PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
oluniamm napisał:
Jak podasz wartości z PIT-11 to sprawdzimy
Jeżeli Twój dochód (Przychód - KUP) nie przekroczył 3089zł to jesteś uprawniona do ulgi dla rodziców. Jeżeli pozostałe warunki ulgii rodzice spełniają Ulga prorodzinna - ulga na dzieci - PITy roczne 2015

A więc tak:
Przychód 3750, 18
Dochód 3234,18
Darowizna - krew 175,50

W programie wychodzi mi
Dochód po odliczeniach - 3058,67
Kwota zwrotu -584

Tak jest dobrze?
Co w takim wypadku z ulgą dla rodziców?
Mógłby ktoś polecić jakiś ,,poprawny" program do rozliczeń?
Niestety Twój dochód to 3.234,18 (Przychód pomniejszony o koszty uzyskania). Rodzice nie będą mogli odliczyć ulgi prorodzinnej.
Program do wypełniania PIT-ów - ze strony MF
www.e-deklaracje.gov.pl

Niestety Twój dochód to 3.234,18 (Przychód pomniejszony o koszty uzyskania). Rodzice nie będą mogli odliczyć ulgi prorodzinnej.
Program do wypełniania PIT-ów - ze strony MF
www.e-deklaracje.gov.pl

Czyli to, że odliczam od dochodu tą krew, internet to nic nie da?
I co z tą kwotą zwrotu podatku? Ją otrzymam czy też nie? Bo nie bardzo rozumiem?

Ostatnia edycja:
oluniamm napisał:
Czyli to, że odliczam od dochodu tą krew, internet to nic nie da?
I co z tą kwotą zwrotu podatku? Ją otrzymam czy też nie? Bo nie bardzo rozumiem?

Jak zaliczka była odprowadzona. Nie podałaś kwoty.

Nic na tym nie widać z tych screenów.

pit, teraz chyba widać kwoty

nie bardzo wiem, gdzie tą ,,krew" wpisać

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wpisuje się ją jako darowiznę w załaczniku PIT-O

Witam
Studiuje zaocznie, od wrzesnia pracuje na umowę o prace. Moj dochod za 3miesiace tamtego roku to ok 12tys. Czy moje studia daja mi prawo do jakichs ulg? Bede rozliczac sie pierwszy raz w życiu :)
Drugie pytanie jest takie, czy jest jeszcze cos takiego jak odliczenie internetu od podatku? Za internet place nieprzerwanie od ok. 2lat.
Pozdrawiam Mateusz

A co ze zwrotem podatku? Przekroczyłam wolną kwotę, więc przysługuje mi czy nie?

witam.
Dostałam dzis z Urzędu Gminy PIT-R, który wykazuje wynagrodznie 140zł za referendum. Czy z tego sie rozliczam w US? składam pit 36. Czy to cos zmienia?

Witam, chciałabym się poradzić ponieważ mam mały problem z pit. Otóż do 20 stycznia 2015 pracowałam w jednej firmie a następnie od lutego cały 2015 w drugiej. Dostałam 2 pity, jeden za 11 miesiecy pracy natomiast drugi za 2 miesiące pracy. Domyślam się że chodzi o wypłate w styczniu za grudzień 2014. Jakie koszty uzyskania przychodu mam wpisać w pit 37 jeśli na jednym picie wynoszą one 1529,66 natomiast na drugim 278,12 ? Zaznaczam, że po czas umów o pracę się nie nakładał. Z góry dziękuję za pomoc.

Prawdopodobnie dostałam w lutym wypłatę za styczeń bo miałam płatne do 10 każdego miesiąca oraz w lutym z tytułu nowej umowy bo teraz mam płacone do 29 każdego miesiąca.

Czyli zaznaczasz, że miałaś przychody z więcej niż jednego stosunku pracy i sumujesz KUP.

Dziękuję za odpowiedź, przy okazji czy mogę prosić o wyliczenie zwrotu?
PIT 11
przychód: 28070,00
Koszty: 1529,66
Zaliczka: 1718
Społeczne: 3811,38
Zdrowotne: 1859,15

PIT 11
Przychód: 4435,00
Koszty: 278,12
Zaliczka: 250
Społeczne: 608,05
Zdrowotne: 296,59

Mam pytanie, korzystam z programu pit z gazety wyborczej i podczas wpisywania zasilku chorobowego małżonka z pitu-8c o wartosci 483,24zł niewiem co wpisać w kwotę pobranej przez płatnika zaliczki na podatek bo w pit 8c jest tylko przychód. Czy mam to jakoś obliczyć czy zostawić 0.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót