Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Marcinek, jak ktoś z SW przeczyta tutaj takie wypowiedzi, to można się liczyć z tym, że paczki będą już na bank do 5 kg...

Mam pytanie co do paczki żywnościowej. Chce włozyć do niej trochę warzyw (pomidory, ogórki) owoce (banany, truskawki). Jak myślicie czy nie odzrucą mi tych rzeczy. kiedyś widziałam, ze truskawki wzięli ale nie wiem jak z tymi pomidorami czy ogórkami???:o

zazwyczaj owocow nie mozna,w niektorych ZK czy AŚ mozna cytryne,ale najlepiej bedzie zadzwonic.Na pomidory nie licz czy ogorki,napewno nie.Nie mozna zupek w proszku,nic w sloiku ani puszki.Nie wszedzie mozna cukier,herbate tylko granulowana,nie mozna tytoniu,w Koszalinie np.mozna chipsy i orzeszki w paczce chermetycznej co mnie zaskoczylo.Ciasto jak dasz moga przy Twoim rozwalic(chyba,ze zrobia to przy Tobie)w wiekszosci mozna mieso usmazone,ale najlepiej zapytac bo co miejsce to jest inaczej,naprawde.

Kasia to zalezy od Zk czy AŚ ..
Ja np. podawałam pomarańcze czy też jabłka i nikt mi problemów nie robił
Najelpiej jak sie zapytasz przed zrobieniem paczki co można a co nie :)

Racja! Chyba lepiej zadzwonię tam, bo przykro by było jakby mieli mi pół paczki odrzucic. Konkretnie chodzi mi o aś w Łodzi.

Jak to w końcu jest z tą paczką higieniczną bo nie mogę doczytać. Czy trzeba mieć talon i czy też jest jakiś limit np. raz na kwartał jak z żywnościową?

emiro napisał:
Jak to w końcu jest z tą paczką higieniczną bo nie mogę doczytać. Czy trzeba mieć talon i czy też jest jakiś limit np. raz na kwartał jak z żywnościową?
Na tzw paczki higieniczne trzeba uzyskać zgodę dyrektora. Ciężar takiej paczki też może określić dyrektor. Może też wyrazić zgodę na konkretne przedmioty w paczce nie określając wagi. Nie ma limitów na takie paczki. Jeśli chodzi o te talony, to w każdej jednostce jest jakoś inaczej. Są jednostki, które wydaja cos w rodzaju talonu, a są też takie, które tego nie robią. Skazany powinien popytać o to na miejscu.

donata771 napisał:
zazwyczaj owocow nie mozna,w niektorych ZK czy AŚ mozna cytryne,ale najlepiej bedzie zadzwonic.Na pomidory nie licz czy ogorki,napewno nie.
Zastanawiam się gdzie tak jest i dlaczego. Czy jabłko, pomidor, ogórek, pomarańcza są w opakowaniu utrudniającym kontrole?
KKW na temat paczek mówi tyle:
Art. 113a. § 1. ....
§ 2. ....
§ 3. Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością o ciężarze nieprzekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym wypadku skazany może otrzymać, za zgodą dyrektora zakładu karnego, paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar.
§ 4. Skazany może, za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego, otrzymywać paczki z niezbędną mu odzieżą, bielizną, obuwiem i innymi przedmiotami osobistego użytku oraz środkami higieny, a po pozytywnym zaopiniowaniu przez lekarza - również z lekami; wydawanie leków odbywa się na zasadach ustalonych przez lekarza.
§ 5. Paczki podlegają kontroli w obecności skazanego. W paczkach nie mogą być dostarczane artykuły, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji, jak też artykuły w opakowaniach utrudniających kontrolę ich zawartości, a także przedmioty, o których mowa w art. 110a § 4.
§ 6. Artykuły żywnościowe, uznane przez lekarza lub innego upoważnionego pracownika służby zdrowia zakładu karnego za nienadające się do spożycia, podlegają zniszczeniu w obecności skazanego.
Jeżeli ktoś uważa owoce za artykuły, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji to jest to duże "przegięcie" . Chyba jest rzeczą niemożliwą aby ukryć w jabłku np narkotyki tak aby nie naruszyć jego struktury. Choć o pomarańczch naszprycowanych spirytusem słyszałem :)

Na paczkę higieniczną , odzieżową potrzebne jest pozwolenie .
Paczka żywnościowa przysługuje raz na kwartał :)

donata771 napisał:
.Na pomidory nie licz czy ogorki,napewno nie.

Ja jak zanosiłam do krakowa paczkę swojemu to przede mną jakaś kobieta dawała paczkę dla syna i było w niej kilka ogórków- więc to chyba zależy od osoby przyjmującej paczkę.

dziubek232 napisał:
... to chyba zależy od osoby przyjmującej paczkę.
Wszystkich obowiązują te same przepisy. Jeżeli komuś z lenistwa lub wygodnictwa nie chce się ich przestrzegać, należy grzecznie aczkolwiek stanowczo zaprotestować.

Z paczkami żywnościowymi w ogóle jest dziwnie np. na Kurkowej w Gdańsku nie można włożyć do paczki sera w kawałku może być tylko w plastrach. Jak to powiedział strażnik,że jeżeli ser jest w plastrach to on może każdy plaster sera dokładnie obejrzeć. Ciekawe czy chociaż rękawiczek do tego używa %-)

W Szczecinie nie ma problemu z owocami i warzywami. Herbaty nie muszą być przesypywane, nie można tylko dawać ekspresowych.

emiro napisał:
Z paczkami żywnościowymi w ogóle jest dziwnie np. na Kurkowej w Gdańsku nie można włożyć do paczki sera w kawałku może być tylko w plastrach. Jak to powiedział strażnik,że jeżeli ser jest w plastrach to on może każdy plaster sera dokładnie obejrzeć. Ciekawe czy chociaż rękawiczek do tego używa %-)
... i to jest klasyczny przykład głupoty. Jeżeli ma wątpliwości to może ten ser prześwietlić na Haimanie, albo zwyczajnie przekroić nożem.

Nie wiem czego to jest przykład,ale co ZK to obyczaj. Niby przepisy są jednakowe dla każdego ZK, a jak się okazuje jest inaczej.

Recedes napisał:
Zastanawiam się gdzie tak jest i dlaczego. Czy jabłko, pomidor, ogórek, pomarańcza są w opakowaniu utrudniającym kontrole?
KKW na temat paczek mówi tyle:
Art. 113a. § 1. ....
§ 2. ....
§ 3. Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością o ciężarze nieprzekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym wypadku skazany może otrzymać, za zgodą dyrektora zakładu karnego, paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar.
§ 4. Skazany może, za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego, otrzymywać paczki z niezbędną mu odzieżą, bielizną, obuwiem i innymi przedmiotami osobistego użytku oraz środkami higieny, a po pozytywnym zaopiniowaniu przez lekarza - również z lekami; wydawanie leków odbywa się na zasadach ustalonych przez lekarza.
§ 5. Paczki podlegają kontroli w obecności skazanego. W paczkach nie mogą być dostarczane artykuły, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji, jak też artykuły w opakowaniach utrudniających kontrolę ich zawartości, a także przedmioty, o których mowa w art. 110a § 4.
§ 6. Artykuły żywnościowe, uznane przez lekarza lub innego upoważnionego pracownika służby zdrowia zakładu karnego za nienadające się do spożycia, podlegają zniszczeniu w obecności skazanego.
Jeżeli ktoś uważa owoce za artykuły, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji to jest to duże "przegięcie" . Chyba jest rzeczą niemożliwą aby ukryć w jabłku np narkotyki tak aby nie naruszyć jego struktury. Choć o pomarańczch naszprycowanych spirytusem słyszałem :)

Recedes-ja moge tylko napisac jak jest na 100% w ZK Koszalin i jak jest w AŚ Bydgoszcz-wiec w Koszalinie nie mozna owocow wcale,poniewaz uslyszalam,ze owoce sa w kantynie i do paczki nie mozna wlozyc nawet cytryny.Natomiast w AŚ Bydgoszcz mozna do paczki wlozyc cytryne,choc juz np.jablka nie.Dlaczego tak jest nie powiem,ale nie ja to ustalilam.

w grudziądzu nie ma problemów z owocami, ciasta, sałatki, kotlety, kurczak w panierce...swego czasu przeszły nawet...konserwy (co zgodnie z kkw art 113&5 jest zakazane), wszystko to zależy od widzimisię bramowego lub paczkowego (czyli tych którzy przyjmują paczkę na bramie i wprowadzają ją do ewidencji,a wcześniej dzwonią na oddział - gdzie przebywa dany osadzony, a tam oddziałowy sprawdza w tzw. "celówce" czy osadzony ma prawo do przyjęcia paczki...);)

W Łodzi bez problemu weszły owoce , ogórki, pomidory:) Kawę natomiast czasami tzreba przesypywać a czasem nie. Zależy kto jest w okienku:) Cukier musi byc zawsze przesypany.:D

Mam pytanie. Czy płyn do szkieł kontaktowych można bez problemu podać w paczce? I czy aresztowany może np. podczas widzenia podać ten talon czy jak to się tam nazywa :) a co w momencie kiedy nie weźmie go ze sobą na widzenie? pewnie wrócić sie nie może, ile paczka z odzieżą może ważyć ? Dzięki za odpowiedź :)

Wydaje mi sie ze paczka odziezowa nie ma okreslonej wagi.Musi byc w niej tylko to co jest na talonie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót