PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
z zasiłku macierzyńskiego nie ma składek społęcznych ani zdrowotnych możliwych do odliczenia.

Wpisujesz tylko przychód i zaliczki.

W poz. 43. PIT-11A występują składki zdrowotne możliwe do odliczenia. Jak jest 0zł to nie można nic

Witam,
"przyszły teść" dostał z opóźnieniem pit 8c (wyszła strata), wcześniejsze pity rozliczyła mu księgowa. Obudził się z tym kilka minut temu, a ktoś mu musi pomóc... ;) pytanie gdzie i jak to rozliczyć - czy robimy korektę do wcześniej złożonego zeznania, jak tak to jaki druk?

dokladniej chodzi o pozycja 35: odpłatne zbycie papierow wartosciowych

Ostatnia edycja:
korekta na pit-36

Wpisujesz wszystko tak samo jak w zwykłym zeznaniu

PIT-8c w "inne źródła"

Cześć,

Proszę o poradę co w przypadku, gdy nie dotrzymano terminu zapłaty podatku naliczonego w rozliczeniu PIT 37 w rozliczeniu rocznym dla osoby fizycznej? Kwota o której mowa to 5 PLN (pięć złotych), które zamiast do 30 kwietnia br. zostały wysłane 2 maja br.

Czy w tym wypadku doliczyć odsetki, przesłać do US czynny żal, czy sama kwota 5 PLN jest wystarczająca?

w tym roku termin na rozliczenie i wpłatę podatku był do 02.05 więc jest w porządku

Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaje to pytanie, mianowicie ze zwrotu mojego podatku potrącono mi na zapłatę mandatu wszystko było by dobrze tylko w momencie gdy ten mandat otrzymałam od razu go zapłaciłam na poświadczenie czego mam potwierdzenie przelewu. W tym momencie ten sam mandat został zapłacony 2 razy. Czy o zwrot tej kwoty powinnam się zwrócić do US czy Do urzędu miasta? Mam jeszcze pytanie czy o zajęciu części podatku nie powinnam zostać poinformowana przed faktem, poniewaz pismo o zajęciu dopiero dostanę a pieniądze zostały już zajęte.

ad 1. Do urzędu miasta. Prawdopodobnie Twoja wpłata nie została zaksięgowana więc dobrze że masz potwierdzenie przelewu. Prawdopodobnie pomyłka więc spokojnie Ci zwrócą. Dziwne tylko że nie przysłali wezwania do zapłaty.

ad 2. nie

Spóźniłem się z wysyłką rozliczenia PIT 37 (wraz z małżonką) oraz z zapłatą podatku należnego.
Wczoraj otrzymałem telefon z US że w związku ze złożeniem PIT po terminie nie mogę rozliczać się z małżonką co powoduje że kwota należnego podatku wzrosła dwukrotnie a jest to suma niemała.

1. Czy mam jakąkolwiek możliwość rozliczenia wspólnie z żoną? Jeśli tak - w jaki sposób?
2. Jeśli nie - rozumiem że muszę:
a) złożyć czynny żal x2 do Naczelników obu urzędów
b) złożyć korektę zeznania x2
c) wpłacić brakującą kwotę na konto odpowiedniego US (minus wpłacona uprzednio kwota minus nadpłata wynikła z nowego rozliczenia małżonki)
d) złożyć podanie do jednego US aby wpłaconą już kwotę przekazał do drugiego US (wraz z nową nadpłatą która wynikła z PIT małżonki)

Bardzo dziękuję za pomoc - szczególnie w pkt.1

1. Nie ma możliwości wspólnego rozliczenia się po terminie.

Początkiem maja otrzymałem wynagrodzenie jednej z sieci affiliacyjnych z siedzibą we Francji. Wypłata "wisiała" od października ubiegłego roku i szczerze wątpiłem, że nastąpi. Z braku dochodów w 2015 roku nie składałem deklaracji podatkowej. Jak mam teraz postąpić? Najpierw wysłać czynny żal, a następnie deklarację?

Deklaracja PIT z pismem przewodnim związanym z czynnym żalem łącznie. I czekaj na decyzję US.

Salas napisał:
Początkiem maja otrzymałem wynagrodzenie jednej z sieci affiliacyjnych z siedzibą we Francji. Wypłata "wisiała" od października ubiegłego roku i szczerze wątpiłem, że nastąpi. Z braku dochodów w 2015 roku nie składałem deklaracji podatkowej. Jak mam teraz postąpić? Najpierw wysłać czynny żal, a następnie deklarację?

jeżeli dostałeś wynagrodzenie w maju 2016 (bo tak zrozumiałem) to rozliczysz ten dochód w zeznaniu za 2016r.

Takie pytanie rozliczamy się indywidualnie zwrot dostałam pomniejszony o 106 zł na poczet mandatu jednak ze ja swój mandat od razu uregolowalam wiec zaczelam drazyc w US i tu okazuje się ze zajęcie było na poczet mandatu byłego męża i to w dodatku całkiem nie słusznie bo były mąż bo każdy indywidualnie się rozlicza z reszta on sam miał swój zwrot który zajął mu komornik i czy w tej sytuacji US nie powinien ponieść jakich koliwek konsekwencji bo póki co wszyscy są skrajnie nieuprzejmij nawet słowa przepraszam a jasno powiedziane ze jakąś pomyłka no chyba ze maja do tego prawo

Proszę napisać z zastosowaniem kropek, przecinków i wielkich liter na początku zdań.

Proszę o sprawdzenie, czy ma być tyle do zapłaty. Mama-emeryt otrzymała 2 pity 40a (KRUS I ZUS). Pytała w US czy musi to rozliczać, odpowiedź była, że nie trzeba. Kilka dni temu została wezwana do US na wyjaśnienia dlaczego się nie rozliczyła.To trzeba to rozliczać czy nie kiedy nic nie odlicza ?
Pit40a -1
przychód 12216,12 zaliczka 700 zdrowotne 946,74 =rozliczone 4 zł nadpłaty
pit 40a 2
przychód 8552,52 zaliczka 318 zdrowotne 662,78 = rozliczono 3 do zapłaty

mnie wyszło w PIT PROGRAMIE 555zł do zapłaty :-(

Jeśli były dwa źródła przychodu, to należało rozliczyć się na PIT-37.
Do zwrotu do US jest jedna kwota zmniejszająca podatek, to właśnie te 555 zł.

Witam.
Bardzo proszę o pomoc :)

W marcu tego roku zmarł mój mąż, rozliczyłam nas wspólnie i jako nieżyjącego małżonka.
Moje pytanie dotyczy tego czy w 2017 roku również będę mogła rozliczyć nas wspólnie i również jako nieżyjącego małżonka czy już nie będę miała takiej opcji? (Zapewne dostanę PIT za jego przepracowane 2 miesiące)

Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót