PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Janusz.C.M.

Janusz.C.M.

Administrator
Odpowiedzi
36 617
Autorka: Ag_Maz:

Cytat:
Zasady pisania postów:
1. Przy zadawaniu pytania o rozliczenie podatku zawsze podaj istotne informacje, czyli:
a) Przychód
b) Koszty uzyskania przychodu
c) Dochód
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne
h) Ewentualne ulgi z jakich chcesz skorzystać
i) Źródła przychodu (jeśli to działalność gospodarcza KONIECZNIE podaj formę jej opodatkowania)
2. Podając powyższe dane, nie podawaj numerów rubryk, tylko chociaż skrótowo nazwy pól. Nikt nie zna układu PIT na pamięć. Przy okazji może się okazać, że pomyliłeś jakieś dane i musimy rozwiązywać rebusy.
3. Wiadomo, że takie pytania mnożą się wykładniczo, więc kiedy już upominasz się o odpowiedź- zacytuj swój post z danymi
4. Umówmy się, że jesteś nam wdzięczny za odpowiedź. Jeśli już czujesz potrzebę podziękowania osobie, która Ci pomogła, zrób to przez PW- nie zaśmiecaj wątku.
5. Bezwzględnie korzystaj z funkcji
edit.gif
, kiedy chcesz dodać do swojego postu. Nie będziemy łączyć postów pisanych pod sobą- będziemy je usuwać.
6. Wszelkie inne wątki dotyczące rozliczeń za rok 2015 będą zamykane.

Czy darowiznę na konto fundacji, ale nie "na cele statutowe", ale ze wskazaniem konkretnego podopiecznego fundacji, można odliczyć od dochodu?

Moja córka ma 19 lat i uczy się w technikum. W 2015 roku nie pracowała, nie zarabiała. Czy musi wypełnić PIT, nawet zerowy lub powiadomić w jakiś sposób US o tym fakcie, czy nie musi nic nigdzie wysyłać?

zakładam projekt na portalu crowdfuntingowym i chcę zdobyć kwotę 3500zł. Będzie to mój jedyny przychód w tym roku, czy muszę zapłacić od tego podatek?

Witam mam pytanie jesli będe sie rozliczała na PIT/UZ (ulga na dzieci) bo nie mam wystarczającego podatku żeby to rozliczyć to czy jeśli mam 3 dzieci (czyli przysługuje mi wzrot ok. 4000) to jeśli suma ubezpieczen społecznych i zdrowotnych nie będzie wynosiła 4000 to mogę przynajmniej 2 lub 1 dziecko rozliczyć czy nie ?

czyli musi to być pełna kwota np. jeśli dwoje dzieci to przysługuje : 2224,08. ale jeśli będe miała kwotę z ubezpieczeń np. 1800 to mogę tyle rozliczyć na ulgę na dzieci czy wtedy tylko 1112,04 zł ?

nonusia nie dołącza sie juz pit/uz wszystko jest na pit-37 lub 36

Witam.
Potrzebuję pomocy :)
W sierpniu 2015 wzięłam ślub oraz zmieniłam nazwisko.
1. Na jakie nazwisko powinnam wypełnić PIT?
2. Czy powinnam dołączyć załącznik ZAP-3 lub jakiś inny dokument o tym, że zawarłam związek?

Pozdrawiam.

Nowe nazwisko. Nie musisz zap-3. Teraz ten druk stosuje sie wylacznie wtedy gdy ktos chce dodac/usunac/zmienic konto bankowe w us.

Dziękuje za odpowiedź :)
Czyli żadnych dodatkowych zaświadczeń o zmianie też już nie muszę?

Witam, obliczyłam juz Pit 37 za 2015 rok ale nie wiem czy dobrze.
* Przychód 21000
* Koszty uzys.przychodów 1501,86
* Dochód 19498,14
* Zaliczka pobr.przez płatnika 1026
* składki na ube.społeczne 2879,16
* skladki na ube.zdrowotne 1404,36

Chciałabym skorzystać z ulgi na dziecko za cały 2015 rok
Rozliczam sie razem z mężem ( maz nie pracuje )
Laczna kwota zwrotu wyszła mi 1663,20 zł

Z góry dziękuję za odpowiedz

Jak to nie masz? Zwrot bez policzenia ulgi na dziecko to 551 zł.
1663,2 - 551 = 1112,2 zł, czyli pełna ulga na dziecko (pomijając zaokrąglenia).

PIT-37

OBLICZENIE PODATKU
Podstawa obliczenia podatku 8309
Obliczony podatek 1879,20
Podatek 1879,20

ODLICZENIA OD PODATKU
Składki na ubezpieczenie zdrowotne 1404,36
Odliczenia od podatku - wykazane w części C załącznika PIT/O 474,84 (jest to Podatek - Składki na ubezpieczenie zdrowotne)

OBLICZENIE ZOBOWIĄZANIA PODATKOWEGO
Podatek należny 0
Suma zaliczek pobranych przez płatników 1026
Różnica pomiędzy sumą zaliczek pobranych przez płatników a podatkiem należnym 1026

DODATKOWY ZWROT Z TYTUŁU ULGI NA DZIECI
Składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne 4283,52
Różnica pomiędzy kwotą przysługującego odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym 637,2
Przysługująca kwota różnicy 637,2
Łączna kwota zwrotu 1663,2

PIT/O
Liczba dzieci 1
Ulga na dzieci 474,84
Razem odliczenia od podatku 474,84

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót