PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to jeszcze zapytam mąż w marcu 2015 przeprowadził się do innego miejsca zamieszkania, przemeldował się tez, czy jak teraz złoży zeznanie pierwszy raz w urzędzie , pod który podlega wg zamieszkania, pierwsze zeznanie, to nie będzie nić musiał pisać do starego urzędu?[/

Witam. Mam pytanie dotyczące formularza ZAP-3. Złożyłem go dzisiaj po raz pierwszy w Urzędzie osobiście, podałem tam swój numer konta. Czy mogę już złożyć deklarację PIT-37 przez e-deklaracje, czy muszę poczekać aż ten ZAP-3 wprowadzą do systemu czy coś?
Czy mam coś dołączać do tego PITu?

ja bym z tydzień poczekał żeby na pewno wprowadzili formularz do systemu. W przeciwnym razie mogą Ci rozliczyć PIT-37 szybciej niż ZAP-3 i zwrot dostaniesz przekazem. Nic do PITu nie dołączasz.

Możesz spróbować zadzwonić co jakiś czas do US i zapytać czy już dopisali do Twojego peselka nr rachunku

W 2015 roku uzyskałam dochód ok 5350 zł. Jest to dochód łączny z różnych miejsc pracy, każdy na umowie - zlecenie. Czy jeżeli przekroczyłam kwotę wolną od podatku, to po odjęciu jej od dochodu będę musiała zapłacić US te 18% podatku od reszty dochodu?

Skąd mamy wiedzieć jakie zaliczki zostały odprowadzone?
Czy którąś z tych umów była na kwotę poniżej 200 zł?

Jedna była na kwotę poniżej 200 zł.
Nie dostałam jeszcze wszystkich PIT'ów, chciałabym się tylko zorientować jak to działa. Czy jeżeli przekroczę kwotę wolną od podatku, to od reszty muszę zapłacić te 18%?
Zupełnie się na tym nie znam, a trochę martwię się, że będę musiała zapłacić.

18%-556,02 dokładnie.
Razcej będzie zwrot podatku, bo przy UZ kwota zmniejszająca podatek nie jest uwzględniana.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, bo myślałam, że będę musiała zapłacić ponad 400 zł.
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć, jeżeli przekroczyłam kwotę wolną od podatku, odejmuję ją od całkowitego dochodu i wychodzi mi np 2000, to jak się do tego mają odprowadzone zaliczki? Czy jeżeli łączna ich suma byłaby, np. 500 zł, to ma to jakiś wpływ na ostateczną wartość podatku? Tzn, mogę to jeszcze odjąć od tej kwoty dochodu już po odliczeniu kwoty wolnej od podatku czy już nic z tym nie robię?

Co oznacza skrót 'UZ'? ;)

Proszę przeczytać instrukcję wypełnainia PIT-37. Tam dokładnie jest opisane w jaki sposób oblicza się należny podatek.
Ogólnie:
1) Od przychodu odejmujemy koszty uzyskania przychodu i składki na ub. społeczne (i ew. inne odliczenia, np ulga internetowa)
2) Zaokrąglamy do pełnych zł i obliczamy od tej kwoty 18%-556,02
3) Odejmujemy od otrzymanej kwoty składki zdrowotne (i inne odliczenia)
4) Zaokrąglamy do pełnych zł i odejmujemy odprowadzone zaliczki.

W zależności od wyniku 4) mamy zwrot lub dopłatę

Ostatnia edycja:
Witam.
Syn w 2015 roku na ostatnim roku studiów zaczął pracować. Od października pracuje w Wielkiej Brytanii, na brytyjskiej umowie, tam też rozlicza się z podatków. Jak w takim razie rozliczyć się za 2015 rok w Polsce, bo z tego co wyczytałam trzeba wykazać zarobki za granicą, by ustalić próg podatkowy. Jak się do tego zabrać?

Witam.
Bardzo proszę o sprawdzenie mojego rozliczenia.
Rozliczam się ze współmałżonkiem. (Żona brak dochodów). Miałem dwie umowy o prace (nie w tym samym czasie). Kwoty po zsumowaniu z dwóch PIT-ów.
Przychód 20833,33
Koszty uzyskania przychodu 1807,78
Dochód 19025,55
Zaliczki pobrane przez płatnika: 968
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 2856,29
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 1382,98

Wyszła mi nadpłata (do zwrotu) 552zł

Praca poza miejscem zamieszkania.

Dziękuje za sprawdzenie.

Ostatnia edycja:
POMOCY! Dostałam do rozliczenia pit 8c z przychodem w okienku 25. Jestem indywidualnym podatnikiem. Jaki pit muszę rozliczyć i które okienka wypełnić?!:wow:

ewela.p napisał:
POMOCY! Dostałam do rozliczenia pit 8c z przychodem w okienku 25. Jestem indywidualnym podatnikiem. Jaki pit muszę rozliczyć i które okienka wypełnić?!:wow:

prawdopodobnie wszystko w PIT-36. Dochód z PIT-8c w "inne źródła"

Ale napisz jeszcze co masz w poz. 24 napisane?

Mam następujący dylemat: otrzymałem kilka PITów 11 ze względu na to,że jako uczeń wykonywałem i wykonuję wiele dodatkowych prac dorywczych (umowy o dzieło i zlecenie). Od 2 ostatnich miesięcy ubiegłego roku ponadto pracuję na etat jako osoba "dorosła". Czy to stanowi jakiś problem przy rozliczeniu za 2015 rok, że umowy o dzieło i zlecenia nadal wykonywałem jako uczeń i w 2016 nadal tak to wygląda, a u pracodawcy jestem zatrudniony jako osoba nie ucząca się? Po prostu wiele umów wcześniej zawarłem jako osoba ucząca się, bo się również nadal uczę. Chodzi mi o samo rozliczenie się, czy po nim pojawić się mogą problemy z US?

Żadnych problemów nie będzie. Wystarczy prawidłowo rozliczyć PIT. Przychody z UZ wpisujesz w w wiersz 3, przychody z UoP wpisujesz w wiersz 1.

Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozliczeniu. Będę rozliczać się wspólnie ze współmałżonkiem.
Do 11 kwietnia pracowałam na umowę zlecenie - od 11 kwietnia na L4 z powodu ciąży, od 21 września na urlopie macierzyńskim ( wypłacanym przez pracodawcę ponieważ zatrudniał powyżej 20 pracowników).

Ja:
Należność ze stosunku pracy [...] a także zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego wypłacone przez zakład pracy:
Przychód: 14 671,65
dochód: 14 671,65
zaliczka pobrana przez płatnika: 2639

Działalność wykonywana osobiście [...] w tym umowy zlecenia i dzieło:

przychód: 9591,15
koszty uzyskania przychodów: 1664,99
dochód: 7926,16
zaliczka pobrana przez płatnika: 554

Składki na ubezpieczenie społeczne 1266,20
składki na ubezpieczenie zdrowotne: 645,18

Mąż: cały rok 2015 pracował na umowę o pracę z wyjątkiem dwutygodniowego okresu w którym pobierał zasiłek ojcowski
Praca:
przychód: 20184
koszty uzyskania przychodow: 1335
dochód: 18849
zal. pobrana przez płatnika: 985
skł. na ubezp. społeczne 2767,28
skł. na ubezp. zdrowotne 1349,79

ZUS:
przychód (dochód) 704,76
zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika: 127

Czy należy nam się jakiś zwrot?

Z góry bardzo dziękuję,