Paczki - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
prosiaczek88 napisał:
Oj przepraszam. Paczka jest do 6 kg.

To też nie jest prawdą. Ustawodawca nie określił wagi paczki. Określił natomiast masę żywności posiadanej przez osadzonego w celi - i jest to 6 kg. I nie jest to jednoznaczne z masą paczki.

W kantynie paczkę zrobiłam ok 7 kg, przyjęli mi pod warunkiem, że w celi są osoby na które rozłożą się *nadkilogramy*. A ponieważ wiedziałam, że są tam osoby, na które nie przekracza przepisowo 6 kg - paczka przeszła. Niemniej jednak słyszałam, że oprócz jednej paczki w miesiącu można przesłać jedną na kwartał. Poza tym wielkie dzięki za odpowiedź.

Frenia tych paczek kwartalnych (z wolności) nie ma.
A jeszcze co do tego co i ile osadzony może posiadać na celi (z Zarządzenia Dyrektora Generalnego) - na celi może mieć do 9 l napojów, (z KKW) do 6kg żywności. Więc o ile się nie mylę (a jak się mylę to mam nadzieję, że ktoś mnie poprawi) paczka może ważyć dużo więcej niż 6kg (art. tytoniowe i napoje do tej wagi nie powinny być wliczane)

Dzięki estera0, właśnie o te kwartalne mi chodziło.

Witam,mam pytanie,syna przewieźli dzisiaj do Pinczowa,został aresztowany z ulicy w poniedziałek,więc był w klapkach i spodenkach.Mam pytanie czy muszę dostać specjalny talon na paczkę odzieżową i higieniczną czy mogę próbowac dostarczyć mu sama?

Seba119 niestety na odzież jest wymagany talon. Możesz zadzwonić ewentualnie spytać czy choć bieliznę możesz dostarczyć (są AŚ gdzie można, ale baaardzo niewiele) bez talonu. Poza tym - musisz czekać na talon. On jest aresztowany?

estera0, tak aresztowany,miał się sam zgłosić do odbycia kary.We wtorek pojadę do Pinczowa , nie mam aż tak daleko,może przyjmą odzież chociaż do depozytu.nie wiem czy już mu przydzielili widzenie czy nie, bo zdąrzył mi tylko powiedziec gdzie jest i ,że jestem na liście....

Mam jeszcze pytanie,jest od tygodnia bez niczego w piątek jak się dowiedziałam gdzie jest to wpłaciłam mu pieniądze,czy on sie o tym dowie i bedzie mógł sobie coś kupić w kantynie.Czy w kantynie sa jakies środko higieniczne,bądź bielizna osobista? W spisie do zrobienia paczki z kantyny takich rzeczy nie ma?

czy jadąc na widzenie będę mu mogła podać środki kosmetyczne,bo jest bez zniczego? jak jest z kartą telefoniczną,można mu podac swoją czy tylko kupić w kantynie(o ile są)?Czy wogóle coś można podać, czy tylko zakupy w kantynie?

seba119 więc jak miał się zgłosić do odbycia kary to jest SKAZANY a nie aresztowany (a to spora różnica...). Widzenia mu się należą automatycznie. Jesteś matką, więc teoretycznie nawet na liście nie musisz być (ale nieraz wymagają wpisywania). Może talon Ci podać na widzeniu, ewentualnie wyśle listem. Nic bez talonu nie przyjmą nawet do depozytu (ani ciuchów ani kosmetyków). W niektórych ZK można zrobić osadzonemu zakupy do celi (nie wiem jak jest w Pińczowie) Że ma środki na koncie się dowie, ale zakupy ma najprawdopodobniej 3 razy w miesiącu, więc nie wiadomo kiedy zrobi - w kantynach są środki higieniczne (bielizna nie wiem czy jest, są ZK że są, ale w ZK gdzie odbywa karę mój partner nie ma). Karty nie podasz. Zresztą karta jest niepotrzebna, potrzebny jest jedynie nr PIN i nr dostępowy, więc możesz kupić kartę i spisać na ręce przed widzeniem i sobie nr przepisze lub wysłać w liście. Najbardziej opłacalną kartą jest Telegrosik do budki (jest dostępny tylko w kantynach) lub DoGadania (dostępna w kantynach i przez internet). Napisałam jeszcze prywatną wiadomość

witam mam pytanie chcem zrobic paczke zywnosciowa poprzez przelew tylko mam wysłac drogą pocztową liste zamowionych produktow tylko na jaki adres na zaklad karny do osadzonego czy na pania z kantyny prosze o pomoc .

Witam mój mąż przebywa czwarty dzień w zk w Kielcach czy mogę mu wysłać list i włożyć do niego coś więcej poza samym listem? Mam na myśli np zdjęcia... Z góry dziękuje za każdą odp

Powrót