PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam Uprzejmie
Jesteśmy z obecną żoną po ślubie już kilka lat i oboje z poprzednich małżeństw mamy w sumie 5 dzieci, ja 2 zona 3. Do tej pory rozliczaliśmy sie z fiskusem osobno. W 2015 ja pracowałem cały rok a zona tylko 2 mies. Także tez z ulgi prorodzinnej korzystaliśmy osobno. A moje pytania to takie: 1) Czy możemy rozliczyć się razem i wspólnie odliczyć ta ulgę? 2)jeśli tak to w jaki sposób to zrobić? Nadmienię tez ze nasi byli współmałżonkowie nie są pozbawieni praw do dzieci

Ostatnia edycja:
Witam, obliczyłam pit 37 moim rodzicom , prosze o sprawdzenie:
* Przychód 21000
*koszty uzysk.przych. 1668,72
*dochód 19331,28
*zaliczka pobra.przez płatnika 996
*skł.na ubezp.spoleczne 2879,16
*skł.na ubezp.zdrowotne 1404,36

rozliczaja sie za dziecko za 4 miesiace styczen, luty, marzec, kwiecien

kwota kwota zwrotu wyszla mi 922zł

Mam jeszcze pytanie czy mozna odliczyc piec CO i okno ?

RE: Pit 2015 ulga na dzieci

czyli wasi byli malzownkowie maja prawo odliczyc pol ulg na swoje dzieci. wam zostaje pol,

RE: Pit 2015 ulga na dzieci

moja eks nie pracowala nigdzie a eks zony nie pracuje bo unika alimentow

witam,
Z której pozycji z pit 37 z zeszłego roku mam podać kwotę jako podpis elektroniczny?
I czy istnieje możliwość że mąż pracujący zagranicą rozlicza się tam sam czy nie ma takiej możliwości i co będzie dla nas korzystniejsze rozliczenie się z nim wspólnie tu w polsce czy on sam tam za granicą?

Witam oto najistotniejsze informacje:
przychód -5280,50
koszty uzyskania przychodu- 1335,00
dochód - 3945,50
skł. na ubezp. społeczne - 723,96
skł. na ubezp. zdrowotne - 24,54

czy kiedy chciałabym odliczyć ulgę na 2 dzieci to będzie to w ogóle możliwe? To znaczy nie tyle możliwe czy będzie należny zwrot ?
Czy powinnam wypełnić jakiś dodatkowy formularz oprócz PIT/O wówczas, aby skorzystać z ulgi na dzieci ?
Jeżeli tak to jaki? Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam pytanie czy jeśli syn studiował w 2015 roku na studiach II stopnia magisterskich, ale nie bronił pracy magisterskiej, to czy można odliczyć podatek od stycznia do czerwca, bo wtedy jeszcze był studentem miał egzaminy, czy do innego miesiąca czy w ogóle nie można? Syn obecnie nie studiuje i dalej nie obronił pracy magisterskiej.

Witam, prosze o pomoc w rozliczeniu pitu 37.
przychod 21340,80
koszty uzyskania przychodu 1668,75
dochod 19672,08
zaliczka pobrana przez platnika 1076
skladki na ubezp. spol. 2777,44
skladki na ubezp. zdr. 1382,86
2 pytanie - moge rozliczac sie samodzielnie czy z mezem (pozostaje w stosunku pracy), dzieci brak
dziekuje za pomoc

EwelinaJ0110 napisał:
Witam,
Mam pytanie czy jeśli syn studiował w 2015 roku na studiach II stopnia magisterskich, ale nie bronił pracy magisterskiej, to czy można odliczyć podatek od stycznia do czerwca, bo wtedy jeszcze był studentem miał egzaminy, czy do innego miesiąca czy w ogóle nie można? Syn obecnie nie studiuje i dalej nie obronił pracy magisterskiej.

możesz odliczyć miesiące w którym syn miał status studenta.
Oczywiście jeżeli syn nie podjął pracy i nie zarobił powyżej 3089zł

pola8 napisał:
Witam, prosze o pomoc w rozliczeniu pitu 37.
przychod 21340,80
koszty uzyskania przychodu 1668,75
dochod 19672,08
zaliczka pobrana przez platnika 1076
skladki na ubezp. spol. 2777,44
skladki na ubezp. zdr. 1382,86
2 pytanie - moge rozliczac sie samodzielnie czy z mezem (pozostaje w stosunku pracy), dzieci brak
dziekuje za pomoc

Wpisz sobie te dane w dowolny program do wypełniania pitów (google) i resztę Ci program sam wyliczy

Jeżeli cały rok byliście małżeństwem i mieliście tylko umowy o pracę/zlecenie/dzieło to możecie się rozliczyć wspólnie.

Ostrzegam, że niektóre tzw "gazetowe" programy do wypełniania PITów zawierają błędy.

I wiele z nich ma wypełnioną rubrykę do oddania 1% i nie pozwala zmienić.

Lepiej ściągnąć oficjalny program ze strony MF.

melania89 napisał:
Witam oto najistotniejsze informacje:
przychód -5280,50
koszty uzyskania przychodu- 1335,00
dochód - 3945,50
skł. na ubezp. społeczne - 723,96
skł. na ubezp. zdrowotne - 24,54

czy kiedy chciałabym odliczyć ulgę na 2 dzieci to będzie to w ogóle możliwe? To znaczy nie tyle możliwe czy będzie należny zwrot ?
Czy powinnam wypełnić jakiś dodatkowy formularz oprócz PIT/O wówczas, aby skorzystać z ulgi na dzieci ?
Jeżeli tak to jaki? Dziękuję za pomoc.

Zaliczki na podatek nie pobrano, wiec ulga prorodzinna możliwa do odliczenia tylko do wysokości składek ZUS. Wypełniasz dodatkowo PIT/O

Dzień dobry
chce się w tym roku rozliczyć samodzielnie przez program e-pity będę to robić pierwszy raz. W końcowym etapie żeby wysłać pit przez internet należny wpisać przychód za poprzedni rok. proszę mi powiedzieć czy to chodzi o ten przychód zawarty w picie 11 za 2014? (należności ze stosunku :pracy,służbowego, spółdzielczego....itp)?

dziękuje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót