PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
m17essi napisał:
Witam
Rozliczam pit babci , i mam pytanie czy w picie mogę podać by zwrot nadpłaty był na matki konto ( trzeba aby podać numer konta? bez adresu) , babcia mieszka gdzie indziej niż matka
i rozliczam także ojca , może być wspólnie z matką - jeśli ta nie ma żądnych dochodów??, i czy także zwrot może być na matki konto ?
jeśli ojca i matkę rozliczam wspólnie to co zaznaczyć w poz.6 pit-37 , 2 czy 3

Witam. Troszke inny temat.
Jestem zarejestrowana na umowę 1/8 etatu na czas określony 2 lat. Chciałabym zrezygnować z pracy,czy obowiązuje mnie jakiś określony okres wypowiedzenia? Otrzymałam w tym tygodniu pit i konsultowałam się z księgową,która powiedziała że z pitu wynika iż szefowa nie odprowadzała ode mnie żadnych składek prócz składek na ubezpieczenie społeczne. Okazało się także,że nie odprowadzała na mnie nawet składek na ubezpieczenie zdrowotne o czym nie wiedziałam. Mam dwójkę uczących się dzieci i liczyłam na pieniądze z rozliczenia i okazało się ze nic mi się nie należy. o czym szefowa wiedziała i nie poinformowała mnie o warunkach wyżej wymienionej umowy. Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam!

Dzień Dobry
Proszę o przeliczenie pit 37
PIT-11 Przychód-35120,30
Koszy uzyskania-556,25
Dochód-34564,05
Zaliczka-4459
Składki na ubezp. społ-1490,41
Składki na ubezp.zdrowotne-936,70
pit/0 darowizna 175,50
pit/0 jedno dziecko ,cały rok 1112,04
Wyszło mi 1142zł. nadpłaty
Proszę o sprawdzenie . Dziękuje

Witam,
Mam pytanie dotyczące odliczenia internetu (odliczam pierwszy raz) mam okres rozliczeniowy 05-05 każdego miesiąca. I rachunek jest wystawiany 06 każdego miesiąca. Teraz pytanie jak wygląda sytuacja z fakturą za grudzień gdzie mam 5 dni w styczniu okres rozliczeniowy i faktura jest 06.01.16? Jak ugryźć ten problem, jak policzyć ten miesiąc?

RE: PIT-y za 2015 rok- zwrot ulgi za dziecko.

Proszę o pomoc, czy dobrze wyliczyłam: Samotna matka, 1 dziecko:
Przychód: 10490.11
kup: 333,75
Zaliczki: 1294
Składki społeczne: 543,35
Składki zdrowotne: 295,98

Wyszło mi: razem do zwrotu: 2083,54 (poz. 129: 1294 oraz przysług. kwota różnicy część H poz.134: 789,54)

Z góry dziękuję za odpowiedź...

witam, proszę o sprawdzenie poprawoności mojego pit37.
1. Podatnik- umowa o pracę:
- przychód 58.410,07
- KUP 1668,72
- zaliczka 4586
- skł. społ. 7688,58
- skł. zdr. 3750,34

2. małzonek
a. pit 11 urząd pracy
-przychód 1507,20
- zaliczka 44
- skł. zdr. 103,06
b. pit 11a Zus zasiłki z ub. społ.
- przychód 9624,28
- zaliczka 1731

Dodatkowo korzystamy z ulgi na dziecko przez cały rok. Mi do zwrotu wychodzi 1605zł.

Mam jeszcze dylemat w jednej kwestii, jeżeli to nie na temat to przepraszam. W ubiegłym roku zakupiłem auto, które nie spełniało moich oczekiwań i które w krótkim czasie sprzedałem za taką samą kwotę, za którą zakupiłem, mam na to fakturę z komisu od sprzedającego i umowę kupna-sprzedaży, którą zawarłem z kupującym. Wyczytałem, że powinienem w tym wypadku uwzglednić to w pit. Moje pytanie czy takie są przepisy? Jak to się rozlicza? Jaki pit? itp...

dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

Ostatnia edycja:
Witam
Po rozliczeniu pit-11 od pracodawcy (budżetówka) na pit-37 wychodzi do zapłaty 35 pln. Czy może być tak że w pit-11 gdzieś jest błąd? Co roku było 0 pln lub 1 pln, 2 pln nadpłaty.

Witam mam pytanie , mam 19 lat i pracuje na umowe zlecenie juz od roku , dostalem pit do rozliczenia i wyszlo na nim 1678 zl , pytanie dotyczy tego czy moge sie rozliczyc i dostac te pieniadze ?. Z gory dziekuje

izaw8 napisał:
Czy od stypendium za dobre wyniki w nauce student musi odprowadzić podatek dochodowy?
Jeśli nie otrzymał PIT-11 to oznacza że takie stypendium jest zwolnione z podatku.

1920 napisał:
Cześć,

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy przysługuje mi jakiś zwrot z podatku ? Praca stała, rozliczenie na podstawie dokumentu PIT11 .

Przychód: 49.766,98
Koszty uzyskania przychodu: 1.668,72
Dochód: 48.098,26
Zaliczka: 3.550
Składki na ubezpieczenie społeczne : 6.786,57
Składki na ubezpieczenie zdrowotne : 3.330,99

Z tego co sam szukałem to wyszło mi, że nie otrzymam żadnego zwrotu z podatku, ale mimo wszystko wolę Państwa dopytać.

Za wszelką pomoc dziękuję z góry.
1 zł do zwrotu.

m17essi napisał:
Witam
Rozliczam pit babci , i mam pytanie czy w picie mogę podać by zwrot nadpłaty był na matki konto ( trzeba aby podać numer konta? bez adresu) , babcia mieszka gdzie indziej niż matka
i rozliczam także ojca , może być wspólnie z matką - jeśli ta nie ma żądnych dochodów??, i czy także zwrot może być na matki konto ?
W przypadku babci nie możesz podać nr konta mamy. W przypadku rodziców którzy rozliczają się wspólnie zwrot może być na konto mamy.

Monika.89 napisał:
Witam,

Czy mogę w ramach ulgi rehabilitacyjnej odliczyć przyrząd do oddychania? Gdzie powinnam wpisać odpowiednią kwotę? W PIT-O w miejscu "Inne wydatki"?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Czy jesteś osobą niepełnosprawną?

damian xxx napisał:
Dzień Dobry
Proszę o przeliczenie pit 37
PIT-11 Przychód-35120,30
Koszy uzyskania-556,25
Dochód-34564,05
Zaliczka-4459
Składki na ubezp. społ-1490,41
Składki na ubezp.zdrowotne-936,70
pit/0 darowizna 175,50
pit/0 jedno dziecko ,cały rok 1112,04
Wyszło mi 1142zł. nadpłaty
Proszę o sprawdzenie . Dziękuje

Nadpłata poprawna

Paput napisał:
witam, proszę o sprawdzenie poprawoności mojego pit37.
1. Podatnik- umowa o pracę:
- przychód 58.410,07
- KUP 1668,72
- zaliczka 4586
- skł. społ. 7688,58
- skł. zdr. 3750,34

2. małzonek
a. pit 11 urząd pracy
-przychód 1507,20
- zaliczka 44
- skł. zdr. 103,06
b. pit 11a Zus zasiłki z ub. społ.
- przychód 9624,28
- zaliczka 1731

Dodatkowo korzystamy z ulgi na dziecko przez cały rok. Mi do zwrotu wychodzi 1605zł.

Mam jeszcze dylemat w jednej kwestii, jeżeli to nie na temat to przepraszam. W ubiegłym roku zakupiłem auto, które nie spełniało moich oczekiwań i które w krótkim czasie sprzedałem za taką samą kwotę, za którą zakupiłem, mam na to fakturę z komisu od sprzedającego i umowę kupna-sprzedaży, którą zawarłem z kupującym. Wyczytałem, że powinienem w tym wypadku uwzglednić to w pit. Moje pytanie czy takie są przepisy? Jak to się rozlicza? Jaki pit? itp...

dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Zwrot poprawny. Musisz wypełnić PIT-36 (nie 37) i tam w innych źródłach ująć transakcje z zakupu i sprzedaży samochodu. Skoro sprzedałeś za tyle ile kupiłeś to podatku z tego nie będzie.

Brzoza007 napisał:
Witam
Po rozliczeniu pit-11 od pracodawcy (budżetówka) na pit-37 wychodzi do zapłaty 35 pln. Czy może być tak że w pit-11 gdzieś jest błąd? Co roku było 0 pln lub 1 pln, 2 pln nadpłaty.

Nie ma przekroczenia progu podatkowego?

pitbull12 napisał:
Witam mam pytanie , mam 19 lat i pracuje na umowe zlecenie juz od roku , dostalem pit do rozliczenia i wyszlo na nim 1678 zl , pytanie dotyczy tego czy moge sie rozliczyc i dostac te pieniadze ?. Z gory dziekuje
Rozliczyć się musisz na PIT-37, podaj wszystkie kwoty z PIT-11.

parasoll.ka napisał:
Zwrot poprawny. Musisz wypełnić PIT-36 (nie 37) i tam w innych źródłach ująć transakcje z zakupu i sprzedaży samochodu. Skoro sprzedałeś za tyle ile kupiłeś to podatku z tego nie będzie.
Dzieki za odp :) To sie jakos dokumentuje w US? Czy trzymam te dokumenty w domu i w razie kontroli je pokazuje?

Trzymasz w domu do ewentualnej kontroli.

Napisał/a Brzoza007:
Witam

parasoll.ka napisał:
Nie ma przekroczenia progu podatkowego?

Kwoty z pit-11

Przychód 46813,08 pln
Koszt uzyskania przychodu 1335,00 pln
Dochód 45478,08 pln
Zaliczka pobrana przez podatnika 4498,00 pln
Składka na ubezpieczenie społeczne 0,00 pln
Składka na ubezpieczenie zdrowotne 3097,43 pln

Brzoza007 napisał:
Po rozliczeniu pit-11 od pracodawcy (budżetówka) na pit-37 wychodzi do zapłaty 35 pln. Czy może być tak że w pit-11 gdzieś jest błąd?
Zgadza się.
Nie miałeś odprowadzanych składek na ub. społeczne?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót