Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy miał miejsce choć jeden taki przypadek aby komuś zajęto komputer PO przesłuchaniu?
Wydaje sie to zupełnie bez sensu bo jak ktoś ma coś na sumieniu to zdąży usunąć co trzeba...

Pytanie do Prawne.org o Waszą prawną opinie.

Dawno dawno temu była sobie firma Lex Superior. Zastraszyli 100 tys. osób, 2500 ponad zgłosiło się przeciwko nim o próbę wyłudzenia pieniędzy. Prezes LS w programach telewizyjnych typu UWAGA na TVNie grzmił, że w październiku rozprawi się z internautami i mamy sierpień i od tego czasu słuch o nich zaginął. Więc czy Państwo myślą, że oni się jeszcze obudzą i dalej zanczną straszyć pozwami ludzi czy raczej są na Bahamach i piją drinki kokosowe z tego co dało się im zarobić na swojej "działalności gospodarczej" ?:)

Może być kolejna fala takich listów . Dziś w wiadomościach podali że poprzez komputery 4 kancelarii komorniczych wyszło z 10 milionów zapytań o dane osobowe . Trwa dochodzenie czy to same kancelarie czy zewnętrzny atak a dalej dane zostaną sprzedane . Historia jak widać się powtarza .

kicak262 napisał:
Pytanie do Prawne.org o ...
Pomyliłeś forum.
EndriuKrzywy napisał:
Może być kolejna fala takich listów . ...
Nie siej panicznej sensacji newsami medialnymi, w których zresztą mowa o przestępstwie a nie celowym pobieraniu danych. Nie spamuj i nie trolluj, nawet newsy czytaj ze zrozumieniem.

Ostatnia edycja:
Witam,

jestem tutaj nowy i odkopię trochę temat sprzed miesiąca, poczytałem wszystkie tematy "Otrzymałem list z poleceniem zapłaty" od 1 do 5 ponieważ mnie również spotkało te niesamowite szczęście otrzymania listu w sprawie rozpowszechniana utworu "Drogówka".

Dokładna treść listu

Komisariat Policji w Białymstoku prowadzi zlecone przez Prokuraturę Rejonową w Pruszkowie czynności w sprawie rozpowszechniania przez użytkowników Internetu, bez uprawnienia cudzego utworu w postaci filmu "Drogówka" na szkodę IT sp. z o.o., tj. o czyn z art116 ust 1i4 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Z uwagi na powyższe wzywam pana(ą) na zasadzie art 177§1 kpk pouczając jednocześnei o możliwości zastosowania sankcji za nieusprawiedliwione stawiennictwo określone w art285§1 i2 kpk w:

tutaj komenda i godzina przesłuchania

Zostanie pan(i) przesłuchany(a) w charakterze świadka na wyżej wskazane okoliczności. Proszę jednocześnie o dostarczenie na przesłuchanie IP użytkowanego komputera.

DOT. 20.09.2013

Naczytałem się i wszyscy dostawaliście pisma z jakiś agencji prawniczych lex superior i innych. Czy ktoś z was dostał list prosto z komendy ? Czy to ja źle zrozumiałem i dopiero potem dostawaliście listy od tych agencji ?

Pozdrawiam

Pismo może być wysłane faktyczne przez Komisariat Policji w Białymstoku na zlecenie prokuratury z Pruszkowa. Na pierwszy rzut oka widać ze pismo jest napisane przez niekumatego policjanta. IP komputera, "dostarczenie na przesłuchanie IP użytkowanego komputera" - co to ma być? masakra :D w jakiej formie ma być dostarczone? Jeżeli ktoś chociaż trochę zna temat to na taką prośbę można dostarczyć IP komputera "za firewallem" czyli np: 192.168.1.105. Powodzenia w "śledztwie". Staw się na wezwanie, odpisz na kartkę IP swojego komputera czyli np 192.168.1.(tu dowolna cyfra między 2 a 254) i powiedz ze masz niezabezpieczoną sieć, ew zrób start>cmd>ipconfig i zrób zrzut ekranu i tyle. Po temacie :) Powodzenia :)

zommek, w dzisiejszych czasach adres IP nie identyfikuje bezpośrednio komputera. W danej jednostce czasu identyfikacji można dokonać jedynie poprzez parę IP-PORT lub IP i adres MAC. Po samym IP da się w sieci lokalnej znaleźć adres MAC, dzięki czemu można powiązać dany komputer z danym IP w danej sieci. Trzeba tylko jeszcze mieć do dyspozycji tą sieć. Nie da się tego zrobić z zewnątrz.
Niedorzecznym wydaje się być również samo proszenie o adres IP, który od 20.09.2013 mógł się zmienić setki razy.

Z zewnątrz da się namierzyć tak daleko, jak sięga infrastruktura "operatora" - czyi maksymalnie do końcówki kabla, która znajduje się w danym mieszkaniu - namiary na abonenta. W domu możesz mieć kilka komputerów, smartfonów, znajomych którzy przychodzą z tabletami, laptopami i nie masz też obowiązku rejestracji kto i jak łączy się do twojej sieci Wi-Fi.

W tych sytuacjach często wystarczy powiedzieć (oczywiście jeśli jest to zgodne z prawdą), że spotykałeś się ze znajomymi którzy korzystali z twojej sieci Wi-Fi i nie wiesz co mogli dokładnie robić. Z reguły kończy się to umorzeniem, gdyż nie jest możliwe ustalenie sprawcy. Można więc powiedzieć, że podmioty zajmujące się zgłaszaniem domniemania popełnienia przestępstw tego typu w znacznej części liczą na to, że ktoś w nerwach i stresie przyzna się do wszystkiego.

Znam parę osób które dostały pismo z Lex Superior i nic się później nie działo. Niestety w wielu podobnych przypadkach najgorszym jest nie samo otrzymanie wezwania do zapłaty z takiej firmy lecz sam fakt pozyskania danych osobowych. Później dzwonią telemarketerzy którzy magicznie znają wszystkie dane abonenta i naciągają na różne rzeczy, mając podkładkę wiarygodności a abonent się dziwi skąd znali jego imię, nazwisko, adres.

Ostatnia edycja:
U mnie byli policjanci w domu z nakazem przeszukania od prokuratora.
Sprzęt został w moim posiadaniu (policjant podłączył pendrive i tyle- możliwe , że wykonali kopię binarną ) byłem w takim szoku , ze w sumie nie pamietam nawet czy przeczytałem protokół jaki był sporządzony przez policjantów(na pewno podpisałem :-)) temat ciągnie się od marca tego roku (miał się ktoś odezwać , ale póki co cisza i spokój- z tym spokojem to w sumie nie do końca )

Ostatnia edycja:
Ja byłem na przesłuchaniu dopiero. Troche się boję bo spanikowałem i powiedziałem, ze oglądałem film na VOD, ale było to zgodne z prawda... pytał o to wszystko co było na forum o sieci peer to peer, czy wiem co to w ogóle jest, ile osób jest w domu (każdego wymienić i podac daty urodzenia), czy w domu jest ruter, czy jest zabezpieczony haslem. Ciekawe co z tego wyniknie, Pan policjant powiedział, ze przesłuchają pewnie jeszcze członków mojej rodziny oraz na koniec, ze nie mam się czym przejmować,ze to głupota.

Niby ma racje ale teraz obawy sa wielkie, tylko czekać az policja mi wjedzie do domu.

Orzymałem list z Komendy Policji:

Wezwanie​

Wzywa się pana do osobistego stawiennictwa w dniu 13 pździernika o godz.... w Komisariacie Policji w Kedzierzynie-Koźlu. Wydział d/w z Przestępczością Gospodarczą... jako świadka w sprawie o przest. z art. 116 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych dot. filmu "Drogówka". Wezwany powinien posiadać dowód osobisty, albo inny dokument... W przypadku braku wiedzy nt. wykorzystania dostarczonego dla Pana internetu proszę stawić się z osobą posiadającą taką wiedzę. Kontakt z prowadzącym...

Łączę mam stałe więc gadanie o Wi-Fi wykluczone. Ten film pobierałem przez torrent w okolicach jego premiery. Co mówić jak tam się znajdę?

Jak to powiedział mundurowy , który był u mnie w domu - woj. opolskie jest "trzepane" jeśli chodzi o art.116.

Życzę oczywiście powodzenia. Otrzymałeś wezwanie bo umowa łącza internetowego jest podpisana przez Ciebie?

Tak, jest.
Ja się zastanawiam nad zaprzeczeniem wszystkiego i do tego czasu wymianą dysku na nowy...
Wprawdzie mam nowy komputer całkowicie od tamtego czasu, ale miałem na nim wspomnianą Drogówkę i dzisiaj ją usunąłem... ale to wykryliby.

Ostatnia edycja:
Witam,

Otrzymałam dzisiaj wezwanie w charakterze świadka. Sprawa taka, jak zawsze - art 116 ust 1, jednakże nie ma żadnej informacji o jaki film chodzi.

Umowa z dostawcą internetowym jest na mnie, ale w przeciągu ostatnich 4 lat do sieci miało stały dostęp przynajmniej 5 lokatorów tego mieszkania (jest wynajmowane, na legalu). Nie ściągałam żadnych polskich filmów, ogólnie nie pamiętam czy kiedyś ściągałam filmy używając tej sieci. Na moim komputerze znajduje się program do Torrentów ponieważ jest instalowany domyślnie przy instalacji Ubuntu, a dyski mam sformatowane (chodzi o format w którym wypełnia się cały dysk zerami), ponieważ niedawno odnawiałam komputer. Nie mam gwarancji czy któryś ze współlokatorów nie ściągał nic takiego, z żadnym nie mam kontaktu, ledwie pamiętam jakiekolwkiek ich dane. Czy istnieje ryzyko zajęcia mojego sprzętu albo jakichś komplikacji? I dlaczego nie podano absolutnie żadnej informacji, czego dotyczy sprawa?

Trochę się obawiam, bo choć wiem że jestem niewinna to nie ufam polskiemu prawu, a komputer jest mi bardzo potrzebny.

PS. Myślicie że to mądry pomysł dzwonić w tej sprawie do osoby, która wystawiła wezwanie? Data jest dopiero 20 a ja chciałabym wiedzieć coś więcej...

Ostatnia edycja:
DeathWalkingTerror napisał:
... ale miałem na nim wspomnianą Drogówkę i dzisiaj ją usunąłem... ale to wykryliby.
Czy czasami zastanawiacie się nad tym co piszecie w postach, które każdy może przeczytać i łatwo skojarzyć fakty.
Do uważnej lektury regulaminu FP również zapraszam.

Dowiedziałam się dzisiaj, że chodzi o sprawę z grudnia 2013. Jestem na 100% pewna, że to nie ja, ale obawiam się o komputer, bo obecnie mieszkam sama w tym mieszkaniu, więc jak kogoś będą sprawdzać to mnie.

Sprawa ma się tak - miałam wtedy obecnego laptopa, ale niedawno wymieniłam dysk twardy na taki, który swoją premierę miał jakiś rok po tamtym zajściu. Nie posiadam paragonu do tego dysku, ale skoro nie miał prawa istnieć w czasie popełnienia "przestępstwa" a jest to jedyny dysk w komputerze to nie mają prawa zająć maszyny, dobrze myślę?

Po prostu bez komputera przepadnę...

Nephasis napisał:
Dowiedziałam się dzisiaj, że chodzi o sprawę z grudnia 2013. Jestem na 100% pewna, że to nie ja, ale obawiam się o komputer, bo obecnie mieszkam sama w tym mieszkaniu, więc jak kogoś będą sprawdzać to mnie.

Sprawa ma się tak - miałam wtedy obecnego laptopa, ale niedawno wymieniłam dysk twardy na taki, który swoją premierę miał jakiś rok po tamtym zajściu. Nie posiadam paragonu do tego dysku, ale skoro nie miał prawa istnieć w czasie popełnienia "przestępstwa" a jest to jedyny dysk w komputerze to nie mają prawa zająć maszyny, dobrze myślę?

Po prostu bez komputera przepadnę...

To oni ocenią czy jest im potrzebny laptop czy też nie. I ogólnie mało interesuje ich tłumaczenie , że jest to komputer firmowy/nowy/kolegi etc.
Ale w chwili obecnej chyba częściej stosowana jest kopia binarna komputera (w moim przypadku miało to prawdopodobnie miejsce - podłączany był pendrive i cos tam uruchamiali - ale co dokładnie to nie wiem bo byłem w ogólnym szoku :-))

Ja nie miałem rownież informacji za jaki film/muzykę /program etc. zawitali u mnie w domu. Wstępne wyjaśnienia były (nic nie udostępniałem/wrzucałem do "chomika") czekam na dalsze kroki ...

Tak w ogóle to gdzie i kiedy można uzyskać informację za jaki plik i jakie konsekwencje czekają na osobę która dopuściła się tego czynu ?

Witam, sprawa chyba jednak nie ucichła. Ja jestem z kuj-pom., dostałem Wezwanie na 29 listopada "jako świadka w sprawie pomocy prawnej".
Wczoraj zadzwoniłem na komendę z zapytaniem o co chodzi, Pani wyjaśniła mi głosem zrezygnowanym, że o "Drogówkę".
Poczytałem, ten wątek i jedno mnie zastanawia, czy mogę spodziewać się wizyty policjantów po twarde dyski? Bo poczytałem, że niektórym forumowiczom rekwirowano komputery, więc nie chciałbym stracić zdjęć, dokumentów, wyciągów bankowych etc...
Co prawda wykonuje kopię zapasową, no ale mogą wszystko zabrać.

Nasunęła mi się też inna kwestia, nawet "jeżeli" coś miałem to przecież teraz wymienię dyski i co wtedy?

PS. W zeszłym roku (lub tym - nie pamietam), miałem spam z LEX Superior, moim dostawcą jest Orange-Neostratda.

Acha, ostatnio w radio TOK FM było o coping trollingu tutaj link:
http://audycje.tokfm.pl/podcast/Wkr...orski-Rozmowa-z-mec-Marcinem-Serafinem/43034#

Ostatnia edycja:
Byłem na komendzie.
Na wstępie, czy wiem w jakiej sprawie, czy posiadam router, czy sieć mam zabezpieczoną, czy wiem co to bittorent, czy ściągałem przez taką sieć film "Drogówka"... bo sprawa dotyczy 2 października 2013 roku i 5 października 2013 roku. Czy pamiętam co wtedy robiłem.
Sprawę prowadzi prokuratura z Pruszkowa. Na końcu pokazałem Pani Policjantce pisma z Lex Superior i zapytałem, czy teraz co roku mam się spodziewać wizyt na komendzie bo sieć Orange udostępniła dane? Pani przyznała że ma do sprawdzenia 150 osób, są jeszcze komendy ościenne i wojewódzkie. Co dalej nie wiedzą sami.

Pytanie: cz w przypadku tłumaczenia ,ze od czasu rzekomego pobrania filmu było u mnie w domu kilka konkretnych imprez, przewinęło się sporo osob,czasem podczas imprezy oglądało się filmy,ktoś po pijoku ściagnal i tyle. Czy w zwiazku z tym bede musial podac imiona i nazwiska tych osob? Chyba nie zmuszaja to kablowania na swoich znajomych.

napisze ktoś jak się zakończyła owy nakaz zapłaty???
czy zapłacił/ nie zapłacił jak się to dla niego skończyło??

Ja dziś dostałem taki nakaz zapłaty na kwotę 2500zl
rzekomo ściągałem film Wkręceni2 dnia 28,05,2015r. z tego co pamiętam szukałem filmu po torerach ale nie znalazłem takiego by szło ściągnąć nawet go ściąłem żeby obejrzeć później pojechałem do kina.

nie zamierzam płacić niech napisze ktoś kto nie zapłacił i jak się skończyło?? :(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót