Otrzymałem list z poleceniem zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michallla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dzusmen napisał:
No ale jesli obietnica jest wiarygodna to sprawa cywilna cie ominie.
Sprawa cywilna dotycząca tego jednego roszczenia. W tym czasie (lub innym) mógł udostępniać jeszcze 1000 filmów i listy już czekają, gotowe do wysłania.

Kubek 1960 napisał:
nie ma wniosku nie ma ścigania ale to tylko moja opinia...
Skoro sprawą zajmuje się prokuratura, to znaczy, że wniosek jest.

Ripper domyślam się że na co dzień masz do czynienia z prawem , więc proszę udziel nam rady co mamy zrobić ?
wpłata tej kwoty i podpisanie ugody nie załatwi sprawy ?? tak to rozumiem ,czy się mylę ?

dzusmen musisz chyba odwiedzić okulistę, napisałeś:
cytat " Gdzie jest napisane ze jak nie zapłace to dopiero wtedy imiennie zglosi kancelaria...
Napisane jest na pierwszej stronie na samym dole i w dodatku wytłuszczonym drukiem (co i tak nie musi być prawdą)
Co do ostatniego pytania, to według pani z kancelarii nasze dane otrzymali od prokuratora, który zwrócił się po numerze IP do dostawcy internetu.
WIELKA ŚCIEMA jak napisałeś: "Prokurator podczas rozmowy stwierdził ze nie wie co z tym zrobi, bo czeka na informacje, bo jest duzo osób w to zamieszanych..."
To w takim razie jeżeli prokurator prowadzi dochodzenie względem tych osób - to po co płacić kancelarii???
Jest tak jak Orionek323 wyżej napisał, ja zresztą też tak uważam.
Mój adres IP ściągneli, pod pretekstem udostępniania tego pliku poprosili dane do prokuratora, a ten dane podał kancelarii.
Mając adres IP to każdemu można napisać że ponad 18 miesięcy w dniu, i godzinie takiej a takiej udostępniałeś to i tamto itd.
Papier wszystko przyjmie.
I jeszcze na ugodzie podawać swój pesel??? NIE MOŻNA TEGO ROBIĆ!!!
A może chcesz żeby np. za pół w banku w Niemczech wyszło że masz dług 50000 Euro
Do kosza z tym.
Naiwnych nie sieją sami się rodzą
Ja jeszcze wybieram się do radcy prawnego.

Hej,

Mamy ten sam problem, dostaiśmy pismo od P.Anny z Warszawy.kwota 550zł , list w skrzynce bez polecenia.

Byliśmy pytać u operatora - IP udostepnione prokuraturze, w naszym mieście około 18 osob dostało to pismo, a w całej polsce podobno ok tysiąca. Wszyscy mamy ta sama sygnature...

My nie płacimy, czekamy na informacje z prokuratury i wtedy zastanowimy sie co robic dalej.

My sie dowiedzielismy, ze nie taka kolejnosc jest w postepowaniu karnym. Czyli jezeli postepowanie w prokuraturze juz jest, to wplacanie pieniedzy na "niby" ugode nic tu nie da, bo postepowanie nadal bedzie prowadzone.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie macie zgody na reklamowanie innych serwisów. I nikt nie będzie weryfikował, czy nie ma tam napisanych bzdur. Ostrzegano Was, żeby nie zaśmiecać wątku.

STIVI62 napisał:
dzusmen musisz chyba odwiedzić okulistę

mocniejszych okularów narazie mi nie potrzeba :cool:

STIVI62 napisał:
Napisane jest na pierwszej stronie na samym dole i w dodatku wytłuszczonym drukiem

ręce opadają...
czytanie ze zrozumieniem to podobno problem w śród polaków w tych czasach, potwierdza sie...ale spoko, bez złosliwości.
...ale w skrócie:
W tym zapisie chodzi - moim zdaniem - o sprawe cywilną, świadczy o tym calośc teksktu i sformułowania w tym wskazanym przez ciebie dolnym akapicie.
Czyli skoro sprawa karna juz jest w toku, to logika podpowiada ze musi chodzić o cywilną.

Sprawa cywilna a karna to dwie rożne rzeczy!
Ich zgloszenie i postepowanie i caly tok - nie ma ze sobą nic wspólnego!
Są lub mogą być toczone rownoczesnie. W dwuch roznych sadach i zapadaja dwa wyroki.
Prokurator nie ma do sprawy cywylniej chyba nic wspolnego. Na przeciwko siebie przed sądem stajesz Ty i pokrzywdzony.
Efektem takiej cywilnej sprawy jest wyrok, ale nie jesteś w konskwencji karany (tak mi sie wydaje) zazwyczaj chodzi o pieniądze w takich sprawach, wiec sąd moze cie uniewinnić, dac ci kare pieniezna na rzecz pokrzywdzonego i tyle. Policja na chate ci nie wejdzie w sprawie cywilnej.

Sprawa karna:
-> zgłoszona przez pokrzywdzonego lub z urzędu (np.prokuratora).
-> prowadzona przez prokuraturę, tj. prokurator zbiera dowody (wtedy policja wchodzi na chatę i zabeira cie kompa:cool: ), przesluchuje świadków itd. (powinno być wiadome chociazby z filmów) - może byc prowadzone w fazie początkowej tgz. w sprawie (tak jak u nas teraz) lub już konkretnie przeciwko osobie.
-> prokurator po tych wszystkich czynnościach, jesli potepowanie prowadzone jest w sprawie, ocenia czy postawić kogos w stan oskarżenia.
Jak padną oskarzenia, to sprawa wedruje do sądu.
Prokurator może tez umorzyc cala sprawe z np. powodu braku wystarczajacych dowodó lub małej szkodliwosci czynu.
->w sadzie zapada wyrok np. 10 lat do wiezienia, grzywna. W konsekwecni jak przegrasz jesteś karany, tzn jesteś w rejestrze skazańców. Ale tez nie na zawsze, po upływnei okresu kary, po 6 msc z papierów jest to wymazywane - moge sie mylic co do tych 6msc, moze byc dluzej.

Czyli kancelari płacisz te 550zł żeby nie bylo sprawy cywilnej. Ale nie ma to zadnego wplywu na sprawe karna ktora jest w toku.

kasiag24 napisał:
My nie płacimy, czekamy na informacje z prokuratury i wtedy zastanowimy sie co robic dalej.

My sie dowiedzielismy, ze nie taka kolejnosc jest w postepowaniu karnym. Czyli jezeli postepowanie w prokuraturze juz jest, to wplacanie pieniedzy na "niby" ugode nic tu nie da, bo postepowanie nadal bedzie prowadzone.

Zgadzam sie z pania kasia i tez nie zamierzam płacic.

Ale wszytko ci napisalem moze nie byc prawną, choc wydaje mi sie ze jestes w tym temacie troche ogarniety, choc było to dawno temu ale w końcu magistra obroniłem na wydziale prawa i administracji jednego z univerków, z prawa karnego... ale nie jestem radcą prawnym i nie siedzie w tym biznesie więc moge sie mylic co do szczegołow.

STIVI62 napisał:
Co do ostatniego pytania, to według pani z kancelarii nasze dane otrzymali od prokuratora, który zwrócił się po numerze IP do dostawcy internetu.

Czy prokurator ma prawo podawać takie dane kancelarii?

Podobnie było w sprawie z kancelarią Pro Bono. Ówczesny Prokurator z Białegostoku ujawnił dane internautów, które zostały wykorzystane przez kancelarię do wysyłania wezwań do zapłaty. Nagranie z rozmowy, w której się do tego przyznał krąży w Internecie.

pisałem o tym wcześniej.. z resztą tam skąd jest to nagranie, tez jest to wyjaśnione..
poszkodowany jak i jaego przedstawiciel (w tym przypadku kancelaria) ma prawo wgladu do akt., Ale tylko wtedy gdy pierwsze prokuratura MA ZEZWOLENIE od sądu na prowadzenie sprawy..
I tak jak już wczesniej pisałem kancelaria wykorzystując dane w taki sposób - wysyłanie listów, wytrąca prokuraturze w jakims stopniu dowody z reki.. I to także moze byc powód do umorzenia sprawy..

Osoby ZAINTERESOWANE tematem. a ktore sa świeże - niech przesledza temat od poczatku..
Widze ze moderator działu ma pełne ręce roboty by utrzymać tu porządek bo pytania sie czesto powtarzaja i w kółko piszemy o tym samym..

Znalazłem kolejna po USA taką sprawę w Niemczech

Ostrzeżenia zostały wykonane dla następujących utworów filmowych:
- Czarny Czwartek
- Biały tygrys

Tamtejsi prawnicy odradzają jakiekolwiek pochopne działania a tym bardziej płacenie.

Proszę o nie usuwanie postu ponieważ można tam znaleźć ciekawe wypowiedzi. ****

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Szubi17 napisał:
Ale tylko wtedy gdy pierwsze prokuratura MA ZEZWOLENIE od sądu na prowadzenie sprawy

Prokuratura nie musi mieć zadnego pozwolenia od sądu na prowadzeni sprawy.
Prokuratura i sąd to dwie rózne instytucje, niezależne od siebie i w żaden sposób nie podlegają sobie.

Dziś dzwoniłam do producenta filmu i powiedział, że ma podpisaną umowę z tą firmą niemiecką. Radca powiedział - nie płacić, tylko czekać na to co prokuratura postanowi.

Moze by ktos wstawil takie pismo online?
Co do firmy ktora namiezyla was, to na pewno mozna wam pomoc ;) Jestem bardzo dobrze obeznany w systemach monitorujacych p2p, bo sam je Testowalem za Granica. Jedynie 3Firmy posiadaja Certyfikowane Systemy w Europie, Ipoque, Logistep AG oraz Exipio Ug. Reszta to oszusci!
Pytania?:cool:

I tak to monitorowanie na nic jak się dysk wyzeruje specjalnym oprogramowaniem. Dalej - z komputera może korzystać więcej niż jedna osoba pełnoletnia. IP po 4 latach mógł się zmienić. Adres karty MAC można sfałszować, tudzież karta mogła zostać zmieniona

Sory ale wszystko co mieli zabezpieczyc to juz zostalo zapewne sciagniete z twojej Maszyny.Jakies zerowanie i szyfrowanie nikogo juz nie interesuje. Reszta to gadka szmatka.... Widac ze malo znasz materie

81BigBoy napisał:
Sory ale wszystko co mieli zabezpieczyc to juz zostalo zapewne sciagniete z twojej Maszyny.Jakies zerowanie i szyfrowanie nikogo juz nie interesuje. Reszta to gadka szmatka.... Widac ze malo znasz materie

Ściągnięte? Jak?
Materiał dowodowy z nośnika zabezpiecza się za pomocą urządzenia wykonującego lustrzaną kopię dysku (bit po bicie). Nie znasz materii chyba Ty kochanieńki. To nie był mój komputer i już. Nie udowodnią. Znam kilka takich spraw i jak ma się czas to wyzerowanie dysku, plus niemożność wskazania kto ściągał skończy się na niczym.

Przypominam, że to nie jest forum informatyczne, tylko prawne.

Ag_Maz napisał:
Przypominam, że to nie jest forum informatyczne, tylko prawne.

Nie można dyskutować o kazusie bez wyłożenia w skrócie materii. Ze względu na stan faktyczny musiałem wykazać, że podejmując pewne działania, przeprowadzenie postępowania dowodowego, jednoznacznie wskazującego na sprawcę przestępstwa jest bardzo trudne. Podejrzany musi jednak podjąć odpowiednie kroki. Niemniej kończę już wywody informatyczne. :)

Wlasnie Bit po Bicie zostal zaprotokolowany i zabezpieczony Transfer/Upload, to jest jak kopia twojego Dysku. Kiedy uzywasz p2p udostepniasz dane, te sa 100% kopia twego Download transferu. Co w tym nie do zrozumnienia?.
Upload jest nielegalny i w wypadku uploadu (jesli cie jedna z 3firm zaprotokolowala) masz po zamiatane.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót