PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mąż ma pit 11 a żona pit 11 oraz pit 8c poz 24 utracone wynagrodzenie (z sądu była świadkiem w sprawie wysokość 85 zł) Dochodzi do tego ulga na dziecko małoletnie. Który Pit wypełnić 36 czy 37. Jeżeli 36 to czy może się rozliczyć razem z mężem (żadne z nich nie prowadzi działalności gospodarczej) Dodatkowo mają syna w wieku 24 lat zakończył naukę w czerwcu 2015 a lipiec i sierpień pracował (rozliczył się ) za które miesiące można odliczyć ulgę. Mam nadzieję że napisałam zrozumiale. Aha i czy jest różnica czy zaocznie czy stacjonarnie?

anewik napisał:
Witam mąż ma pit 11 a żona pit 11 oraz pit 8c poz 24 utracone wynagrodzenie (z sądu była świadkiem w sprawie wysokość 85 zł) Dochodzi do tego ulga na dziecko małoletnie. Który Pit wypełnić 36 czy 37. Jeżeli 36 to czy może się rozliczyć razem z mężem (żadne z nich nie prowadzi działalności gospodarczej) Dodatkowo mają syna w wieku 24 lat zakończył naukę w czerwcu 2015 a lipiec i sierpień pracował (rozliczył się ) za które miesiące można odliczyć ulgę. Mam nadzieję że napisałam zrozumiale. Aha i czy jest różnica czy zaocznie czy stacjonarnie?

PIT-36
Można razem z mężem
jeżeli syn miał status studenta do czerwca to ulga za 6 miesięcy (styczeń-czerwiec). Warunek: Syn nie może przekroczyć w 2015 dochodu 3089zł
Nie ma znaczenia tryb studiów.

Właśnie tak myślałam tylko wyszedł jeszcze jeden problem ponieważ jak podliczyłam dochody z innych źródeł to przychód jest większy od dochodu (brak kosztów ich uzyskania)
inne źródła to - świadczenia pieniężne (zasiłek dla bezrobotnych) oraz ten Pit 8c

jak nie ma kosztów uzyskania to przychód = dochód.

JAki problem wyszedł? Podaj dane z pitów to policzymy

Witam, mam 21 lat pracowałem przez cały 2015r na umowie o pracę za minimalną krajową. Zwrot podatku wyszedł mi 1zł do dopłaty. Teraz moje pytanie - jak to możliwe skoro nie wypisałem PIT-2?

Czytałem trochę i wydaje mi się że powinienem dostać zwrot 556zł bo to kwota wolna od podatku. Moja wypłata nie była większa o 1/12 kwoty wolnej od podatku co miesiąc. Czy pracodawca może wypisać PIT-2 bez mojej wiedzy i zgody i płacić o tą 1/12 mniejszy podatek nie dając mi nic?

Gdyby tego nie zrobił, to byś teraz zwracał do US 556 zł.

Witam.
Mam troszkę zagmatwaną sytuację i potrzebuję porady.
W 2015r osiągnąłem dochody z trzech źródeł (stosunek pracy PIT11), w tym jedno źródło poza miejscem zamieszkania (podwyższone koszty uzyskania przychodu).
Do tego mam dochód z "innych źródeł", opiekuję się serwisem internetowym znajomego który czasem przelewa mi parę złotych na konto, w sumie ok 4000 za zeszły rok.
Moje pytania:
1. jakim pitem powinienem się rozliczyć, PIT36 czy 37?
2. Jakie koszty uzyskania przychodu wpisać jeśli po zsumowaniu kwot z trzech pitów 11 wychodzi mi 862,18zł (chyba powinno być więcej).
3. czy ma sens rozliczyć się w tym przypadku z małżonką która nie osiągnęła żadnego dochodu?

Pozdrawiam
Jedrek

Dziękuję bardzo za odpowiedź, przez tego typu wypowiedzi na innych forach już nie wiedziałem o co chodzi:

"PIERWSZE miejsce pracy na etat moze (i zawsze to robi) pomniejszyc zaliczke podatku o kwote zwolniona, czyli zaliczka na podatek w ciagu roku jest pomniejszona o te 556 zeta. Czyli nic nie dostajesz z powrotem, bo juz dostales wyzsza pensje niz sie nalezalo."

Czyli żeby wyszło na plus trzeba mieć ulgi (np: dziecko, być uczniem)
Jeszcze raz dziękuję ;)

Obliczyłam wszystko tak jak trzeba więc podam inne żródła to są 2494,70 (przychód) 0 (kup) 2494,70 (dochód) 71 (zaliczka) i z pitu 8c 81,26 (przychód) nic poza tym. I w tych innych źródłach wyszło że przychód jest większy od dochodu tzn w poz 9 pit 36. W całym zeznaniu jest oki czyli podsumowanie bo są tam jeszcze inne pozycje z pracy ale nie będę już tego wypisywać.

nie ma takiej możliwości aby bez podania KUP przychód był większy od dochodu.
poz. 9 PIT-36 to urząd do którego adresowane jest zeznanie. Na pewno wiesz o czym mówisz?

Chodzi widocznie o D-1, wiersz 9 (Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 8) :)

Dokładnie no jest taka możliwość. Tylko czy mnie rozumiecie?? Skoro przychód jest z kuroniówki ,nie ma kosztów uzyskania przychodu, no i dochód (taki sam) ale do przychodu trzeba doliczyć przychód z sądu te 81 zł. Nie wiem czemu ale tam nie ma niczego takiego w tym picie jak dochód i dlatego w tym wierszu 9 tak mi wychodzi. Jeśli chodzi o wiersz Razem czyli podsumowanie jest wszystko oki. Też jestem tym faktem zdziwiona bo tyle lat już rozliczam Pity no ale pierwszy raz z pitem 8C

Chyba wiem o co chodzi Pit został źle wystawiony bo może te 81zł jest to przychód i dochód i powinnam jeszcze zsumować dochody. Tylko czemu tam tego nie ma jest napisane przychód i nic nie ma takiego jak dochód jak w normalnym Pit.

wypełniając zeznanie zawsze w rubryce dochód wpisujesz przychód minus kup więc jeżeli nie ma kup to wpisujesz przychód. Jak używasz jakiegoś programu to on to zrobi automatycznie.

W pit-8c w części D nie ma rubryk przychód dochód

Witam prośba o sprawdzenie czy dobrze rozliczam PIT37

Umowa o pracę i umowa zlecenie

Dane :

Umowa o pracę
Przychód poz (29) - 7287,81 , Koszty uzyskania przychodu (30) - 445 , Dochód(31) - 6842,81 Zaliczka (33) - 378 zł

Działalność wykonywana osobiście (49) - 18,548,70 koszty uzyskania (50) - 3201,15 dochód (51) 15,347,55 zaliczka (52) - 1065

składki na ubezpieczenie społ - 3542,19 składki na ubezpieczenie zdrow - 1727,81

UMOWA ZLECENIE

Działalność wykonywana osobiście (49) - 7385,00 koszty uzyskania (50) - 1477,00 dochód (51) 5908,00 zaliczka (52) - 491

składki na ubezpieczenie społ - 0,00 składki na ubezpieczenie zdrow - 0,00

Mi przy rozliczaniu wyszła kwota 370 zł

202 do zapłaty

Sprawdź czy podałeś nam prawidłowe kwoty

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót