Witam,
W dniu 18 maja 2015 roku otrzymałem wspomniane wyżej pismo z firmy Lex Superior (załącznik).
Moje zdziwienie było ogromne, gdyż z pewnością nie ściągałem filmów o tematyce erotycznej tym bardziej, że współużytkuję komputer wraz ze swoimi dziećmi przed którymi jak wiadomo niewiele się da ukryć.
Na wstępie pragnę zauważyć, iż powoływanie się przez Lex Superior , na prowadzone postępowanie przez Komendę Policji w Olsztynie o Sygnaturze Akt : 1180/14 jest nadużyciem prawnym. Postępowanie to w dniu 31.12..2014 r. zostało umorzone na podstawie art. 17 , par.1 , pkt 1 z uwagi na brak danych uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa.
link wiarygodnej strony :
Ważne - informacja dot. postępowania w sprawie firmy LEX SUPERIOR SP. Z O.O. - Aktualności - Policja Warmińsko-Mazurska
Kroki które poczyniłem:
1. Telefon do operatora telekomunikacyjnego czy kiedykolwiek udostępniał na żądanie moje dane wrażliwe jak imię, nazwisko, adres zamieszkania, pesel i nr dowodu osobistego.
ODPOWIEDŹ BYŁA TWIERDZĄCA, ŻE NIE.
W oświadczeniu z UPC dostałem zapewnienie, że nigdy nie udostępniają firmom trzecim żadnych danych poza instytucjami do tego uprawnionymi tj, sąd, prokuratura, policja itp. Itd.
2. Nie byłbym sobą gdybym nie poszedł dalej próbując dociec w jaki sposób ów firma weszła w posiadanie wrażliwych danych.
W myśl pisma które otrzymałem, iż moje dane zostały pozyskane cyt. „W wyniku zakończonego w fazie „in rem” dochodzenia przeprowadzonego przez Komendę Miejską Policji w Olsztynie (sygn.. akt 1 Ds. 1180/14) zadzwoniłem do Komendy Miejskiej w Olsztynie i podirytowany funkcjonariusz poinformował mnie, że nie ma zbytnio czasu na rozmowę ze mną gdyż dzień w dzień odbiera setki takich telefonów i, żebym przeczytał oświadczenie jakie umieścili na swojej stronie (link powyżej).
PRAGNĘ TUTAJ NADMIENIĆ CO ZNACZY ENIGMATYCZNE STWIERDZNIE „W wyniku zakończonego w fazie „in rem” dochodzenia” Jest to dochodzenie w którym nie postawiono nikomu zarzutów!
3. Kolejne kroki jakie skierowałem były do prokuratury która nadzoruje, a właściwie nadzorowała to postępowanie gdyż zostało UMORZONE. Z informacji otrzymanych od prokuratora nadzorującego sprawę dostałem informację, że w toku prowadzenia postępowania na etapie przygotowawczym został wystosowany wniosek o ustalenie personaliów osób na które zarejestrowane były owe adresy IP.
W wyniku działań prokuratury nie udało się jednoznacznie stwierdzić czy w przedmiotowej sprawie doszło do przestępstwa. Aplikacja która pozyskiwała dane adresów IP z torrentów nie była w stanie zarejestrować czy ktoś udostępniał dany utwór audiowizualny w całości czy tylko ściągał (jak wiadomo ściąganie nie jest zabronione, a tylko rozpowszechnianie tudzież udostępnianie, a jeśli wysłał to w jakiej części, czy część utworu także podlega ochronie prawa autorskiego ? itd. Itp.
Zbyt dużo niewiadomych spowodowało umorzenie śledztwa, ale firma Lex Superior jako strona poprosiła o wgląd do akt skąd prawdopodobnie pozyskała dane jak, imię nazwisko, adres czy pesel.
Wiadomo mi, że pozyskanych danych abonentów jest około 50tyś
Wiadomo mi także, że została wezwana na przesłuchanie do prokuratury w tej sprawie grupa reprezentatywna w celu złożenia wyjaśnień (nikomu nie udało się przedstawić zarzutów, ze względu na brak narzędzi jednoznacznie powiązujących adres IP ze sprawcą danego przestępstwa z uwagi na fakt, że komputery użytkowane były przez wiele osób, w dobie dzisiejszego Internetu większość ludzi ma routery WiFi w różnym stopniu zabezpieczone, a niejednokrotnie wcale nie są zabezpieczone itp. itd. Także głowa do góry włos z głowy nie powinien Wam spaść. Uważajcie też na numer telefonu do firmy Lex Superior (nie mylić z kancelarią prawną, adwokacką itp.), który jest o podwyższonej opłacie.
Na dzień dzisiejszy tj. 19 maja 2015 roku jestem w posiadaniu informacji jakoby firma Lex Superior złożyła odwołanie i czekamy na decyzję sądu.
O wszelkich zmianach będę Was informował na łamach tego forum.
***Proszę zmniejszyć wielkość załączników***
Reasumując nie dajcie się zastraszyć i nie płaćcie nawet złotówki jeśli nie czujecie się winni.
Nie dajcie się zastraszyć przeszukaniem mieszkania czy konfiskatą sprzętu. Gdyby miało mieć to miejsce byłoby to już zrobione.
Reasumując z 50 tyś namierzonych użytkowników niech zapłaci przysłowiową ugodę 3% ludzi dla świętego spokoju co daje 1500 osób razy 750 PLN co daje pokaźną sumę: 1 125 000 słownie jeden milion sto dwadzieścia pięć tysięcy PLN.
Czuwaj !