PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

mam pytanie.

Rozliczam PIT 37. Miałam 2 PITy 11 - jeden z umowy zlecenia, drugi z wynagrodzenia prezesa spółki+małe zlecenie.

Kwoty kształtowały się tak:

przychód 30043,93
KUP 3955,56
dochód 26088,27
zaliczka pobrana 2973,00
składki społeczne 2503,14
ubezpieczenie zdrowotne 1274,19
Ulga internetowa 317,90
darowizna na cele krwiodawstwa 58, 50

Zwrot podatku 626.

Czy to się zgadza? Bo chyba gdzieś się podziała kwota wolna od podatku.. Albo coś źle obliczyłam?

PS działam w aplikacji e-deklaracje.

Korekta: a chyba jest OK. Czy ktoś, kto się zna, może potwierdzić?

Ostatnia edycja:
Czy można odliczyć od podatku dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w przypadku gdy mam tylko umowę o dzieło?

Czy mogę również odliczyć opłatę dodatkową za przerwę w ubezpieczeniu na kwotę 880,83zł?

Ostatnia edycja:
Witam,jestem studentem i w 2016 roku na umowę zlecenie zarobiłem Przychód-6193 zł koszt uzyskania przychodów-1238.60 zł dochód-4954.40 zaliczka pobrana przez podatnika-892 zł i mam pytanie czy dostane zwrot podatku? jeśli tak to ile?

xarrek napisał:
Czy można odliczyć od podatku dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w przypadku gdy mam tylko umowę o dzieło?
Możesz.

Czy mogę również odliczyć opłatę dodatkową za przerwę w ubezpieczeniu na kwotę 880,83zł?

Czy to społeczne ub. czy składka zdrowotna.

Składkę odliczamy w wys. 7,75% podstawy składki zdrowotnej, oczywiście składki zapłacone w roku podatkowym 2016.

juhas56 napisał:

Czy to społeczne ub. czy składka zdrowotna.

To jest ta opłata dodatkowa, która płaci się "za karę" kiedy po przerwie zawiera się umowa dobrowolnego ubezpieczenia w NFZ. Płaci się nawet do 8000 zł? Przy obowiązkowym, które w ogóle bardziej się opłaca, tej opłaty nie ma. To jest niesprawiedliwe..

Kończę OT.

Ta kwota to wg mnie nadal składka zdrowotna, ale podwyższona do 20%, 50% /ile to było u Ciebie?/
Wylicz z tej kwoty 7,75%, tyle możesz odliczyć od podatku:
-jeśli 20%, to 880,83/20%*7,75%=341,32 zł i tyle można by odliczyć.
-jeśli 50%, to-880,83/50%*7,75%=136,53 zł

Ze względu na charakter tego wątku, prosimy o przestrzeganie poniższych zasad:
Zasady pisania postów:
1. Przy zadawaniu pytania o rozliczenie podatku zawsze podaj istotne informacje, czyli:
a) Przychód
b) Koszty uzyskania przychodu
c) Dochód
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne
h) Ewentualne ulgi z jakich chcesz skorzystać
i) Źródła przychodu (jeśli to działalność gospodarcza KONIECZNIE podaj formę jej opodatkowania)
2. Podając powyższe dane, nie podawaj numerów rubryk, tylko chociaż skrótowo nazwy pól. Nikt nie zna układu PIT na pamięć. Przy okazji może się okazać, że pomyliłeś jakieś dane i musimy rozwiązywać rebusy.
3. Wiadomo, że takie pytania mnożą się wykładniczo, więc kiedy już upominasz się o odpowiedź- zacytuj swój post z danymi
4. Umówmy się, że jesteś nam wdzięczny za odpowiedź. Jeśli już czujesz potrzebę podziękowania osobie, która Ci pomogła, zrób to przez PW- nie zaśmiecaj wątku.
5. Bezwzględnie korzystaj z funkcji
edit.gif
, kiedy chcesz dodać do swojego postu. Nie będziemy łączyć postów pisanych pod sobą- będziemy je usuwać.
6. Wszelkie inne wątki dotyczące rozliczeń za rok 2014 będą zamykane.

Są dwa PITY 11 (jeden z pracy a drugi za pewien okres z urzędu pracy)
Proszę mi powiedzieć
Wypełniam PIT 37

Czy wg załączonego obrazka

Bez_tytu_u.png

Dodaje kwoty z pita z urzędu pracy do pozycji nr 29 ?? sumuje to łącznie?
Tak samo tyczy się zaliczki na podatek poz 33 sumuje???
oraz składki na ubezp zdrowotne, sumuje do pozycji 72????

Witam..
W 2016 roku przebywałam do kwietnia na urlopie rodzicielskim oraz do końca grudnia na urlopie wychowawczym. Nie korzystałam z zasiłku rodzinnego ani wychowawczego wypłacanego z MGOPS. Czy podczas rozliczania deklaracji podatkowej PIT 11 otrzymam ulgę na czternastomiesięczną córkę?? Chciałabym zaznaczyć, że jestem w związku nieformalnym. Nie rozliczam się z małżonkiem.
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. M.

Kasiulaaa343453 napisał:
Dodaje kwoty z pita z urzędu pracy do pozycji nr 29 ?? sumuje to łącznie?
Tak samo tyczy się zaliczki na podatek poz 33 sumuje???
oraz składki na ubezp zdrowotne, sumuje do pozycji 72????

Te kwoty są sumowane, ale w PIT-37 i w różnych wierszach.
Wiersz 1 - stosunek pracy /kwoty z PIT-11
wiersz 5- inne źródła, z PUP
społeczne - poz. 99 społeczne /suma/
zdrowotne - poz. 116 /suma/

Fisia88 napisał:
Witam..
W 2016 roku przebywałam do kwietnia na urlopie rodzicielskim oraz do końca grudnia na urlopie wychowawczym. Nie korzystałam z zasiłku rodzinnego ani wychowawczego wypłacanego z MGOPS. Czy podczas rozliczania deklaracji podatkowej PIT 11 otrzymam ulgę na czternastomiesięczną córkę?? Chciałabym zaznaczyć, że jestem w związku nieformalnym. Nie rozliczam się z małżonkiem.
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. M.

Ulgi się nie otrzymuje, ulgę się odlicza od podatku. W zeznaniu rocznym masz prawo do odliczenia ulgi.

I to w pełnej kwocie?
Do października otrzymywałam wynagrodzenie z zakładu 60 %, od połowy października już nie.

I to w pełnej kwocie?
Temat wielokrotnie był omawiany na forum - w jakiej kwocie rodzice rozliczający się oddzielnie mogą odliczyć ulgę prorodzinna, proszę użyć funkcji "szukaj".
Zgodnie z art 27f pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:
4. Odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim. Kwotę tę mogą odliczyć od podatku w częściach równych lub w dowolnej proporcji przez nich ustalonej.

Witam, czy dostanę zwrot podatku ?
Umowa o pracę
Przychód - 4628,87
Koszt uzyskania przychodów - 556,24
Dochód - 4072,63
Zaliczka pobrana - 184
Ubezp. społ. - 634,62
Ubezp. zdrow. 250,51

Dziękuję z góry za pomoc

--->czy dostanę zwrot podatku ?

Tak-184 zł.

Dostalem 1 wyplate. Zarabiam 3800 brutto, ale nie dostalem jeszcze PITu, a chcialbym rozliczyc sie.

Przychod 3800
Dochod 3688,75
KUP 111,25
Zaliczka 270
Spoleczne 520,98
Zdrowotne 254,12

Sa to skladniki wynagrodzenia wyliczone przeze mnie. Wszystko sie zgadza?

Ostatnia edycja:
Cześć. Szybkie pytanie: w styczniu 2016 roku pracowałam 3 dni na umowie zlecenie w sklepie odzieżowym, 7,50 zł netto za godzinę, po tych trzech dniach mi podziękowano, otrzymałam "do ręki" ok. 210 zł. Podpisałam odbiór kasy i wyszłam. Dziś dowiedziałam się od byłego zleceniodawcy, że nie otrzymam PITu od niego, ponieważ, cytuję "nic nie było robione w tej sprawie, nie trzeba PITu", z czego wnioskuję, że nie zgłosił nigdzie, że mnie zatrudnił i że mi zapłacił. Niestety zapłaty było parę zł więcej, niż 200 zł (art. 30, ust. 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych). PITu więc nie otrzymam. Pytanie co robić? Zgłosić się do US i pytać o poradę czy czekać na PIT z obecnej pracy, rozliczyć się i czekać, tylko też nie wiem na co, bo z tego co wyczytałam jeśli nie wykażę dochodów zgodnie z prawdą, konsekwencją może być grzywna, a rozliczać trzeba się nawet bez PITu. Z góry dzięki za odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót