PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

korzystając z programu E-pity jestem proszony o określenie stosunku pracy. Jeśli pracowałem tylko przez jeden dzień, to czy powinienem wybrać "jeden stosunek pracy"? Była to praca sezonowa, polegająca na roznoszeniu ulotek w mieście oddalonym o 30km od mojego miejsca zamieszkania. Ja na co dzień jestem niepracującym studentem.

Tak, wpisujesz jeden stosunek pracy.

Z ciekawości, jaki przychód, kup, zaliczka i składki?

przychód - 449,90;
koszt uzyskania przychodu - 89,80;
Reszta od góry do dołu same zera.

Mimo "maleńkiego" przychodu, należy się rozliczyć.

Wirusisko napisał:
chodzi jej pewno o to, że dodatkowy zwrot z PIT/UZ a w tym roku z części H jest wliczany do dochodu przy ustalaniu praw do świadczeń socjalnych.

Tego dochodu nie rozliczasz ponownie w PITcie i nie wpisujesz nigdzie.

Tak o to :) Dziękuję

Witam, czy można rozliczyć ulgę na dziecko z poprzedniego małżeństwa w rozliczeniu wspólnym z nowym małżonkiem jeżeli łączne dochody po odjęciu składek przekroczą 112 000,00zł ? natomiast dochody matki nie przekroczą 56 000zł? ojczym nie ma praw rodzicielskich itd.;)

jeżeli Twój dochód nie przekracza 56tyś to możesz. (jak jesteś samotnie wychowującą to 112tyś). Oczywiście zakładam, że wychowujesz lub bierzesz udział w wychowaniu dziecka. Jeżeli ojciec dziecka również bierze udział w wychowaniu to ulgą powinniście się podzielić po połowie.

Ulgę na to dziecko wpisujesz tylko po swojej stronie (kolumnie) załącznika PIT/O.

Ostatnia edycja:
Witam,

proszę o pomoc. Żona która nie pracuje po raz pierwszy dostała PIT-8C.
Tylko w pozycji F/1 " Odpłatne zbycie papierów wartościowych", wykazany jest przychód w kolumnie "b" 3057,86 Pln i dochód w kolumnie "d" 3057,86 Pln.
Jak do tego podejść, gdzie to rozliczać?

żona składa PIT-38 w którym rozlicza ten dochód.

Witam, przez 9 miesięcy pracowałam w Polsce i ( przychód 4260, dochód 3408, zaliczka 613) przez 2 miesiące zarabiałam w Angli zarobiłam 16853 + 1290zł zapłaciłam za national insurans- ubezpieczenie zdrowotne. ponieważ zgłosiłam że będę pracowac tylko 2 miesiące i nie pobrano mi zaliczki na podatek ani podatku bo wiedzieli ze nie przekrocze kwoty wolnej od podatku. Czy w takiej sytuacji musze zapłacic podatek w polsce bo nie zapłaciłam tam? wypełniłam pit online i wyszło mi do zapłaty ponad 2 tysiace, nie wiem czy zrobiłam jakiś błąd, czy wynika to z tego że będąc rezydentem Polski nie obowiązuje mnie e angielska kwota wolna od podatku?

Witam
Proszę o pomoc w rozliczeniu Pita, raz wychodzi mi 50zł do zapłaty raz 70...

Kwoty będa z dwóch pitów
1.Przychód 23632,16
2. Koszty uzyskania 1446,25
3.Zaliczka 1295
4.Umowa zlecenie
przychód: 530 koszty 93,38 zaliczka 31
5.Składki na ubezp. społeczne 3213,85
6.Składki na ubezp. zdrowotne 1561,26

Z góry dziękuje za pomoc

Alexandra8819 napisał:
Witam
Proszę o pomoc w rozliczeniu Pita, raz wychodzi mi 50zł do zapłaty raz 70...

Kwoty będa z dwóch pitów
1.Przychód 23632,16
2. Koszty uzyskania 1446,25
3.Zaliczka 1295
4.Umowa zlecenie
przychód: 530 koszty 93,38 zaliczka 31
5.Składki na ubezp. społeczne 3213,85
6.Składki na ubezp. zdrowotne 1561,26

Z góry dziękuje za pomoc

do zapłaty 50zł

70zł Ci wychodzi jeżeli program Ci przytnie koszty uzyskania do 1335zł

a co zrobić,żeby program nie przycinał do kwoty 1335zł?

Witam! Prosiłbym o pomoc w rozliczeniu PIT. Mam 3 pity jeden z umowy o pracę i dwa z umowy zlecenia. Problem w tym, że po wypełnieniu pit-37 do póki nie wypełnię danych ( konkretnie nie zaznaczę pola, że rozliczam się samodzielnie ) pokazuje mi 560 zł zwrotu. Po wypełnieniu pól z danymi już tylko 4zł. Pierwszy raz zdarzyłem się z taką sytuacją, żebym nie miał żadnego zwrotu ( przy czym dopiero w 2015 roku zacząłem pracować na umowę o pracę ). Czy jest możliwe, że dostawałem "jakiś" zwrot w trakcie roku, np. do pensji? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Dane:
UMOWA O PRACĘ:
Przychód - 16 861,16 zł
Koszty uzsk. przych. - 1 335 zł
Dochód - 15 526,16
Zaliczka pobr. przez płatnika - 790 zł
Składki na ubezpieczenie społeczne - 2 160,73 zł
Składki na ubezp. zdrowotne - 1 063,27 zł

SUMA Z UMÓW ZLECEŃ:
Przychód - 3 175,85 zł
Koszty uzsk. przych. - 635,15 zł
Dochód - 2 540,60 zł
Zaliczka pobr. przez płatnika - 458 zł

RAZEM
Przychód - 20 036,91 zł
Koszty uzsk. przych. - 1 970,15 zł
Dochód - 18 066,76 zł
Zaliczka pobr. przez płatnika - 1248 zł

Kwota zmniejszająca podatek jest wspólna dla umowy zlecenie i o pracę. Była uwzględniania przy UoP, wiec zwrot taki mały.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót