Pierwszenstwo na drodze

• Autor wątku Autor wątku user801318
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user801318

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, jestem dosyc mlodym kierowca wiec chcialbym upewnic sie i zapytac czy w sytuacji w ktorej wyjezdzam z drogi 1 na droge 2 musze przepuscic pieszego ktory zbliza sie do przeciecia tych drog? Kazdy mowi mi co innego i juz za bardzo nie wiem w co wierzyc
Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Igoro1 napisał:
Kazdy mowi mi co innego i juz za bardzo nie wiem w co wierzyc
Odpowiedź jest prosta, ale...

- jakie jest twoje zdanie i na czym je opierasz ?
- jakie jest zdanie innych i jak je argumentują i na podstawie czego ?
- kiedy ukończyłeś kurs prawa jazdy ?
- co robiłeś na kursie prawa jazdy gdy były wątpliwości ?
-kiedy ostatni raz czytałes ustawę prd ?

qwertu70 napisał:

Moje zdanie bylo takie ze ustapic musze bo to ja wlaczam sie do ruchu. Zdan innych nie przytocze dokladnie bo nie pamietam ale ktos na tym forum zadal podobne pytanie i moderator tego forum stwierdzil ze gdy wjezdzalbym na droge 1 to musze ustapic a gdy wyjezdzam z drogi 1 to piesi maja ustapic. Egzamin zdalem miesiac temu. Na kursie takiej sytuacji nie przedstawiano to nie mialem o co pytac, a prd nie pamietam kiedy czytalem. Czy moge juz dostac odpowiedz czy cos jeszcze?

qwertu70 napisał:

Dorzuce bardziej aktualne zdjecie. Dodam ze droga 1 to nie jest wyjazd z posesji, parkingu itp. To droga publiczna

Załączniki

Igoro1 napisał:
Dorzuce bardziej aktualne zdjecie. Dodam ze droga 1 to nie jest wyjazd z posesji, parkingu itp. To droga publiczna
W sumie to widac wyraznie ze chodnik konczy sie po jednej i drugiej stronie wiec czy mozna to uznac za „przejscie sugerowane” gdzie pieszy nie ma pierwszenstwa?

Witam, czy w tym miejscu znajduje sie „przejscie sugerowane”?

Załączniki

Ale gdzie? Narysuj co masz na myśli. Zwracam uwagę, że ten wjazd po lewej to nie jest skrzyżowanie (brak jezdni w jednym poziomie) i wg mnie pojazd wyjeżdżający stamtąd włącza się do ruchu (art. 17 ustawy PoRD).
No i w jakim kontekście jest pytanie?

A czy tamten temat dotyczył DOKŁADNIE TEGO SAMEGO MIEJSCA?
Wg mnie - ze względu na krawężnik - na pewno nie jest to skrzyżowanie. Wygląda to jak dojazd do posesji, obiektu itp. Tyle ze zdięcia.
Więc pojazd wyjeżdżający z tego dojazdu [1] jako włączający się do ruchu ustępuje pierwszeństwa wszystkim UCZESTNIKOM ruchu, czyli także pieszym (art. 17 ustawy PORD)

Gdyby nie było tego krawężnika, jezdnie byłyby w tym samym poziomie - byłoby to skrzyżowanie to:
1) jadąc drogą Kościuszki [2] skręcając w drogę [1] należy ustąpić pieszym (art. 26 ust. 2)

2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na SKRZYŻOWANIU przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

2) wyjeżdżając z drogi [1] na ul. Kościuszki [2] jest na odwrót - wtedy kierujący pojazdem ma pierwszeństwo przed pieszym (art. 13 ust, 3)
3. Przechodzenie przez jezdnię (...) poza przejściem dla pieszych,(...) jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. PIESZY JEST OBOWIĄZANY USTĄPIĆ PIERWSZEŃSTWA POJAZDOM

Ale te przepisy dotyczą skrzyżowania - które wg mnie nie jest na zdjęciu.

EDIT
Pisałem przed przeczytaniem całego tematu. Potem piszesz, że to jest droga publiczna.
Daj namiar gdzie to jest do dokładnego zbadania miejsca.

Pan_robotnik napisał:
Wg mnie - ze względu na krawężnik - na pewno nie jest to skrzyżowanie. Wygląda to jak dojazd do posesji, obiektu itp. Tyle ze zdięcia.
Więc pojazd wyjeżdżający z tego dojazdu [1] jako włączający się do ruchu ustępuje pierwszeństwa wszystkim UCZESTNIKOM ruchu, czyli także pieszym (art. 17 ustawy PORD)

Gdyby nie było tego krawężnika, jezdnie byłyby w tym samym poziomie - byłoby to skrzyżowanie to:
1) jadąc drogą Kościuszki [2] skręcając w drogę [1] należy ustąpić pieszym (art. 26 ust. 2)

2) wyjeżdżając z drogi [1] na ul. Kościuszki [2] jest na odwrót - wtedy kierujący pojazdem ma pierwszeństwo przed pieszym (art. 13 ust, 3)

EDIT
Pisałem przed przeczytaniem całego tematu. Potem piszesz, że to jest droga publiczna.
Daj namiar gdzie to jest do dokładnego

Pan_robotnik napisał:

EDIT
Daj namiar gdzie to jest do dokładnego zbadania miejsca.

Proste pytanie - czy to jest skrzyżowanie? Bo jeśli tak to według oznakowania to skrzyżowanie równorzędne :) Czyli pojazd jadący Kościuszki ustępuje pierwszeństwa pojazdowi, który ma z prawej strony. Coś mi się jednak wydaje, że jest to wyjazd z obiektu przydrożnego - czyli kierujący czymkolwiek włącza się do ruchu.

forg napisał:
Proste pytanie - czy to jest skrzyżowanie? Bo jeśli tak to według oznakowania to skrzyżowanie równorzędne :) Czyli pojazd jadący Kościuszki ustępuje pierwszeństwa pojazdowi, który ma z prawej strony. Coś mi się jednak wydaje, że jest to wyjazd z obiektu przydrożnego - czyli kierujący czymkolwiek włącza się do ruchu.
Wyslalem linka do mapsa zebyscie mogli samemu zbadac te dwie drogi. Moim zdaniem ulica kosciuszki to ulica glowna a ulica odchodzaca w bok to podporzadkowana. Nie uznalbym tego za wyjazd z jakiegos obiektu bo tam jest kilka posesji i zakladow do ktorych mozna dojechac

"Z lotu ptaka" wyraźnie widać, że to dojazd do jakiś magazynów, firm. Wg mnie nie jest to skrzyżowanie - co też wynika z zastosowanego krawężnika. Wszystkie firmy w tym kwadracie mają ten sam adres Kościuszki 13.

Pan_robotnik napisał:
"Z lotu ptaka" wyraźnie widać, że to dojazd do jakiś magazynów, firm. Wg mnie nie jest to skrzyżowanie - co też wynika z zastosowanego krawężnika. Wszystkie firmy w tym kwadracie mają ten sam adres Kościuszki
Dziekuje za interpretacje, natomiast zastanawia mnie jedno, przytocze scenariusz ktory widzialem w ktorym auto chce wyjechac z tego dojazdu na ulice kosciuszki i ustawia sie do krawedzi jezdni, wczesniej nie bylo pieszych w bliskiej odleglosci, ale kierujacy jest zmuszony czekac w tym miejscu az ruch na ulicy na tyle sie uspokoi zeby mogl sie wlaczyc. I w tym czasie nagle nadciaga pieszy ktory twierdzi to ze zostalo mu wymuszone pierwszenstwo poniewaz auto stoi na jego drodze.

Igoro1 napisał:
Wyslalem linka do mapsa zebyscie mogli samemu zbadac te dwie drogi. Moim zdaniem ulica kosciuszki to ulica glowna a ulica odchodzaca w bok to podporzadkowana.
A widzisz tam jakikolwiek znak świadczący o "podporządkowaniu"?

Nie widze, ale nie widze tez znaku mowiacego o tym ze wjezdzam na parking, droge wewnetrzna lub posesje

Igoro1 napisał:
Nie widze, ale nie widze tez znaku mowiacego o tym ze wjezdzam na parking, droge wewnetrzna lub posesje
Nie musi być.

Igoro1 napisał:
. I w tym czasie nagle nadciaga pieszy ktory twierdzi to ze zostalo mu wymuszone pierwszenstwo poniewaz auto stoi na jego drodze.
Wg mnie doszło do utrudnianie lub tamowania ruchu - ale nie do wymuszenia pierwszeństwa.
Taki pieszy to buc.

Pan_robotnik napisał:
Nie musi być.

Wg mnie doszło do utrudnianie lub tamowania ruchu - ale nie do wymuszenia pierwszeństwa.
Taki pieszy to buc.
Dziekuje za opinie, a jak to jest z tym artykułem który mówi że pieszy który przechodzi przez droge poza przejsciem dla pieszych musi obrac najkrotsza droge ?

Igoro1 napisał:
Obawiam się, że nie powinieneś zdać teorii. Jeśli widzisz skrzyżowanie dróg i nie ma na nim żadnych znaków to masz skrzyżowanie równorzędne. Tak czy nie? Zatem jakie "podporządkowanie" skoro nie ma żadnych znaków?
A wjazd na parking to nie skrzyżowanie. Wyjeżdżając z takiego parkingu czy posesji włączasz się do ruchu. I to jest zupełnie inna historia.

Udaj się do urzędu miasta (albo do starostwa powiatowego) do wydziału odpowiadającego za organizację ruchu i zapytaj czy w tym miejscu jest skrzyżowanie.

forg napisał:
Obawiam się, że nie powinieneś zdać teorii. Jeśli widzisz skrzyżowanie dróg i nie ma na nim żadnych znaków to masz skrzyżowanie równorzędne. Tak czy nie? Zatem jakie "podporządkowanie" skoro nie ma żadnych znaków?
A wjazd na parking to nie skrzyżowanie. Wyjeżdżając z takiego parkingu czy posesji włączasz się do ruchu. I to jest zupełnie inna historia.

Udaj się do urzędu miasta (albo do starostwa powiatowego) do wydziału odpowiadającego za organizację ruchu i zapytaj czy w tym miejscu jest skrzyżowanie.
Akurat komenatrz czy ktos zdac powinien czy nie powinien jest zbedny. Moje watpliwosci i ewentualne niedopatrzenia rozwialem piszac z innym uzytkownikiem wiec juz wiem ze musze ustapic kazdemu, natomiast wydaje mi sie troche smieszne to ze tak naprawde przy próbie wyjazdu z tego miejsca mozna nie uniknac tamowania ruchu na chodniku i latwo o awantury z pieszymi. Infrastruktura tez jest slaba bo siedzac w niskim aucie z dlugim przodem nie idzie czasem dostrzec pieszych nadciagajacych z lewej strony, a tym bardziej z prawej gdzie zaraz jest róg budynku.

jak poprzednio. w ustawie prd jest to opisane czarno na białym.

ale autor niby świeżak, a na moje m.in. pytanie, kiedy czytał ostatnio prd to tak odpowiedział:

Igoro1 napisał:
... prd nie pamietam kiedy czytalem. ...
Do reszty pytań, to lakoniczna odpowiedź na odwal.

Ale w tej samej swojej odpowiedzi zawarł i to:
Igoro1 napisał:
....Egzamin zdalem miesiac temu. ...
uważam, że ten ktos robi sobie jawne jaja z obecnych. Miesiac po egzaminie i nie wie kiedy czytał prd, gdzie te zasady to podstawa !!!. jak ten ktoś
uczestniczy w ruchu drogowym na przecięciu sie ruchu pojazdu a pieszy itd ?. Na bank uczestniczył w jakiejś takiej sytuacji i w jednej z ról i teraz udaje, ze chce poteoretyzować, a na domiar to tworzy od razu inny podobny temat.
nie wiem jak wy obecni, ale ja się wypisuje aby cokolwiek podpowiedzieć i przytoczyć z prd.

Powrót