parasoll.ka
Praktyk
- Odpowiedzi
- 17 490
13 zł do zwrotu
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Siisii napisał:Tyle ile w 2014 r. zapłaciłeś za internet. Do PIT-37 dołączasz załącznik PIT-0 i kwotę wpisujesz poz.25.
Co dopłacasz? Z UP podatek 18% minus zdrowotneto z UP zaliczka to tylko 2% dochodu od nich resztę "dopłacam" teraz hmm
.ags napisał:Witam,
proszę o pomoc w rozliczeniu.
Umowa o dzieło, KUP 50%.
Przychód 27336
KUP 13688
Dochód 13668
Zaliczka 2461
Mam dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w NFZ.
Chyba będę miała zwrot podatku, ale ile?
I - czy muszę coś wpisać w pkt. 114 PIT-37, jeżeli w zeszłym roku otrzymałam zwrot całego podatku (kwota wolna od podatku+ część składek na ubezpieczenie zdrowotne)? Chodzi mi o te składki, bo tam się wyświetla "wypełniają podatnicy, którzy w roku podatkowym otrzymali zwrot uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne". O co chodzi w tym punkcie?
Janusz M. napisał:A otrzymała Pani zwrot składek ubezpieczenia zdrowotnego? Chyba nie.
.ags napisał:Otrzymałam zwrot podatku. Aha, czyli to nie jest to samo, co zwrot składek.
1. Czyli dobrze rozumiem, że w takim przypadku będę miała zwrot całego podatku?
2. I czy przy okazji Pan może wytłumaczyć, jak to funkcjonuje: w jednym "worku" jest ta zaliczka - czyli miałoby pójść do budżetu, w drugim "worku" moje składki na ubezpieczenie zdrowotne- czyli miałoby pójść na NFZ? Jak mam ten zwrot podatku, to z którego z dwóch "worków" się zabiera?
parasoll.ka napisał:Co dopłacasz? Z UP podatek 18% minus zdrowotne
Internet: wypełnij PIT 0 - masz tam opisane wszystkie rubryki, również to gdzie masz później przenieść do PIT-37
Siisii napisał:Nie możesz sumować wszystkie pity.
1/ Sumujesz kwoty z PIT-11 dot. umowy o pracę i wpisujesz w PIT-37 wierszu 1 poz. 37,38,41 oraz poz.99
2/ Sumujesz kwoty z PIT-11 /UP/+ PIT-11A (ZUS) i wpisujesz w PIT-37 wierszu 5 poz. 59,63
3/ Z wszystkich pitów sumujesz składkę zdrowotną i wpisujesz w PIT-37 poz. 116
Podaj dane z podziałem jak wyżej.
parasoll.ka napisał:PIT-37. Przychód z PUP wpisujesz w inne źródła
alek(sander) napisał:w której pozycji pomniejszam dochód o ulgę na internet w PIT-37 ?
Siisii napisał:Nie możesz sumować wszystkie pity.
1/ Sumujesz kwoty z PIT-11 dot. umowy o pracę i wpisujesz w PIT-37 wierszu 1 poz. 37,38,41 oraz poz.99
2/ Sumujesz kwoty z PIT-11 /UP/+ PIT-11A (ZUS) i wpisujesz w PIT-37 wierszu 5 poz. 59,63
3/ Z wszystkich pitów sumujesz składkę zdrowotną i wpisujesz w PIT-37 poz. 116
Podaj dane z podziałem jak wyżej.
parasoll.ka napisał:Przychód minus koszty uzyskania = dochód
Dochód minus składki zus = podstawa opodatkowania )zaokrąglić do pełnych złotych)
Podstawa opodatkowania x 18% minus 556,02 = podatek
podatek minus składki zdrowotne = należny podatek (zaokrąglić do ełnych złotych)
należny podatek minus pobrane zaliczki = do zwrotu (jeśli liczba ujemna) lub do zapłaty (jeśli liczba dodatnia).
Siisii napisał:PIT-37 poz. 105 - 588 zł.
Do zwrotu 119 zł.