Paczki - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Owieczka311 napisał:
Ale do higienicznej wrzucić można.Albo wysłać listem, albo podać podczas widzenia.

O, ciekawostka. Karta jest artykułem higienicznym? Czy może jest korespondencją?

Prawidłowa odpowiedź brzmi - jest to uzależnione od konkretnej jednostki. O czym można poczytać między innymi na forum prawnym, na którym się znajdujemy.

Tak jak napisał forg
jest to uzależnione od konkretnej jednostki.
A nie prościej podac przez telefon nr karty i pin do niej? Lub napisać to w liście? Po co fizycznie wysyłać kartę?

Mój chłopak dostał talon na paczkę odzieżową w ZK Tarnów, przez telefon dowiedziałam się, że jutro przenoszą go 'bliżej miejsca zamieszkania', więc talon traci ważność czy można go zrealizować w nowym ZK?

Talon jest dowodem na wyrażenie zgody przez dyrektora konkretnej jednostki penitencjarnej.

Ostatnio rozmawialiśmy tu o paczkach żywnościowych i chciałam powiedzieć, ze w zk dla kobiet w Grudziądzu paczki żywnościowe są raz na 3 miesiące a nie raz na kwartał, czyli jak ktoś dostał paczkę w lipcu to teraz mu się należy w październiku.

Ależ się zamotałam, przepraszam, chyba zapomniałam jak się liczy.Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenia w błąd:-o

Witam mój facet za kilka dni ma się wstawić do więzienia, z racji tego że nie może zabrać ze sobą praktycznie nic chciałabym na samym początku gdy tam trafi zrobić mu paczkę żywnościową. Z tego co wyczytałam mogę ją podać odrazu gdyż nie trzeba na nią talonu? Mam pytanie jak jest z kawą, herbatą,ciastkami, czekoladą, cukierkami itp jak mam je zapakować, bo nie mam pojęcia? Z góry dziękuję za odpowiedz

pola922 napisał:
Z tego co wyczytałam mogę ją podać odrazu gdyż nie trzeba na nią talonu?
To prawda, nie trzeba.
pola922 napisał:
Mam pytanie jak jest z kawą, herbatą,ciastkami, czekoladą, cukierkami itp jak mam je zapakować, bo nie mam pojęcia? Z góry dziękuję za odpowiedz

Wszystko musi być oryginalnie zapakowane. W jednym ZK wystarczy w reklamówkę, w innym zaś w kartonowe pudełko. Najlepiej zadzwonić do ZK i zapytać lub dowiedzieć się u samego osadzonego, jak już będzie odbywał karę.

hm poprostu u nas w mieście gdzie wstawia sie moj facet nie ma jako tako zakładu karnego tylko areszt śledczy (Świdnica) dzwoniłam dowiadywać się co może ze sobą zabrać skoro sam się wstawia to usłyszałam, że nic bo wszystko dostanie...

To co powiedzą mu żeby zostawił przed bramą to co weźmie ze sobą? Ja bym na jego miejscu wziął to co potrzebuje i już. Mnie niestety doprowadzono, ale widziałem jakie torby przynosili skazani co się sami stawiali (nie wstawiali choć wstawieni przychodzili). Mieli wszystko: tytoń, papierosy, kawę, herbatę, art. higieniczne, ubrania, bieliznę itp.

pola922 napisał:
hm poprostu u nas w mieście gdzie wstawia sie moj facet nie ma jako tako zakładu karnego tylko areszt śledczy (Świdnica) dzwoniłam dowiadywać się co może ze sobą zabrać skoro sam się wstawia to usłyszałam, że nic bo wszystko dostanie...

Witaj , jeśli chcesz wiedzieć co znaczy wszytko dostanie to powiem tak, mój dostał ubrano bo obowiązkowe, o pościeli nie wspominam bo norma, papier toaletowy i mydło hmm szare, proszę o zgrozo nic bym w nim nie uprała i to by było na tyle....zapomnij o szamponie( myślą chyba ze każdy łysola z siebie chce zrobić ? ), paście do zębów no bo po co?pumeks do piet? to już kaprys....i tak by można wyliczać...i niech mi nikt nie pisze, ze za dużo wymagamy bo czystość szczególnie w tym miejscu bardzo wskazana.Więc niech spakuje Twój to co mu potrzebne i zabiera, jak nie będzie mógł zabrać na celę to pójdzie w depozyt.

ubrano bo obowiązkowe
Nie wszędzie.
zapomnij o szamponie pumeks do piet
To niestety nie hotel
paście do zębów no bo po co?
A akurat to dają. Maszynkę do golenia i krem też. Niestety kosmetyków po goleniu nie. Skazany dostaje wszystko co mu jest potrzebne do przetrwania: aby zjadł, umył się, ogolił i przespał.
Więc niech spakuje Twój to co mu potrzebne i zabiera, jak nie będzie mógł zabrać na celę to pójdzie w depozyt.
Właśnie.

Ptasior może w ZK dają pumeks i szampon ale nie w AŚ w tym co mój jest :) dlatego właśnei napisałam żeby spakował to wszytko :) nigdy nie wiadomo co w danym ZK jest w "wyposażeniu".A i najważniejsza karta telefoniczna :)

Ptasior może w ZK dają pumeks i szampon ale nie w AŚ w tym co mój jest
No niestety nie dają. Tymczasowo aresztowanemu nie wydaje się tych zielonych szmat. Po za tym wszystko reszta jest to samo.
nigdy nie wiadomo co w danym ZK jest w "wyposażeniu"
Pisałem w poprzednim poście:
Skazany dostaje wszystko co mu jest potrzebne do przetrwania: aby zjadł, umył się, ogolił i przespał.
dlatego właśnei napisałam żeby spakował to wszytko
Ja też:
Ja bym na jego miejscu wziął to co potrzebuje i już. tytoń, papierosy, kawę, herbatę, art. higieniczne, ubrania, bieliznę
I karty telefoniczne.

Ale mój nie był tymczasowo aresztowany :) wiesz po prostu nic w ośrodkach penitencjarnych nie jest spójne i możemy tak gdybać sobie :) Jak ktoś kiedyś powiedział" przezorny zabezpieczony".

Toż mówię, że Twój dostał te zielone łachy a TA nie dostaje. Reszta "wyposażenia" jest taka sama: 2 koce, 2 prześcieradła, poduszka+poszewka, dwa ręczniki, ścierka do naczyń, wiadomo zestaw obiadowy+sztućce, kapcie, chyba 2 pary skarpet, szczoteczka+pasta do zębów, maszynka+krem do golenia, mydło, papier toaletowy, proszek do prania. Chyba wszystko.

Ale ładnie napisałeś :) mój ledwo się w drzwiach celi z tym zmieścił :) tylko zapomniano dać środka na pluskwy....

Od mojego...nie pamiętasz ,że to człowiek wykształcony?jedno co na nie pomaga to częste mycie ram całego łóżka i otrzepanie materaca i przecieranie wodą...on tak z kolegą robią i mają spokój reszta pogryziona drapie się.Jedynie oddział dla młodocianych wyremontowany czysty i tam nie ma tego problemu. Kwatermistrz ma to w poważaniu ...

Powrót