Otrzymałem list z poleceniem zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michallla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
markiz1607 co mamy rozumieć pod pojęciem już się ogarnąłem ??

możesz podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem , ta sprawa dotyczy dość dużej liczby zainteresowanych i każdy z nas chciałby ją w jak najmniej szkodliwy i bezbolesny sposób zakończyć , więc proszę udziel cennej pomocy a zarazem informacji .

OK odpowiadam :)
W mojej ocenia sprawa może ale nie musi zakończyć się w sądzie, ale nie ukrywam że sądowy finał jest prawdopodobny ...:(
W przypadku jeżeli sprawa trafi do sądu każedmu kto dostał taki list będzie trzeba udowodnić że w tym czasie faktycznie taki plik udostepniał a nie robił tego ktos inny np współmieszkaniec lub inna osoba która w tym czasie przebywała w mieszkaniu bo jeżeli będzie takich osób kilka i każdy z komputera korzystał to bardzo trudno będzie jednoznacznie stwierdzić kto konkretnie jest sprawcą. Z tego co się zorientowałem w takim przypadku gdzie potencjalnych sprawców jest kilku i nie można spwierdzić jednoznacznie który faktycznie udostepnił sprawa zostaje umożona. Następną sprawą jest wi- fi jeżeli macie niezabezpieczoną sieć a NIE MA OBOWIĄZKU jej zabezpieczania ktos inny mógł się do niej podłączyć i udostępnić dane ip w takim przypadku będzie routera który macie w domach. Kolejną sprawą jest przeszukanie :) Jeżeli w trakcie przeszukania zostanie zabezpieczony sprzęt pc lub laptopy ( policj amoze zabezpieczyć także pendrive, ifony , mp3, płyty cd itp) i na tym sprzęcie znajuje się lub znajdował taki plik to to kiepsko, sprawdzcie czy macie tan sam sprzęt który mieliście w czasie o którym mowa w wezwaniu, bardzo czesto sprzęt jest wymieniany i być moze już zdążyliście go wymienic a w takim przypadku jeżeli pliku owego policja nie znajdzie to tez będzie ciężko udowodnić winę , ip to za mało potzreba jest fizycznych dowodów w inny przypadku jw sprawę trzeba będzie umozyć .
(Tutaj jest haczyk bo jeżeli zostanei zabezpieczony sprzęd i tego konkretnego pliku nie znajdą ale na kompie będzie nielegalne oprogramowanei gry itp to za plik nie odpowiecie ale za oprogramowanie juz tak )
Dostać taki list to jak dostać prezent po choinkę :)
Pech chciał ale takie jest już życie że całkiem niedawno padł mi dysk w kompie.. przykra sprawa musiałem zorganizowac nowy troszkę się wykosztowałem 200 zł ale warto było , nowy lśniący a stary wyrzuciłem do kontenera ze zuzytym sprzetem elektronicznym.

ale jak bym miała na kompie zupełnie inny film lub jakiś program tylko ściągnięty - nie udostępniany- to podczas nalotu będą się czepiać?

Z programami może być problem.

Ripper napisał:
(...) Jeżeli zaś chodzi o nielegalne programy, to wchodzi w rachubę kwalifikacja Art. 278. § 2 KK - do 5 lat pozbawienia wolności.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedz. (...)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
markiz sprawa przeszukania nie jest tak ze oni przychodza po sprzet czyli wchodza biora kompa i wychodza czy maja nakaz rewizji zeby ci grzebac po szafkach ? ja obecnie mam 1 kompa stacjonarnego i 2 laptopy szczerze mowiac nie wiem nie pamietam z ktorego go udospetnialem to znacyz ze moga zabrac mi wszhytskie kompy ? czy jak kupie jakis stary dysk i zajntaluje linuxa a wczesniejszy schowam ;p to sie moze udac ? ;]

Mają nakaz prokuratora na zabezpieczenie wszystkich nośników. Dysków, płyt, pendrive, kart pamięci i jak masz smarfona to też mogą zabezpieczyć. Zależy na kogo trafisz. Jedni robią to po łebkach drudzy z doświadczeniem a trzeci gorliwcy co krzesło rozbiorą.

modoc no to masakra jakas kurde ale nic bylem dzis u rady prawnego coprawda to darmowy raz w tygodniu przyjmuje u mnie w ratuszu i zobaczyl ten list i powiedzial mi krotko ale nie powiem oddetchelem z ulga ;] powiedzial mi tak panie takich listwo codzienie wysylaja z roznymi tekstami itp itd wywal to prowij spal co chcesz a mozesz tez to zglosic na policje wiec wyszedlem od niego wywalilem do kosza ... a wy robcie co chcecie jedno jest pewne nie placimy

Przed chwila dzwoniłem pod nr kom. rozpoczynający sie od cyfr 601 z internetu *** pod wspomnianym nr zgłasza się Pani A.Ł i potwierdza fakt wysłania przedsądowego wezwania do zapłaty w ramach ugody za rozpowszechnianie wspomnianego filmu.Biorąc powyższe pod uwagę i fakt ,że sciągnąłem i udostępniłem ten film zapłaciłem kwotę wynikajacą z pisma.Dla inteligentnych inazcej podpowiadam ,że nie jestem autorem pisma i pracownikiem kancelarii.Kierowałem się następujacymi przesłankami. Nie chce mi sie jeżdzić i ponosić koszty uczesniczenia w postepowaniu karnym ,nie chce witać policji w godzinach rannych i ryzkować utratę sprzętu komputerowego , czuszczenia dysku i lub jego wymiany.Dorosły człowiek winbien ponosić konsekwencje tego co robi w życiu.Ale naturalnie to wolny kraj i każdy podejmuje decyzje zgodnie z własnym sumieniem.Od kobiety ,która odebrała telefon otrzymałem obietnice ,że wpłata i ugoda są warunkiem do odstąpienia przez Kancelarie od wystąpienia z wnioskiem o ściganie mojej osoby.Przestępstwo z art, 116 Ustawy o prawie autorskim jest przestępstwem wnioskowym.Pozdrawiam .

tak tylko że ugoda dotyczy spraw cywilnych a postępowanie karne tak czy siak nadal będzie w toku więc płacąc podaną kwotę raczej przed niczym sie nie uchronimy...:confused:

Kubek 1960 napisał:
Od kobiety ,która odebrała telefon otrzymałem obietnice

Dorosły człowiek powinnien tez wiedzieć że jesli nie masz czegoś na papierze... to nic nie masz. Obietnica od jakiejs pani przez telefon (może sprzątaczki?), jest nic nie warta.
No ale jesli obietnica jest wiarygodna to sprawa cywilna cie ominie.

Kubek 1960 napisał:
Przestępstwo z art, 116 Ustawy o prawie autorskim jest przestępstwem wnioskowym

I taki wniosek poszedł do prokuratury ktora prowadzi dochodzenie w tej sprawie, sprawie KARNEJ, także wpłacenie tych pieniedzy przed ewentualnym wjazdem policji, czyli skutkami sprawy karnej cie nie uchroni.

A jesli prokurator prowadzacy tą sprawę KARNĄ stwierdzi ze umarza to postepowanie, np. z braku dowodów to moim zdaniem sprawa cywilna tez nie będzie miała za bardzo podstaw.
Bo skoro nie ma dowodów, lub sa nie wystarczajace lub...itd. itp. ... to z czym tutaj pani adwoka A. Ł. może wyskoczyć?

tez nie wierze słownym zapewnieniom /rozmowe nagrałem/ a w pismie ugodzie stoi ze wpłaty dokonuje tytułem zaspokojenia prawno-karnych i prawno-cywilnych roszczeń nie ma wniosku nie ma ścigania ale to tylko moja opinia...

Kubek 1960 napisał:
Dla inteligentnych inazcej podpowiadam ,Dorosły człowiek winbien ponosić konsekwencje tego co robi w życiu.Od kobiety ,która odebrała telefon otrzymałem obietnice ,że wpłata i ugoda są warunkiem do odstąpienia przez Kancelarie od wystąpienia z wnioskiem o ściganie mojej osoby.

Dorosły człowiek niech się najpierw nauczy pisać. A ja tobie obiecuje mercedesa i smoka wawelskiego. Takie głupoty to nie tutaj. Sam nie masz bladego pojęcia co piszesz.

Kubek 1960 napisał:
nie ma wniosku nie ma ścigania

ale prokuratoura juz prowadzi sprawę, takze wniosek byl...i skoro juz "machina wymiaru sprawiedliwości poszła w ruch" to kancelaria nie ma mocy prawnej (moim zdaniem) żeby teraz tam pojści i powiedziec że np. "tego pana proszę wyłączyć z postepowania, bo nam zapłacil, więc prosze zapomniec o tym że on popelnił to przestepstwo"...

dzusmen co ty piszesz?
Jaki wniosek był? Wcale nie był. Jak napisała kancelaria dopiero będzie imienny wniosek jak nie zapłacisz. Prokurator prowadzi dochodzenie wyjaśniające w sprawie a nie przeciwko osobom. Wiem bo dzwoniłem. Inna sprawa czy ta kancelaria tak naprawdę skieruje sprawy do prokuratora?
Ja w to wątpię, gdyż IP to słabe dowody, a w domu to już każdy sobie posprząta.
Jak ja wiem że to nie ściągałem i nie udostępniałem to tylko mogę wierzyć że to wyłudzanie pieniędzy. Prokurator mi powiedział zresztą że jak zapłacę to i tak teoretycznie nie ma gwarancji że sprawy nie będzie!

Gdyby kancelaria nie chciała wyłudzić pieniędzy to by od razu podała nas do sądu z wygranej sprawy mieli by więcej pieniędzy.

STIVI62 napisał:
dzusmen co ty piszesz?
Jaki wniosek był? Wcale nie był. Jak napisała kancelaria dopiero będzie imienny wniosek jak nie zapłacisz. Prokurator prowadzi dochodzenie wyjaśniające w sprawie a nie przeciwko osobom.

Jak by nie bylo zgłoszenia popełnienia przestępstwa, to by prokuratura nie prowadziła sprawy.
Więc kancelaria zgłosiła popełnienie i tym samym teraz prokurator wyjasnia sprawę, sprawdza czy faktycznie doszlo do popełnienia, sprawdza czy sa na to dowody potwierdzające to zgłoszenie z kancelari.
Prokurator ma listę osób które wg zgloszenia z kancelarii udostepnili ten film... bo w przeciwnym wypadku skąd mialby wiedziec kogo dane u operatorów sprawdzac?
Narazie jak piszesz i tez sam wiem bo tez rozmawialem z prokuratorem prowadzącym, postepowanie toczysie w sprawie.
Tzn
. ale gdy prokurator stwierdzi po zebraniu dowodów (min. informacji od operatorów neta) że dowody sa wystarczające zeby postawić oskarżenie to bedzie oskarżał i sprawa pojdzie do sadu i wtedy bedzie sie postepowanie toczyc przeciwko osobie np. Tobie.
Jak stwierdzi że nie ma dowodów, no to pewnie umorzy.
Prokurator podczas rozmowy stwierdził ze nie wie co z tym zrobi, bo czeka na informacje, bo jest duzo osób w to zamieszanych i to potrwa jeszcze kilka tygodni zanim podejmie jakies decyzje.

W pierwszym akapicie pisma kancelaria pisze że "w zwiazku z toczacym się postepowaniem karnym przez "prokurature" (...) dotyczacym podejrzenia popelnienia m.in. przez Pana przestepstwa..." . Czyli jak dla mnie to jest jednoznacze z tym że kancelaria dala prouraturze moje imie i nazwisko.
Gdzie jest napisane ze jak nie zapłace to dopiero wtedy imiennie zglosi kancelaria to???
Zadzoń jeszcze raz i spytaj sie prokuratora czy ma twoje dane: imie nazwisko adres...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót