Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Może warto to wiedzieć:
Art. 110a. § 1. Skazany ma prawo posiadać w celi dokumenty związane z postępowaniem, którego jest uczestnikiem, artykuły żywnościowe i wyroby tytoniowe, środki higieny osobistej, przedmioty osobistego użytku, zegarek, listy oraz fotografie członków rodziny i innych osób bliskich, przedmioty kultu religijnego, materiały piśmienne, notatki osobiste, książki, prasę i gry świetlicowe.
Na powyższe nie musi ubiegać się ozgodę
§ 2. Dyrektor zakładu karnego może zezwolić skazanemu na posiadanie w celi sprzętu audiowizualnego, komputerowego oraz innych przedmiotów, w tym także podnoszących estetykę pomieszczenia lub będących wyrazem kulturalnych zainteresowań skazanego, jeżeli posiadanie tych przedmiotów nie narusza zasad porządku i bezpieczeństwa obowiązujących w zakładzie karnym.
§ 3. Skazany nie może posiadać w celi albo przekazywać do depozytu w trakcie pobytu w zakładzie karnym przedmiotów, których wymiary lub ilość naruszają obowiązujący porządek albo utrudniają konwojowanie. Przedmioty te przesyła się, na koszt skazanego, do wskazanej przez niego osoby, instytucji lub organizacji. W uzasadnionym wypadku przedmioty te mogą być przesłane na koszt zakładu karnego.
§ 4. Skazany nie może posiadać, poza depozytem, środków łączności oraz przedmiotów i dokumentów, które mogą stanowić zagrożenie dla porządku lub bezpieczeństwa w zakładzie karnym.
Art. 111. § 1. Skazany otrzymuje do użytku, z zakładu karnego, odpowiednią do pory roku odzież, bieliznę oraz obuwie, o ile nie korzysta z własnych. Skazanemu zapewnia się warunki niezbędne do utrzymania higieny osobistej, w szczególności otrzymuje on z zakładu karnego pościel oraz inne środki do utrzymania higieny i czystości w celi.
§ 2. W czasie przeprowadzania czynności procesowych, transportowania oraz w innych uzasadnionych wypadkach skazany korzysta z własnej odzieży, bielizny i obuwia, chyba że są one nieodpowiednie ze względu na porę roku lub zniszczone albo jeżeli przemawiają przeciwko temu względy bezpieczeństwa.

Recedes no właśnie skazany... ostatnio coraz bardziej zdaję sobie sprawę z tego, że aresztowany mimo iż istnieje domniemanie niewinności nie ma na nic prawa... Mój mąż musiał mieć na wszystko zgodę, nawet niektóre z rzeczy o których mówi art 110a § 1 kkw...

fefka my rozumiemy. w tym ze napisałysmy ze to nie wczasy nie bylo nic zlosliwego. poprostu tak by odpowiedziala wiekszosc straznikow. wiem ze cie to bulwersuje , bylam w takiej samej sytuacji jak mój łobuz przez prawie 2 tyg. chodził w jednych ubraniach...

fefka przeczytaj ten temat od tej strony wstecz troszke postow, dziewczyny nowe juz pytaly o to i jest napisane... ;)

Barbie napisał:
Recedes no właśnie skazany... ostatnio coraz bardziej zdaję sobie sprawę z tego, że aresztowany mimo iż istnieje domniemanie niewinności nie ma na nic prawa... Mój mąż musiał mieć na wszystko zgodę, nawet niektóre z rzeczy o których mówi art 110a § 1 kkw...

Wiesz Basiu mimo ze moj jest skazany to tez byly trudnosci z niekorymi z rzeczy o których mówi art 110a § 1 kkw...

My ostatnio otrzymaliśmy zgodę od Dyrektora na kostkę Rubika... zafoliowaną.:confused:

ale Recedes napisal artykuly do skazanego nie tymczasowo aresztowanego czy sie myle?

Aresztowany korzysta co najmniej z takich uprawnień jak osoba skazana w ZK typu zamkniętego, poza wyjątkami przewidzianymi w rozdziale XV kkw

Witam. Słuchajcie mam pytanko. Żeby się dowiedzieć że chłopak wystąpił o taki talon odzieżowy to można zadzwonić do zakładu i się o to dowiedzieć?? bo przecież on nie może dzwonić (jest tymczasowo aresztowany) czy jak??

mozesz zadzwonic i zapytac wychowawce lub dyrektora czy dana osoba otrzymala zgode na ubrania, i co jest na tym talonie.

Można spróbowac się dowiedzieć telefonicznie, ale lepiej już poczekać, aż przyjdzie pocztą ten talon. Jak wyśle go osobno (bez listu) to szybciej idzie. Można w prokuraturze spróbować się dowiedzieć, czy był już taki wysłany talon. Albo tam próbowac odbierać"od ręki". Z reguły w takiej paczce z odzieżą można dać też znaczki, koperty. Ubrań i bielizny po ok. 3 sztuki, ale to zalezy od ZK. Dla jednych podkoszulek, to też bielizna, a dla innych nie:o :confused:

ahaaa to czyli taki talon przychodzi pocztą od niego do nas??

Tak, jak tylko dyrektor wyrazi zgodę, osadzony wysyła taki talon. Czytałaś ten wątek trochę;)?

szczerze to już mnie głowa boli od czytania tego wszystkiego i kotłuje mi się już w głowie. Dzięki za odpowiedź :)

Ja zawsze dzwonię do ZK (mój jest na śledczym). Przełączają mnie na bramę i pan wszystko sprawdza. Jest na tyle w porządku, że całą listę dyktuje mi przez telefon:)

agnes taki talon moze przyjsc poczta jesli twoj łobuz dostanie zgode, a potem go wysle, nikt za niego tego nie zrobi

agnes zadzwon do as na tzw. brame, lub głowny nr,jaki masz podany (w internecie mozna znalesc) i powiedz o co chodzi, jak cos to cie przełącza do sekretariatu czy gdzies

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót