pismach nie miałem. Czyli każdego ciu..... inaczej. Jeśli chodzi o dane, to w mim przypadku mają od UPC, bo jest ten sam błąd w adresie. Inna sprawa skąd je mają, od prokuratora, czy kreta z UPC. Pewnie z sygnaturą będą tłumaczyć się błędem w druku.

just_nobody. Może masz rację, nie wiem, nie jestem informatykiem. Sami podają, że dane zdobyli za pomocą specjalistycznego narzędzia. Dla mnie to brzmi jak specjalny program nie dostępny laikom. Wiem tylko, że podczas pobierania z programu torrent są widoczni inni pobierający i udostępniający i równie dobrze można by było spisywać ołówkiem nr IP tych osób. A w takim razie można pomylić cyfrę lub dwie. Jeszcze raz napiszę. Policja i inne służby muszą mieć homologację na swoje urządzenia. Kierowca musi mieć zalegalizowany tachograf, a sklepikarz wagę. Będę się upierał, że program do namierzania powinien też być homologowany lub w inny sposób dopuszczony jako wiarygodny dowód
A czytałem wszystkie posty, od samego początku 1,2 i 3 , mogło coś uciec przy takiej ilości.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, a czy ktoś otrzymał poleconym ponaglenie do zapłaty ?:D ja pracuje za granica, dostalem informacje od matki ze dostala takie ponaglenie, pierwsze pismo kazalem jej olac bo wiem z czym to sie je, wiem tez ze ani ja ani ona tego nie scigalem. Wyrwane z kontesktu bo calego pisma nie mam, pozniej wpisze calosc: "Ostateczne przedsadowe wezwanie do zaplaty lub zlozenia wyjasnien w sprawie popelnionego przestepstwa" "z powodu braku wplaty z dnia 2015.27.01 bedziemy pania scigac za popelnone przestepstwo do sadu i prokuratury o odszkodowanie" "kto byl pomocny osobie ktora wyzadzila szkode takze bedzie scigany za pomocnictwo"
teraz matka mi sie zamartwia w domu, ale dzwonic tam nie chce bo jest pewna ze sie wtedy dopiero za nia wezma. Przeciez to jest chore.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
halu. Usuń w opcji edytuj nr PK za który Cię ścigają, bo to Twój indywidualny nr, a LS obserwuje. Wielu już dostało drugie pismo i dalej je olewa. Matkę pociesz, bo jak nic nie ściągała to nikt nic jej nie zrobi. Nie dzwońcie do nich, bo koszt za połączenie nie mały, a nic się nie dowiecie. Zachowajcie spokój i śledźcie forum, tu najpewniejsze informacje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót