Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zabrali coś jeszcze prócz komputerów?
Miałeś wcześniej przesłuchanie?

Ostatnia edycja:
dusiaczek88 napisał:
hej.
Tak czytam na jaką skalę to poszło. U mnie było konkretnie widzę, w tę sobotę policjant wpadł z nakazem prokuratora tylko ,że ze Świdnicy (moje okolice) i zabrał nam 2 komputery (stacjonarkę i laptopa). Sprawa dotyczy filmu "Wkręceni" z czerwca ubiegłego roku. Wszystko poszło na moją teściową. Sprawa jest na tyle nietypowa ,że za niecałe 2 miesiące mam wesele swoje i laptop jest mi w tej chwili niezbędny. Mają podobno około 1000 komputerów do sprawdzenia. zgranie plików w obecności policjanta mnie nie urządza. Ile może trwać takie przetrzymanie komputera?:(

Ja w sprawie tego filmu byłem wezwany na Policje w roli świadka

1000 komputerów... No to sobie posprawdzają.

Tak przy okazji - czy taki spec policyjny ma prawo czepić się innych nielegalnych plików, skoro sprawa dotyczy konkretnego filmu? Jak to działa? Powiedzmy, że znajdzie odcinek Gry o Tron czy coś, albo piracką wersję Photoshopa. Jeżeli szukają czegoś innego, to ignorują?

Bo w przeciwnym razie przecież na każdym kompie znajdą coś nielegalnego ;P

Jeżeli pliki zostały nielegalnie zwielokrotnione to tak. Prokurator kontaktuje się z właścicielem praw i wszystko zależy od tego czy ten właściciel złoży wniosek o ściganie.W przypadku programów to samo pośadanie jest nielegalne.

wpadł 1 policjant. przesłuchania jeszcze nie miałam. Film "wkręceni". A gdyby napisać wniosek do prokurator o przyspieszenie sprawdzenia chociaż laptopa ?

Jakoś to wszystko się kupy nie trzyma. Przecież torrenta można równie dobrze ściągnąć na telefon czy tablet. Czy policjant powiedział że może ewentualnie zabrać tylko dyski?

nic nie mówił, dał nakaz przeszukania. Zabrał 2 komputery i to wszystko. Wskazał żeby o wszelkie info dzwonić do prokuratora. Jeszcze powiedział ,że gdyby laptop miał do roku czasu to by go nie wziął.

Skoro weszli zarekwirować na pewno zostawili ci "pokwitowanie" za zabrany sprzęt, wklej nam bo z tego co piszesz możesz być kolejnym "pieniaczem". Wklej nam coś na potwierdzenie. Dodatkowo 1 smerf aby zarekwirować kompy?? U mnie kiedyś jak byli to było ich 3, 2 przeszukiwało (mundurowych) a 1 dał mi papierek (nie mundurowy) i przedstawił sprawę o co biega (to było kilka lat temu). 1 to trochu nieefektywnie z ich strony zwykle nawet na interwencję chodzą we 2 dla "bezpieczeństwa". Dziwne też iż zapytał ile miałeś laptopa, u mnie nic nie pytali tylko chcieli zabrać (wcześniej wszystko wyniosłem) ale nic nie zabrali bo nie było co. No ale może różni działają inaczej i może czasy inne.

Ostatnia edycja:
Dziwi mnie jeszcze fakt że komuś robią przeszukanie a inni mają tylko przesłuchanie. Jakby jakaś wyliczanka :)

Radekor napisał:
Dziwi mnie jeszcze fakt że komuś robią przeszukanie a inni mają tylko przesłuchanie. Jakby jakaś wyliczanka :)

A inni dostawali jeszcze wezwania do zapłaty

A te wezwania do zapłaty są rozsyłane teraz też za rzekome naruszenie z czerwca czy były rozsyłane wcześniej? Wiem że kancelaria muraal rozsyłała pisma w lutym i ma ten film pod ochroną ale nie słyszałem żeby były za film wkręceni.Ostatnio wszyscy którzy dostali wezwanie na przesłuchanie to właśnie za ten film. Pojawiły się też osoby z filmem Wkręceni 2 na który muraal już pełnomocnictwa nie ma. Dużo wcześniej jeden z użytkowników po przesłuchaniu(też film wkręceni) pisał że na liście znajdują się jeszcze inne filmy.

Ostatnia edycja:
dusiaczek88 napisał:
Jeszcze powiedział ,że gdyby laptop miał do roku czasu to by go nie wziął.
Dowiedziałem się jeszcze że jak policja wpada rekwirować sprzęt to nie interesuje ich ile lat ma dane urządzenie tylko biorą wszystko po kolei. Potem ewentualnie można kontaktować się z prokuratorem w celu oddania sprzętu jeśli nie było go w czasie rzekomego naruszenia.

a czy w ogole odnosnie "wkreconych" ktos ma problemy bo naprawdę sciagnął torrentami ten film? Czy jest tak jak z LS, ze trudno znalezc kogokolwiek kto ich produkcje na oczy widział?

Co mam wkleić? Mam nakaz przeszukania i protokół zatrzymania sprzętu.

IMO, jesli prokuratura przeszukuje ludziom mieszkania tylko dlatego, ze właściciel praw intelektualnych wskazał palcem kto go "okradł" to jest to skandal. Choc liczba 1000 rekwiracji pokrywa sie mniej wiecej z liczbą sciagniec "wkreconych" w sieci bittorrent i moze typuja ludzi na podstawie swojego sledztwa, to ja nie widzę powodu by w przypadku nie-programów robić taką drastyczną akcję po tak długim czasie. Bo jesli na kompie nie ma własnie udestepnianego przez program filmu to organy scigania mogą mieć co najwyzej poszlakę (plik .torrent, czy sam film). Dla zdobywania poszlak nie powinno raczej rekwirować sprzętu. Przy programach jest to uzasadnione, bo samo posiadanie jest przestepstwem paserstwa, ale przy filmie, po roku od niby-przestepstwa? Ja tu widzę ewidentną próbę podbijania statystyk. Na polowie kompów znajdzie sie jakis nielegalny system, skrakowana gra itp.. ludzie poddadzą się karze, normy wyrobione.

No niestety, część osób przesłuchana już dawno była w kwestii tegoż filmu. Możliwe iż każda prokuratura działa inaczej. Np. główna prowadząca zleca zajęcie się sprawą prokuraturze która odpowiada za jakiś obszar i to taka osoba decyduje czy rekwirować czy przesłuchiwać czy co robić w tej sprawie.
No ale to tylko domysły moje.

czy ja dobrze rozumiem? Sa osoby które zostały przesłuchane w tej sprawie, a dopiero po jakims czasie zarekwirowali im sprzet? Jesli tak, to z polskimi organami sledczymi jest gorzej niz myslałem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót