Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
asiamala napisał:
Forsycja to raczej nie zazdrość, tylko obserwacja większości osób - piszę ogólnie, bo ktoś może odebrać to personalnie:)
Gdybym ja miala mu robić paczki to nie dostałby ani jednej z jednego względu - wolałam przeznaczyć to na ważniejszy cel. Miał i paczki i zakupy, ale od swoich rodziców.
Dlatego też myślę, że to każdego indywidualna sprawa na co przeznacza pieniądze, jeden na paczki, drugi na karty, trzeci na swoje potrzeby, a nie osadzonego, więc po co się mieszać w to, co robią inni? W temacie wolnym rozmowa na temat kto na kogo czeka, kto gorszy, kto lepszy, tu kto jakie robi paczki i czemu takie, normalnie paranoja.
Sama nie korzystałam z żadnych zasiłków, chociaż nie mogłam pracować i nie miałam żadnych dochodów, to nie jest dla mnie czymś śmiesznym korzystanie z tego. Bo niby czemu?
Już to tłumaczyłam, śmieszne jest to w momencie, gdy wypomina się to komuś samemu tak czyniąc. Dla mnie sprawa prosta, mi ktoś podsuwa pod nos, to nie wypominam tego mężowi, który siedzi i też ma wszystko pod nos. Czyli reasumując, nie korzystanie jest śmieszne, a wypominanie:)

endorfinalna napisał:
Forsycja Nie ma takiego czegoś jak dziękowanie za zakładowe jedzenie. Odmowa jedzenia na dłuższa metę to buntowanie się, za co grożą różnego rodzaju kary.

Doczytaj sobie przepisy. Nie wolno odmawiać przyjmowania posiłków w celu wymuszenia określonej decyzji lub postępowania. Czyli jak ktoś nie jest głodny to może sobie bezkarnie nie pobierać posiłków.

słuchajcie. czy moge wyslac w jednej paczce:mydelko,paste do zebow,szampon i kawę? moge chemie z kawą?

szka,bo tak w ogóle to ja nie chce mu wysylac nic,ale po dzisiejszym liscie,poprostu zal mi sie go zrobilo.. Nie chce my wysylac kasy,bo nie. wole kupic chemie ,no i ta kawa...jakies kaszki,zupki...cos co jest fabrycznie pakowane. Razem to wysłac. Nie mamy kontaktu telef. a dzwonic do ZK nie chce. Dlatego tak mysle ,żeby razem. W koncu co to za roznica,co z czym.Byleby miał. No może TY Forgu:* bedziesz wiedział????

Czytam na stronie Zk jak z paczkami,ale może jak wyslę tak,to jakos przejdzie. ..Tylko ta pasta,mydlo,szampon. I kawa. nawet 5 kg nie bedzie...

Ostatnia edycja:
Paczka żywnościowa, a higieniczna to dwie różne rzeczy. Moim zdaniem nie możesz, sama nigdy nie spotkałam się z tym, żeby do higieny dodawać żywność.

Klimatyzacje, nie ma co liczyć, że "może jakoś przejdzie", chyba że chcesz wyrzucić pieniądze w błoto. Jeśli paczka ma być żywnościowa to tylko żywność i to tylko taka jaką dopuszcza dany ZK, a jeśli higieniczna to tylko higiena i też taka jaką dopuszcza dany ZK.
Jeśli chcesz wysłać paczkę mieszaną to lepiej kasę jaką na nią chcesz przeznaczyć oddaj na cel charytatywny:)

Oczywiście,że nie możesz.dołączyć kawy.Kawa to nie jest środek higieniczny :)
Poza tym jeśli chodzi o paczkę higieniczną to chyba nie obowiązuje ograniczenie ciężkości i na higienę raczej musisz mieć talon.Tam jest opisane co i ile czego można przekazać osadzonemu.

Kawę, zupki itp wyślij mu w paczce żywnościowej, a higienę w osobnej. No dla nas żadna różnica, dla SW widocznie znaczna.

szka napisał:
No dla nas żadna różnica, dla SW widocznie znaczna.

Różnica znaczna jest dla każdego - ponieważ tak stanowi obecnie i powszechnie obowiązujące prawo, którego większość użytkowniczek tak bardzo się brzydzi, że nawet nie zerknie w podstawowy akt prawny, jakim jest KKW... prawda?

Art. 113a 3 kkw oraz Art. 113a 4 kkw - Polecam.

guest_user napisał:
Różnica znaczna jest dla każdego - ponieważ tak stanowi obecnie i powszechnie obowiązujące prawo, którego większość użytkowniczek tak bardzo się brzydzi, że nawet nie zerknie w podstawowy akt prawny, jakim jest KKW... prawda?

Art. 113a 3 kkw oraz Art. 113a 4 kkw - Polecam.

Oj guest,ty to zawsze taki powazny jesteś...
tak,czytałam,ale tak sobie pomyslalam,że może sie uda,albo liczyłam,że ktoś powie,że mozna..Dura lex,sed lex...:P

mój otrzymał już kilka nagrodówek na chemie musiał mieć talon teraz ma na spożywczą ,ale nie potrzebują ponoć żadnego pokwitowania na dniach będę wysyłać 2 paczki jedna nagrodówka a 2 przysługująca mu normalnie myslicie ,że powinnam je jakoś szczególnie podpisać

Możecie napisać mi cokolwiek na temat paczki urodzinowej? Czy tak ową mogę wysłać a jak nie to czy mogę w liście wysłać jakiś drobiazg aby przypominał o wolności typu medalik lub kostkę do gry na gitarze... itd? Czy to zostanie wyrzucone?

Są paczki albo żywnościowe albo higieniczno-odzieżowe. Jeżeli chcesz zrobić paczkę to najpier trzeba sie dowiedzieć co do tego akurat ZK wolno podać. Jeżeli chodzi o listy to można dołączyć ewentualnie znaczki, zjęcia bo wszystkie inne rzeczy i tak nie dotrą do skazanego.

a jeśli chodzi o płyty CD,DVD? czy mogę nagrać piosenki, filmy na płytki i wysłać czy muszą być same oryginały?? Również mam pytanko jeśli chodzi o sprzęt do słuchania muzyki czy moge wysłać w paczce mp3 lub discmana?

Na sprzęt o który pytasz skazany musi mieć zgodę od dyrektora,a co do płyt w naszym przypadku tylko i wyłącznie oryginalne,aczkolwiek czytałam tu na forum że nie wszędzie tak jest.

Czy istnieje jakis szybszy sposob na dostarczenia dla osadzonego paczki? Brat musi wyslac mi talon czy da sie cos innego zrobic? moze rozmowa z wychowawca?

Dostarcz paczkę sama - będzie najszybciej:)
Czy potrzebny talon?- wszystko zależy od ZK w którym przebywa Twój brat

gracja09 napisał:
Czy istnieje jakis szybszy sposob na dostarczenia dla osadzonego paczki? Brat musi wyslac mi talon czy da sie cos innego zrobic? moze rozmowa z wychowawca?

Dołącze się do Twojego pytania. Mam przygotowaną paczkę, a talonu nie widać. Dodatkowo mieszkam w Niemczech i paczki do PL normalnie idą dość długo. Jak można się skontaktować z wychowawcą? Bo czytałam,że można przyspieszyć ten cały proces, jeśli wychowawca wyrazi zgodę. Mój brat jest AŚ w Malborku, może ktoś coś wie?

Witam!Mam pytanie mój mąż siedzi w Rwiczu na 22 dni jako skazany a jutro wybieram sie na 1 widzenie i nie wiem co mam mu ze soba zabrać a z pieniedzmi u mnie krucho bo mam male dziecko i czy musi byc jakies pismo na widzenie prosze o szybka odpowiedz

milnet napisał:
Witam!Mam pytanie mój mąż siedzi w Rwiczu na 22 dni jako skazany a jutro wybieram sie na 1 widzenie i nie wiem co mam mu ze soba zabrać a z pieniedzmi u mnie krucho bo mam male dziecko i czy musi byc jakies pismo na widzenie prosze o szybka odpowiedz

nie weźmiesz nic oprócz kart telefonicznych i gazet.. będziesz mogła zrobić zakupy w kantynie, które będą musiały zmieścić się w skrzynkę..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót