PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Siisii napisał:
Zgadza się - rozliczając się oddzielnie 369 + 66 = 435 zł.

Rozliczając się wspólnie do zwrotu jest również 435 zł, więc nie wiem skąd:

A nie jest to może kwestia kwoty wolnej od podatku? Rozliczając oddzielnie, kwota pojawia się dwa razy. Jeśli rozliczamy wszystko razem, pojawia się ona raz?

Do jakiego miesiąca należy się ulga na dziecko, które ukończyło szkołę zawodowa w czerwcu, egzamin czeladniczy zdawało we wrześniu i we wrześniu podjęło pracę.

Czy Ktoś, może mi udzielić odpowiedzi na moje zadane wczoraj pytanie, co do możności lub nie możności doliczenia do KUP kosztów biletów miesięcznych??

Bardzo mi zależy na pomocy....

.ags napisał:
zwrot uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne"
A otrzymała Pani zwrot składek ubezpieczenia zdrowotnego? Chyba nie :).

Otrzymałam zwrot podatku. Aha, czyli to nie jest to samo, co zwrot składek.

1. Czyli dobrze rozumiem, że w takim przypadku będę miała zwrot całego podatku?
2. I czy przy okazji Pan może wytłumaczyć, jak to funkcjonuje: w jednym "worku" jest ta zaliczka - czyli miałoby pójść do budżetu, w drugim "worku" moje składki na ubezpieczenie zdrowotne- czyli miałoby pójść na NFZ? Jak mam ten zwrot podatku, to z którego z dwóch "worków" się zabiera?

Witam czy może ktoś sprawdzić czy dobrze licze bo wydaje mi się że źle wpisuje kwoty z jednego pitu.

Rozliczenie wspólne małżonków.
On PIT-40A (z krusu)
przychód 10.185,72
zal. 672
skłd. zdrowotne 789,34
podstawa odliczenia podatku 10.186
podatek należny 488
różnica(nadpłata) 184

Ona PIT -11 (umowa o dzieło)
przychód 5.390
kup 1.078
dochód 4.312
zal. 775

Wychodzi mi do zapłaty 67zł.
Ale ten pit z krusu jest już rozliczony(przez krus) więc nie wiem czy dobrze robie wpisując od początku te wszystkie pozycje?

Z PIT-40A - proszę podać kwotę z poz. 45

Z PIT-37 otzymasz zwrot 555 zł, oraz 184 zł zwróci ZUS.

Aha to może nie ma potrzeby by rozliczenie było wspólne tylko wystarczy na drugą osobe?

Nie ma znaczenia, zwrot w tej same wysokości - możesz rozliczyć PIT-37 tylko z umowy o dzieło.

Pozwolę sobie na pytanie administracyjne.
Jesteśmy małżeństwem od 2013r i po raz pierwszy się rozliczamy. Problem polega na tym, że oboje pracujemy i mieszkamy w innym województwie niż to w którym jesteśmy zameldowani.
Ja otrzymałam pit od pracodawcy z adresem zamieszkania i skierowany do tutejszego US, mój mąż z adresem zameldowania i skierowany do tamtejszego US.

Czy mąż może złożyć PIT-37 na adres zameldowania?
Czy konieczna jest korekta pitu u pracodawcy, jeśli tak to mój czy męża? (u niego w pracy mówią że mój, a u mnie że jego)
Czy wystarczy jeśli wypełnimy ZAP-3 i złożymy PIT-37 z aktualnym adresem bez zgłaszania komukolwiek błędnego adresu w PIT-11?
Czy jeśli rozliczymy się w tym roku razem, to w przyszłym wspólne rozliczenie będzie obowiązkowe?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
siemka pracuje na umowe zlecenie przychod:8.300.00 koszt uzyskania:1,660,00 dochod:6,640,00 zaliczka pobrana przez płatnika:554 i skladki na ubezpieczenie zdrowotne 643,29 ile bede miala zwrotu z gory dziekuje

na spoleczne nie ale na zdrowotne 643,29

Witam, proszę o pomoc w wyliczeniu ulgi na dzieci:
umowa o pracę do sierpnia 2014:
przychód:7605,22
koszty:0
dochód:7605,22
zaliczka:1133,00
skł.na ub.społeczne:1317,46
skł.zdrowotne:0

Od października do końca roku 2014prowadziłam działalność gospodarczą na ryczałcie 5,5%. Dane z pit-28:
przychód:16000,
składki na ub.społeczne:1410,85
składki na ub.zdrowotne:465,70.

Osiągane dochody nie były osiągane równolegle, mam troje dzieci i prawo do skorzystania z ulgi prorodzinnej. Rozliczam się indywidualnie(ze względu na pit-28 ).

Ostatnia edycja:
dzień dobry

a u mnie sytuacja wygląda tak w 2014 r. - pracowałem w dwóch miejscach na umowę o pracę, oprócz tego miałem wypłacone świadczenie chorobowe z ZUS-u oraz zasiłek dla bezrobotnych z Funduszu Pracy

więc otrzymałem 3 razy PIT-11 (2 zakłady pracy i U Pracy) oraz PIT-11A (ZUS - na tym mam tylko dochód/przychód i zaliczkę na podatek?)
Na jakim dokumencie mam się rozliczać jeśli mam 3 razy PIT-11 i PIT-11A ?

Łącznie po dodaniu z każdego dokumentu poszczególnych pozycji:

Przychód - 11 463
Koszty uzyskania - 445
Dochód - 11 018,88
Zaliczka na podatek - 723
Ub społeczne - 697,03
Ub zdrowotne - 592,05

Jaki będzie zwrot i jaki jest sposób liczenia zwrotu/niedopłaty ? co od czego dojąć a co dodać PROSZĘ O KRÓTKIE INFO

A i czy mogę uwzględnić ulgę na internet drugi rok (w zaszłym roku tak miałem) i jak ma to wyglądać ?

alek(sander) napisał:
Łącznie po dodaniu z każdego dokumentu poszczególnych pozycji: