Otwarta przesyłka przy doręczeniu,oszustwo czyja wina ?

• Autor wątku Autor wątku melo0dy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy ktoś spełni moją prośbę i poda mi odpowiedni zapis prawny pozwalający na otwarcie przesyłki pocztowej i sprawdzenie jej zawartości przed uprzednim pokwitowaniem jej odbioru? Przy czym: 1) Nie jest to przesyłką z opcją "sprawdzenie zawartości", 2) Stan przesyłki nie wskazuje na ubytek zawartości bądź jej uszkodzenie.
cedwah napisał:
O czym Wy piszecie. Mama miała prawo otworzyć przesyłkę i zrobiła to, a ustawowym obowiązkiem kuriera było sporządzenie protokołu i ustalenie zawartości przesyłki (co zawiera i w jakim jest stanie). Jeśli tego nie zrobił, przejął odpowiedzialność za to, co jest w środku.
Ale otworzyć przed czy po podpisaniu odbioru?
Rozumiem, że gdyby to był list polecony np. z sądu, mama też miałaby prawo go otworzyć, przeczytać i powiedzieć "nie odbieram, nic nie podpisuję". W końcu to też przesyłka.

Ostatnia edycja:
Pablo_11 napisał:
Ale otworzyć przed czy po podpisaniu odbioru?
Mam wrażenie, że nie czytasz postów (vide #18 )
Pablo_11 napisał:
Rozumiem, że gdyby to był list polecony ...
Źle rozumiesz, nie mówimy o listach z pismami, a o przesyłkach towarowych

cedwah napisał:
Mam wrażenie, że nie czytasz postów (vide #18 )
Czytam, ale znam wszystkich na pamięć.
cedwah napisał:
Źle rozumiesz, nie mówimy o listach z pismami, a o przesyłkach towarowych
Otóz to. Czy przesyłka (paczka) dostarczona przez listonosza/kuriera poczty polskiej podlega pod ustawę Prawo przewozowe czy Prawo pocztowe?

Poczta oferuje różne formy wysyłki, trzeba więc zajrzeć do regulaminu konkretnej usługi. Np. poniżej fragment regulaminu Pocztex.

Załącznik nr 1A do Regulaminu świadczenia usługi Pocztex w obrocie krajowym
§ 12​
  1. W przypadku stwierdzenia przez odbiorcę, w momencie doręczania, uszkodzenia przesyłki, istnieje możliwość sprawdzenia stanu zawartości przesyłki bezpośrednio przed jej odbiorem.
  2. W przypadku skorzystania przez odbiorcę z możliwości, o której mowa w ust. 1, dalszy sposób postępowania jest zgodny z § 10 ust. 3.

Regulamin świadczenia usługi Pocztex w obrocie krajowym
§ 29​
W sprawach nieuregulowanych niniejszym regulaminem stosuje się odpowiednio przepisy Prawa pocztowego albo Prawa przewozowego oraz Kodeksu cywilnego.

Powrót