Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
DeltaPsi, znowu niczym nie poparłeś swoich argumentów.
Generalnie w Twojej wypowiedzi jedno zdanie przeczy drugiemu.
Gdzie banują, skoro w RFC nie ma nic o banach? No chyba że masz na myśli co innego.
Podeślij jakiegoś linka do dokumentacji lub specyfikacji technicznej tego co
opisałeś, bo wydaje mi się, że szerzysz tu jakiś rocket science.

Całe to namierzanie użytkowników "samemu" nie ma większego sensu...
Nie wiadomo czy ktoś nie był np. exit node'm TOR'a czy serwerem SOCKS5.
Dopóki w Polsce nie będzie przymusu logowania dostępu, to nie da się ustalić sprawcy naruszenia.
IP tu praktycznie nic nie daje, a posłużono się nim jakoby było stuprocentowym dowodem przeciwko konkretnej osobie!

Zauważ, że w takich sprawach jedynymi sensownymi dowodami są:
a) wiarygodne zeznania świadka
b) system monitoringu
c) przyznanie się do winy

Nawet gdyby gromadzili wszystko to i tak konkretnej osoby która siedziała przed komputerem nie znają...
Jak już podważasz zdanie prokuratury, to poprzyj to konkretnym argumentem, który można racjonalnie potwierdzić.

Cała sprawa strasznie śmierdzi, nikt nie precyzuje dokładnie aktu namierzenia (tj. sposobu), więc nie wiadomo dokładnie czy faktycznie miał on miejsce. Prokuratura poddała wątpliwości wyniki dostarczone przez narzędzie, więc nie ma co dalej drążyć tematu...

W czerwcu uprawomocni się decyzja o umorzeniu i będzie po sprawie.
Ciekawe natomiast, jakie będą ustalenia prokuratury Gdańsk-Wrzeszcz ws. usiłowania oszustwa.

Ostatnia edycja:
hax0r napisał:
DeltaPsi, znowu niczym nie poparłeś swoich argumentów
Ostatnio powoływał się na swoich znajomych i wiedzę tajemną o 100%-owych masowych pozwach cywilnych...

hax0r napisał:
Jak już podważasz zdanie prokuratury, to poprzyj to konkretnym argumentem, który można racjonalnie potwierdzić.
A by to pierwszy raz podważa ?

Ostatnia edycja:
hax0r napisał:
Gdzie banują, skoro w RFC nie ma nic o banach?
Nawet gdyby gromadzili wszystko to i tak konkretnej osoby która siedziała przed komputerem nie znają...
Jak już podważasz zdanie prokuratury, to poprzyj to konkretnym argumentem, który można potwierdzić.

hax0r,
to są ich modyfikowane wersje "Loger bittorent Softy", to wglądu do kodu nie dostaniesz.
Wiadomo ze nie wiedza kto siedzi przed kompem, ale wiadomo kto ponosi odpowiedzialność za łącze (są umowy z dostawca usługi). Co do tej odpowiedzialności to sad będzie musiał to rozstrzygnąć. Co do prokuratury to co ma postępowanie karne do cywilnego?
Z reszta nie interesuje mnie ls itd, zaraz jak się rozpisze to bana dostane od Mod...

My tu głównie o ls bo oni teraz sa na czasie. A ty ludzi straszysz ;p Ja np wiem ze żadnego xxx torrentem nie pobieralem, dlatego pytalem jak to możliwe ze mają jakies dane i cos mi wmawiaja. Na myśl ze jeszcze mialbym sie w sadzie tlumaczyc sie zirytowalem troszke.

DeltaPsi napisał:
hax0r,
Wiadomo ze nie wiedza kto siedzi przed kompem, ale wiadomo kto ponosi odpowiedzialność za łącze (są umowy z dostawca usługi).

Jeżeli już, to na dzierżawcy łącza może co najwyżej leżeć kwestia niedotrzymania postanowień umowy, co jest zupełnie odrębną sprawą - tu kwestia należy do operatora, który raczej nie chciałby się bawić za dużo w kotka i myszkę na podstawie jakiegoś tam pisma od jakiejś tam spółki. Wiadomo też, że w większości starych Liveboxów nie jest dostępne szyfrowanie WPA, tylko co najwyżej WEP.

Złamanie zabezpieczeń WPA2 oraz WEP jest dosyć łatwe, wystarczy odpowiednia dystrybucja Linuxa (Bt5).

Abonent nie ma obowiązku monitorowania a nawet zabezpieczania routera hasłem dostępowym. Poza tym podczas konfiguracji routera istnieje opcja, że żadne hasło na czas jego konfiguracji nie będzie ustawione. Abonent nawet nie ma prawa naruszać prywatności użytkowników sieci, którym da dostęp co wyklucza jego odpowiedzialność w sprawie.

Gdyby było, tak jak piszesz, to jedno z postanowień prawa dyskwalifikowałoby drugie.

Co do postępowań, to jak już wcześniej pisalem - na cywilne trzeba wyłożyć pieniądze a sąd nic nie będzie
samemu ustalał. To na LS leżałby stuprocentowy ciężar złożenia dowodów, które notabene podważyła wcześniej prokuratura.

Nie wiem co im miałoby to dać, skoro w toku postępowania może udałoby im się
udowodnić winę kilkunastu osobom z kilkunastu tysięcy. Trwałoby to latami... i raczej LS by się nie wypłaciło.

A wysłanie listu poleconego jest przecież tańsze i nie wymaga gromadzenia dowodów :beer:

Ostatnia edycja:
Wiesz osoba która wie jak złamać WPA2 lub WEP, na pewno nie ciągnie plików torrent, to po pierwsze.Po drugie właściciel musi otworzyc poszczególne porty, lub skonfigurować specjalnie router oraz system firewall by bittorent hulał jak należy. dodatkowo właściciel musi za instalować aplikacje torrent i ja skonfigurować (czytałeś kiedyś co pisze zanim dasz haczyk pod tekstem, przy instalacji? ;) ), pobrać plik .torrent i włączyć aplikacje. Wiesz wydaje mi się ze to dość dużo kroków które się nie są "przypadkiem"...

Co do LS to nie wiem jakie i skąd maja dane, i co do xxx tez się już wypowiadał nie będę!
Jeśli Kamil Zet nie ściągałeś to czego się obawiać.

Widać że reprezentujesz LS i piszesz bzdury, torrent działa nawet na zamkniętych portach tylko wolniej. Każdy może się podłaczyć pod router choćby pracownik firmy z której masz net.

CzystyHarry napisał:
Widać że reprezentujesz LS i piszesz bzdury, torrent działa nawet na zamkniętych portach tylko wolniej. Każdy może się podłaczyć pod router choćby pracownik firmy z której masz net.

Tylko wtedy ciebie nie namierzają bo się w kolejce dalej ustawiasz LOW ID...
A zbiera się tych z High ID

Ps. Przeczytał byś moje wcześniejsze wpisy, to byś wiedział ze ja ostro po LS i xxx filmach pojechałem.
Za to dostałem BANA na miesiąc!

Ostatnia edycja:
Kolejna bzdura fajnych pseudoinformatyków zatrudnia LS

Zapytam tak: czy któraś z osób, które dostały wezwanie od LS do zapłaty i je zignorowała, doczekała jakiejkolwiek reakcji? :rolleyes:

Ensis Chyba wszyscy, którzy olali pierwsze pisma, dostali kolejne. Jedni poleconym, ja zwyczajnie do skrzynki. Pisma trochę zmienione, ale wprowadzające w błąd. Liczą, że niezdecydowani jednak się złamią. Te pisemko też olałem i na razie cisza.

Co do "kolegi" DeltaPsi, nie twierdzę, że ma coś wspólnego z LS, ale na pewno takie sprawia wrażenie. Sieje ferment.

Driver, a jaki byl odstęp między pierwszym i drugim listem? I kiedy ten drugi dostałeś? W sumie nie słyszałem żeby ktoś dostal trzy... Trzeci to może juz będzie pozew ;>

DeltaPsi napisał:
Po drugie właściciel musi otworzyc poszczególne porty, lub skonfigurować specjalnie router oraz system firewall by bittorent hulał jak należy

DeltaPsi, ale biadolisz!. Jest coś takiego, co się nazywa techniką Hole Punching oraz UPnP. Te dwie technologie umożliwiają działanie programowi Skype (rozmowy są over p2p), a nie sądzę by była jakaś ingerencja w routerze potrzebna by mógł działać. Mam nawet jakieś swoje stare projekty z eksperymentów z sieciami i pamiętam, że tam też używałem tej technologii.

Referencje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hole_punching
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Plug_and_Play sekcja NAT traversal

Ja rozumiem, po jednej stronie jest prawo a po drugiej strona techniczna... to musi współgrać a nie być od siebie oderwane!

Ostatnia edycja:
Kamil Zet napisał:
Driver, a jaki byl odstęp między pierwszym i drugim listem? I kiedy ten drugi dostałeś? W sumie nie słyszałem żeby ktoś dostal trzy... Trzeci to może juz będzie pozew ;>

Pierwszy to koniec stycznia, a drugi to początek marca. W sumie trochę ponad miesiąc.
Podobno w czerwcu olsztyńskie umorzenie będzie uprawomocnione (sprawa 1180/14), zobaczymy co się w tedy stanie. Miejmy nadzieję, że najnowsze pisemka, są tylko po to, by wyciągnąć jeszcze trochę kasy przed zamknięciem interesu.

Po tylu miesiącach i z kolejna falą pism pojawił się nasz rycerz w złotej zbroi deltapsi główny trol grożący wszystkim pozwami cywilnymi ja nadal czekam i mój komputer też. Z tego co wyczytałem tu i ówdzie dane ludzi ls dostało po zamknięciu sprawy w 2014 od prokuratury, mieli nie wykorzystać danych do spamu ale ich użyli i do teraz wysyłają spam koniec podobno tej szopki w czerwcu tego roku info z dl. Rożnego rodzaju strony www dostały też powiadomienia o usunięciu informacji o toczących się postępowaniach właśnie od niby kancelarii aby ludzie dawali sie nabierać dalej.
Ludzie nie dajcie sie nabrać oszustom.

hax0r Sprzętowo jestem laikiem i całkiem niedawno zobaczyłem, że na smartfonie mam napisane przy mojej sieci wifi "protokół WPS dostępny", a sieć zabezpieczałem. Na kompie takiej informacji nie widziałem. Wyszukiwarka i pierwszy wynik "poważne zagrożenie naszej sieci". Podobno wystarczy kilka godzin i router "TWÓJ".
Wszystkim radzę sprawdzić to u siebie.

driver124 napisał:
Pierwszy to koniec stycznia, a drugi to początek marca. W sumie trochę ponad miesiąc.
Podobno w czerwcu olsztyńskie umorzenie będzie uprawomocnione (sprawa 1180/14), zobaczymy co się w tedy stanie. Miejmy nadzieję, że najnowsze pisemka, są tylko po to, by wyciągnąć jeszcze trochę kasy przed zamknięciem interesu.

Jeśli wysyłali je po dwóch miesiącach to moje "ostateczne wezwanie" powinno przyjść w lipcu. Czyli już po umorzeniu (hope). No nic, w takim razie po prostu czekam...

Oni wysyłają pakietami, po kilkanaście tysięcy pism. Ostatnio wysyłali bodajże 4 maja, więc pewnie niedługo dostaniesz i Ty :)

Po wpłaceniu kwoty przez osobę X odhaczają pewnie w bazie danych, by nie wysyłać po raz kolejny.

Ja dosłałem wystawione 8 maja

hax0r napisał:
Oni wysyłają pakietami, po kilkanaście tysięcy pism. Ostatnio wysyłali bodajże 4 maja, więc pewnie niedługo dostaniesz i Ty :)

Po wpłaceniu kwoty przez osobę X odhaczają pewnie w bazie danych, by nie wysyłać po raz kolejny.

Lub zmieniają tytuł filmu, datę i wysyłają kolejny. Jak ktoś zapłacił raz może wystraszy się po raz drugi.
Swoją drogą pewnie jest sporo osób, które faktycznie ściągały "Podrywaczy", ale nie słyszałem o przypadku, gdzie ktoś dostał wezwanie za dwa i więcej filmów. Być może po pierwszym obejrzeniu tych produkcji organizm więcej nie przyjmuje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót