Papierosy do UK

• Autor wątku Autor wątku pawel13a3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pomysl od kolezanki do ktorej przysylaja juz tak 6 lat i tez nic jej nie przyszlo

Dzisiaj bylem znowu w sadzie, tym razem crown court w sprawie moich 11340 fajek i sprawe wygralem. Teraz pozostaje tylko wyciagnac je od UKBA.

Boloney poradź co zrobić. Bo koledze co prawda zabrali tylko 800 papierosów (wartość 1100 PLN), ale chodzi o zasadę. Bo sposób w jaki to zrobili to po prostu wyłudzenie kradzież. W skrócie: na eurotunelu celniczka angielska pytała nas (2 osoby) ile mamy papierosów. My: 8 wagonów, po 4 na osobę i są one prezentem (GIFT!) dla siostry i jej męża w UK. Celniczka: czy zapłaciliśmy w PL i czy mamy paragon. Tak mamy, na 1100 PLN. Celniczka: czy siostra daje nam pieniądze za te papierosy. Odpowiedź: TAK, daje nam dokładnie tyle ile zapłaciliśmy. Celniczka spisała, dała do podpisania, po czym zatrzymali fajki bo NIE WOLNO brać pieniędzy za papierosy, choćbym powiedział, że jeden funt !!!! Jaki PECH! Powiedzieli, że mogli nam również zabrać auto, ale tego nie zrobią bo na papierosach nie zarabiamy. Cóż za łaskawcy.
Wkurzyłem się, bo może to niewielka ilość, ale poczułem się okradziony.
DO sądu sie nie opłaca chyba ???? Ale ja dla zasady moge, bo nie dam z siebie robić osoby drugiej kategorii.

Wymyśliłem (po fakcie niestety) opcję, że siostra owszem miała nam dać pieniądze ale dopiero jak wróci do Polski na święta (czyli miała nam dać kasę w POLSCE w polskiej walucie), a zatem papierosy do UK jechały jaki GIFT w tym momencie i w UK nikt za nie nie miał płacić. I ciekawe co oni na to bo LIST napiszę do nich.

Na przyszłość: można wwieźć do UK ile się chce papierosów. Ale mają być albo na własny użytek, albo jako PREZENT. nie można się przyznać, że dostajemy za nie pieniądze - nawet równowartość. Powyżej 800 sztuk na osobę zapewne też nie będzie łatwo wwieźć.

Oczywiście celniczka nas nie pouczyła przed faktem o naszych prawach, a ulotkę informującą o tym, że nie można przyjmować pieniędzy za papierosy dała nam po fakcie. Czyste świństwo anglików !!!!

Niestety celnicy mieli racje. Cieszcie sie ze macie samochod. Nastepnym razem proponuje jechac bez papierosow. Oni traktuja zeznanie w notesie jak spowiedz, jest tam za duzo o jedna rzecz, podpis ze wszystko jest zgodne z prawda.

Gratulacje za wytrwałość Baloney w walce o swoje.

A jakiej kary mogę się spodziewać za przewóz 4k ?
Wracając z dwu tygodniowego, rodzinnego urlopu w hiszpani kupiłem większość z tych fajkę (3000) na użytek własny a kolejne 1400 dokupilem na pokładzie samolotu lini thompson gdzie nie zostałem poinformowany o limicie jaki obowiązuje na przelot z wysp kanaryjskich (który to jak już niestety za późno się dowiedziałem wynosi 200 papierosów na osobę dorosła).
200 pozwolili mi zatrzymać a kolejne 200 w jakiś sposób nie znaleźli w torbach mimo to ze wszystkie sprawdzili.
Wszystkie fajki były na użytek własny a oficjalnie zrekfilowali ich 4k
Powiedzieli mi ze hmrc może mi wysłać list z mandatem ale ze to nie jest gwarantowane.

Inna sprawa to to ze Thomoson nie poinformował mnie o limicie mimo ze kupowałem 7 kartonów a podrożało razem ze mną tylko dwóch dorosłych.
Maial ktoś podobne doświadczenie ?
Czy jest coś co powinienem zrobić w tej sprawie z thompson airline oprócz tego ze mam w zamiarze złożyć oficjalna skargę.

Dzięki z góry za wszelkie porady w tej kwestii.

Witam, jadę na dwa miesiące do pracy do Niemiec ,chcę zabrać 2 kg tabaki.Wszędzie piszą że można 1 kg,i teraz to już sama nie wiem co robić.

Witam, ja do wielkiej brytani przewoziłem 20 kartonów malboro samolotem, po zatrzymaniu mnie na lotnisku w Anglii musiałem srogo sie wytłumaczyć dla czego mam tyle papierosów, pytali o wszystko, ile pale, na ile mi to starczy kiedy bylem w polsce ostatnio, gdzie pracuje ile zarabiam, przedstawic paragony na papierosy, czy nie jest to na sprzedaż, po co bylem w polsce i jak dlugo (poleciałem rano i wróciłem wieczorem poniewaz mialem sprawe do zalatwienia w warszawie) Maglowali mnie z godzine ale myśle że udowodniłem im jakoś że papierosy są na mój własny użytek i papierosy mi oddali. Teraz jedynie jak bede lecial w niedługim czasie mam pewną kontrole czy znowu nie przeworze papierosów. Jezeli udowodnisz ze to dla Ciebie to mozesz miec duzo wiecej niż te 4 kartony

Powrót