Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mala kobietka napisał:
nie są w stanie przymknąć oko ja miałam 0,03 i mi zwrócili.Paczka doszła w piątek do zk,a zwrot dostałam w poniedziałek i wszystko poszło do wyrzucenia,a swoją drogą to myślę że to było zrobione specjalnie pracownik miał zły dzień.albo był nadgorliwy

Uwierz mi, że wiem co mówię, w niektórych ZK, niektórzy funkcjonariusze są w stanie. Mama K. wysyłała paczkę i było 5.05 i przyjęli. Ale to już zależy tylko od ich humoru, tak naprawdę.

mala kobietka napisał:
a swoją drogą to myślę że to było zrobione specjalnie pracownik miał zły dzień.albo był nadgorliwy

A może pracownik pewnie pomyślał, że Ty to zrobiłaś specjalnie i włożyłaś więcej produktów, aby gdy paczka zostanie przyjęta, to opisać publicznie na forum w którym to zakładzie i którego dnia pracownik naginał dla Twojej przyjemności prawo :-|

A co się dziwić ? Jasno i wyraźnie jest nakazane DO 5 kilo wraz z opakowaniem.
Trzeba się z tym liczyć robiąc paczkę.

Furia napisał:
A co się dziwić ? Jasno i wyraźnie jest nakazane DO 5 kilo wraz z opakowaniem.
Trzeba się z tym liczyć robiąc paczkę.

Własnie tak jak napisałam, lepiej niech jest 4.80 i pewność, że paczka przejdzie, niż liczyć na litość lub na to, że przymkną oko.

Otóż to.
Ostatnio byłam świadkiem takiej sytuacji gdy zdająca paczkę kobieta upierała się i awanturowała,by paczkę przepuścić,ledwo ponad 5 kilo miała.Funkcjonariusz SW powiedział krótko albo rezygnuje z czegoś z paczki albo z kartonu (bo w tym artykuły żywnościowe były).
Kobieta upierała się,że nic z paczki nie może wyciągnąć,bo to ulubione potrawy osadzonego a do reklamówki ich nie przełoży,bo karton na pewno się przyda.
W efekcie wróciła z paczką do domu.Fakt,faktem przekroczyła ciężar paczki bardzo nielicznie (z tego co słyszałam ale nie pamiętam o ile gram chodziło) ale "do 5 kilo" to do 5 kilo a nie OKOŁO 5 kilo.

Witam wszystkich :)
Ja rozumiem wszystko, ale nie mam możliwości ważenia opakowań i wszystkiego. Patrzę na wagę określoną na opakowaniu i sumuję, zawsze wychodzi około 4.730 i tak zanoszę. Ostatnio na poczcie pokazało 5.011...........musiałam karton rozrywać i wyciągać pomidora. Skąd miałam wiedzieć ile ważą opakowania? Dla mnie to paranoja, bo godzinę stałam w kolejce a tu masz.

Wagi za grosze są niedokładne, najlepiej kupić karton na poczcie, one są lekkie i przy okazji zważyć opakowanie. Ja zanosiłam na pocztę paczkę nie zaklejoną i dopiero po zważeniu zaklejałam taśmą.

Ja byłam jeszcze w sąsiedzkim sklepie spożywczym i pani mi zważyła bez problemu. Aczkolwiek nam wyszło 4,90 bodajże, a SW 5,20 kg, więc paczka i tak wróciła.

Ale chwila,chwila.
Skoro "wróciła" to rozumiem,że wysyłałaś pocztą.A na naklejce z danymi adresata i odbiorcy jest wpisywana waga.Więc nawet jeśli na poczcie waga była popsuta lub źle ustawiona to SW zauważyłoby,że przekroczony gabaryt paczki jest nie z Twojej winy,bo wg poczty ważyła do 5 kilo.
Może po prostu źle skalowana była waga w pobliskim sklepie ?

Furia napisał:
Ale chwila,chwila.
Skoro "wróciła" to rozumiem,że wysyłałaś pocztą.A na naklejce z danymi adresata i odbiorcy jest wpisywana waga.Więc nawet jeśli na poczcie waga była popsuta lub źle ustawiona to SW zauważyłoby,że przekroczony gabaryt paczki jest nie z Twojej winy,bo wg poczty ważyła do 5 kilo.
Może po prostu źle skalowana była waga w pobliskim sklepie ?
Nie dociekałam już, czy SW zauważyło, że wg poczty, było również poniżej tych 5 kg (zwykle wkładamy mniej żywności, żeby przypadkiem nie było problemów). Po prostu paczkę odesłano, później została przez nas otwarta, wyjęto kilka produktów i wysłano ponownie. I już trafiła do adresata.
Może któraś waga była niedokładna, no trudno, zdarza się
:what:

Witam moj jest w AŚ na smutnej w łodzi - jako skazany. sprawa z paczkami wygląda ta:

higieniczna: raz na miesiąc max 3 kg
ja podawałam:
*bokserki,
* podkoszulki koniecznie jedno kolorowe z tym, że bodajże granatowe - dokladnie nie pamietam
* obcinacz do paznokci
* krem ale nie w tubce
* skarpetki
* szcoteczke
* antyperspirant ale koniecznie w sztywcie
* mydlo ale w kostce
* gąbka
*proszek przesypany do torebki
*artykuły papiernicze
*papier toaletowy
szampony, pianki do golenia, plyny do kąpieli, kremy do rak - aut, możecie sobie do domu zabrac :(

odzieżowa: najpierw nasz Skarb pisze prośbę o podanie rzeczy, dopiero później pojawiamy sie my. Zaznaczam, że można podac TYLKO to o co prosil, np. buty sportowe to buty sportowe jak uznają, że takimi nie są to coż... siła wyższa

żywnościowa raz na kwartał max 5 kg: tak jak już było pisane nie ma sensu podawać cukru - zrobilam ten bład za pierwszym razem... w poczekalni jest wywieszona kartka z tym co można podawac, niestety w necie nie znalazlam nic na ten temat - a podobno jest... bodobno
konserwy, kaszki, kisle, budynie,pasty np jajeczne w przezroczystym opakowaniu, pasztety, rodzynki odrzucają. widziałam, że podawali bez problemu ciasta - zaznaczam iż wypowiadam sie tylko o AŚ w łodzi wszedzie jest inaczej.
Ogólnie podajemy tak żeby było duzo i na dlugo - miesiwo i kielbaske :)

do wszystkich paczek prócz odzieżowej należy zrobić liste, tj. imie i nazwisko osadzonego, imie jego ojca i spis produktów. niby ma być też napisane kto podaje ale i tak biorą dowód wiec ja to odpuszczam

Witam, mam pytanie moj maz siedzi w zk w jastrzebiu zdroj i w srode jade na widzenia biore tez ze soba paczke. chcialabym sie dowiedziec czy jezeli prosil mnie o ryz, mleko w proszku jakies platki owsiane itp to czy mam to rowniez wszystko przesypac do przezroczystych jednorazowek czy jezeli jets orginalnie i hermetycznie zamkniete to moze tak pozostac?

Mam pytanie i jeśli zostało ono już wcześniej zadane z góry przepraszam, ale po prostu brakuje mi czasu na przekopywanie całego tematu. W tym tygodniu jadę do przyjaciółki na widzenie jednorazowe. W liście poprosiła mnie o przywiezienie najpotrzebniejszych rzeczy i wysłała talon. Wiem, że wchodząc na widzenie wystarcza legitymacja, ale czy to samo ma się do paczek? 18 lat kończę dopiero w środę, więc do czasu kiedy będę musiała wybrać się do zakładu nie będę miała wyrobionego jeszcze dowodu. Czy przyjmą ode mnie paczkę jeśli nie posiadam dowodu osobistego? Wiem, że pytanie może wydawać się głupie, ale wolę dmuchać na zimne, zanim niepotrzebnie musiałabym walać się z paczką po pociągach. Pytanie zadaję też dlatego, że przyjaciółka kilka razy w listach wypytywała kiedy skończę 18 lat i że wtedy mam przyjechać na widzenie. Przecież żeby jeździć na widzenia nie muszę być pełnoletnia, odwiedzałam wcześniej bezproblemowo inną osobę. Jakoś niepokoi mnie ta "konieczność 18-stki", i tak sobie myślę, że może chodzi o tą paczkę. Mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje wątpliwości:)

Elwi w każdym zakładzie karnym jest inaczej.Na wszelki wypadek weź ze sobą woreczki foliowe gdyby jednak miały być przesypane a do paczkowego podejdź z oryginalnymi opakowaniami.Tak będzie najrozsądniej.
kfiat nie musisz mieć skończonych lat 18,by oddać paczkę.Wystarczy Twoja legitymacja :)

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, które pewnie było zadawane tutaj niejeden raz. Oprócz konkretnie podanych ubrań (np. tunika, leginsy) na talonie wypisana jest też "bielizna" i "higiena". No więc, co dokładnie wchodzi w skład tych pojęć? Czy jeżeli chodzi o higienę powinnam wsadzić do paczki tylko maszynki i jakieś mydło, czy można też pozwolić sobie na coś takiego jak odżywka do włosów, balsam? A co z kosmetykami do makijażu? Co do ilości tych rzeczy chyba nie ma żadnych ograniczeń skoro nie została podana liczba sztuk?

kfiat lepiej jak z tym pytaniem skierujesz się do pracowników danego Zakładu Karnego.
Powinna być podana ilość i rodzaj zarówno odzieży jak i produktów higienicznych.
A skoro nie chcesz kupować i jeździć z tym po Polsce to lepiej zapytać i mieć pewność.Tutaj nikt nie przewidzi tego co wypisujący talon miał na myśli.

Właśnie też zdziwiło mnie to, że nie opisano tego szczegółowiej. Wcześniej kiedy robiłam ze znajomym paczkę dla innej osoby wszystko było dokładnie wypisane, skarpetki, majtki, pianka do golenia itd., a tutaj nie wiem czy pozwolić sobie na zupełną dowolność czy po prostu ograniczyć się do najpotrzebniejszych rzeczy. Co do tej ilości, to chyba niekoniecznie musi być zawsze podawana, bo w przypadku tamtej paczki gdzie było napisane: skarpetki, można było włożyć dowolną ilość:)

No więc właśnie.Tak samo słowo "higiena" niezbyt wiele daje do myślenia.Bo czy można pod to podłączył kosmetyki?teoretycznie makijaż nic wspólnego nie ma z higieną.
Pomijając już ten istotny szczegół,że np dezodorant w aerozolu często jest zabroniony,musi być kulka,albo środki do mycia muszą być w przeźroczystych opakowaniach.
Więc naprawdę radzę skontaktować się z tym zakładem karnym,żeby przypadkiem się nie okazało,że połowa paczki zostanie nieprzyjęta.

Dowolna ilość skarpet w paczce, nie uwierzę. :)
Wyobrażacie to sobie w ogóle?! Przychodzi paczka dla skazanego a w niej 40par skarpetek?! Bo na talonie pisze rzekomo "dowolna ilość" ?!

Furia Dezodorant, ale i sztyft w kulce też nie przechodzi wszędzie. Aaa o jakimś szamponie, żelu nie wspomnę...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót