PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
oolllaa77 napisał:
I czy mógłbyś mi odpowiedzieć na reszte? Co dalej z tym zrobić? Mandat/kara są nieuniknione?

Zrób tak jak pisze Janusz M w poście #818.
Jeśli US nie wszczął postępowania to nie będzie kar/mandatów.
Złóż zeznanie i dołącz "czynny żal" - wyjaśnienie.

Witam!

Potrzebuję porady od fachowców. Zaczynając od początku. Rozliczałem PIT z Holandii z 2015 roku. Niestety został błędnie wypełniony i musiałem robić korektę jakieś 4 miesiące temu. Po zrobieniu korekty wyszedł mi zwrot na sumę 7400zł, niestety nikt nie powiedział mi, że nie mogę odliczyć sobie w Polsce podatku zapłaconego w Holandii i PIT z taką sumą został oddany. Po okresie niespełna trzech miesięcy otrzymałem tą właśnie kwotę na poczcie z odliczenia podatku. Dwa tygodnie później zostałem wezwany przez mój urząd do czynności sprawdzających, oczywiście poszedłem tam i dopiero wtedy dowiedziałem się, że nie mogę odliczyć podatku zapłaconego w Holandii w Polsce. Po korekcie wykonanej przez mój urząd skarbowy jestem teraz zmuszony oddać prawie całą kwotę. Oczywiście w tym czasie jakaś część otrzymanego odliczenia została wydana, bo skoro dostałem zwrot miałem pełne przekonanie że udało mi się ten nieszczęsny PIT wypełnić poprawnie. Moje pytanie brzmi, czy mogę pociągnąć do odpowiedzialności urząd za zatwierdzenie mojej błędnie wypełnionej korekty PITu? Korekty wykonanej przez urząd nadal nie złożyłem, gdyż chcę się dowiedzieć czy nie działam czasem na moją niekorzyść

Ostatnia edycja:
Bo cały czas myslalem ze mam wystawic FaVAT 23% ale od kwoty netto ? cos jest nie tak ?
Ech.....
Zadeklarowałeś błędnie, wypłacili. Teraz weryfikują i musisz oddać.

parasoll.ka napisał:
Ech.....
Zadeklarowałeś błędnie, wypłacili. Teraz weryfikują i musisz oddać.

Możesz trochę rozwinąć? Bo wychodzi na to, że urząd najpierw robi potem myśli. Jaki jest sens wypłacania komuś pieniędzy, a potem dopiero weryfikacja. Nie powinno być czasem odwrotnie? Przecież to urząd jest od sprawdzenia pierw czy jest dobrze wypełnione.

TrueKhazz napisał:
niestety nikt nie powiedział mi, że nie mogę odliczyć sobie w Polsce podatku zapłaconego w Holandii

Podatek z Holandii odliczamy, ale tylko do wysokości należnego limitu wynikającego z proporcji dochodu z NL w stosunku do całości dochodów.
Poz. 187 w PIT-36 za rok 2015.

juhas56 napisał:
Podatek z Holandii odliczamy, ale tylko do wysokości należnego limitu wynikającego z proporcji dochodu z NL w stosunku do całości dochodów.
Poz. 187 w PIT-36 za rok 2015.

Ja w poz. 47 w PIT-36 wpisałem 7410zł (sumując zaliczkę pobraną przez płatnika z Polski i z Holandii, a miałem tylko z Polski wpisać o czym nie wiedziałem)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót