PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękuje za odpowiedź Wirusisko.
I jeszcze jedno, nie wiem czy dobrze wypełniłam PIT37 (wypełniam go pierwszy raz w życiu), mając przychód - 9648,95 i zaliczka pobrana na podatek - 572, to wyszło mi do zapłaty - 609 (ta kwota będzie dla mnie czy to ja muszę oddać do KRUS? już sama nie wiem :/ pomocy)???

Do zapłaty oznacza, że musisz dopłacić. I nie płacisz KRUS-owi, tylko Urzędowi Skarbowemu.

A w KRUSie powiedzieli, że to jeszcze mi oddadzą pieniądze, bo naliczyli mi dwa razy podatek z jednej renty... A czy dobrze wyszła mi kwota w tym PIT-37???

Aaa, jeszcze mam podaną kwotę 747,75 (w PIT-11A) - kwota składki na ubez. zdrowotne, o której mowa w art. 27....(rubryka 43.) czy ją też się gdzieś wpisuje w PIT-37???

No raczej... Wpisuje się ją w pole 116. Odlicza się ją od podatku.
Jak to wpiszesz, to wyjdzie, że dostaniesz zwrot 139 zł.

Wiem, wiem, moje niedopatrzenie :d Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Witam.

Dostaje emeryturę (dostałam Pit 40A) i również pracuję na umowę. Jak powinnam się rozliczyć? Pierwszy rok dostaję emeryturę i niestety nie wiem.

Na PIT-37 dochód z pracy i dochód z renty.

nawet babka kiepska mimo swojego sędziwego wieku miała rentkę ;)

Na zasadach ogólnych

Zasady ogólne

Czy moge odliczyc od podatku kwotę za prywatne wizyty lekarskie i zakup sprzętu ortopedycznego jesli córka ma orzeczenie o niepełnosprawności?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prywatne wizyty - nie, zakup sprzętu - tak.

Proszę o pomoc!!!
Koszty uzyskania przychodu wychodza mi na minusie:( Jak to możliwe?
Przychód: 2079 zł
Koszty uzyskania przychodu: -3289,89 czy to w ogóle mozliwe? Jak mam sprawdzić czy dobrze to obliczam?

Skąd te kupy ! Co jest na PIT-11 ? Czy może to działalność gospodarcza?

Witam. Proszę o pomoc w obliczeniu kosztów uzyskania przychodu:
ZAKUP TOWARÓW: 0 zł
KOSZTY UBOCZNE: 0 zł
REMANENT ZA 2015 R:3289,89 zł
POZOSTAŁE WYDATKI (W TYM CZYNSZ): 2831,88 zł
SKŁADKI ZUS SPOŁECZNE: 334,94 zł
SKŁADKI ZUS ZDROWOTNE: 3377,64 zł
PRZYCHÓD: 2079 zł
od 15.01.2015 do 02.06.2015 byłam na zwolnieniu lekarskim, a 02.06.2015 urodziłam dziecko i od 15.01.2015 nie zarabiałam. Bardzo proszę o pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót