PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
prowadzę dział specjalny produkcji rolnej, opłacam składkę społeczną KRUS i składkę zdrowotną. Złożyłem PIT 6 o ustalenie dochodu na podstawie norm szacunkowych w ustawowym terminie tj do 20 stycznia.
a jak wygląda moje rozliczenie roczne? Musze składać PIT 36 lub 37? mogę rozliczać się z Żoną, skorzystać z ulgi na dziecko?

Witam.

Pit11 mojej siostry - umowa zlecenie. Bardzo proszę o wyliczenie czy będzie jakikolwiek zwrot.

Przychód: 3901,00 zł
Koszty uzyskania przychodu: 780, 20 zł
Dochód: 3120,80 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 561,00 zł

Pit 2015

Witam serdecznie.
Mam pewien problem przy rozliczaniu pit za poprzedni rok.Wyszło mi ze mam do zwrotu 1530 zł i jakieś grosze.Znajoma licząc mój pit powiedziała mi ze mam niecałe 900 zł.Proszę o pomoc w rozliczeniu.

PIT z zakładu:

należność ze stosunku pracy
przychód-9700
koszty-695,30
dochód-9004,7
zaliczka-428

umowa o dzieło
przychód 5340
koszty-307,19
dochód-5032,81
zaliczka-306

ubezpieczenie społeczne-2062,02
ubezpieczenie zdrowotne-1005,80

pit z zus
przychód -704,76
zaliczka -22

pit z urzędu pracy
przychód-1041,70
dochód-1041,70
zaliczka-22
ubezpieczenie zdrowotne-73,06

A jeszcze jedna sprawa mam dwójkę dzieci które urodziły się 13 maja 2015r
Bardzo proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
nie cała tylko 555zł. Przecież został przekroczony próg podatkowy

piotrek_szromnik napisał:
... Bardzo proszę o pomoc.
jeżeli podałaś poprawne kwoty (zastanawiają mnie identyczne zaliczki w pit z zus i z up) to wychodzi 1 425,64 nadpłaty

OCzywiście uwzględniająć część H formularza PIT-37

Znajoma niech się podszkoli ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No rozpędziłem się z tą całą zaliczką. Dobrze, że zawsze ktoś sprawdzi i poprawi. :-)

Pit 2015

Witam

Bardzo proszę o pomoc w rozliczeniu PIT-u, gdyż nie mam pewności, że program dobrze obliczył. Otrzymałam PIT 11 :
-Świadczenie wyplacone z Funduszów Pracy i Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych - Przychód: 2.913,60, Dochód: 2.913,60, Zaliczka pobrana przez płatnika: 65, Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku 224,44.
Po rozliczeniu u mnie wyszło 65 do zwrotu, niestety nie mam pojęcia czy zostało to dobrze obliczone. Bardzo prosze o pomoc. Z góry dziękuję

RE: Pit 2015

Tiffany224 napisał:
Co do zasady, lepiej się oblicza, jak dane są podane w słupkach, nie trzeba ich wyłuskiwać z treści.
Zwrot 65 zł.
Nie odliczysz składek zdrowotnych, nie ma ich od czego odjąć, skoro nie została przekroczona kwota wolna od podatku.

Jestem tutaj tylko raz w roku i nie znam sie na zasadach wiec bardzo przepraszam za nieodpowiednie umieszczenie postu i bardzo dziekuję za pomoc :) pozdrawiam

Dzień dobry, czy dostane PIT11, jeśli przepracowalam jeden dzień na umowie zlecenie (wtedy byłam studentka i nie ukończyłam 26 lat) ? Otrzymalam wtedy za ten dzień 72 zł, zaznaczę ze pracowałam spod agencji zatrudnienia.
Dziekuje z gory za odpowiedz.

Paulina189 napisał:
czy dostane PIT11, jeśli przepracowalam jeden dzień na umowie zlecenie (wtedy byłam studentka i nie ukończyłam 26 lat) ? Otrzymalam wtedy za ten dzień 72 zł, zaznaczę ze pracowałam spod agencji zatrudnienia.
Nie powinnaś. Za taki dochód został odprowadziny podatek ryczałtowo- 18%

Wojciech_92 napisał:
Witam.

Pit11 mojej siostry - umowa zlecenie. Bardzo proszę o wyliczenie czy będzie jakikolwiek zwrot.

Przychód: 3901,00 zł
Koszty uzyskania przychodu: 780, 20 zł
Dochód: 3120,80 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 561,00 zł

Ktoś coś ?

Na jaki zwrot podatku mogę liczyć? Umowa zlecenie dla studenta.
Przychód 3 540.36
Koszty uzyskania przychodów 0
Dochód 3 540.36
Zaliczka pobrana przez płatnika 638

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót