PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przecież odpowiedziałem, że umowa zlecenia nie jest stosunkiem pracy.

Te umowy rozlicza się w różnych wierszach PIT-37.
Inaczej także rozlicza się kup (zlecenie to 20% ). Proszę ze zrozumieniem przeczytać instrukcję wypełniania PIT-37.

No tak przepraszam moj błąd
i dziękuję za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam

Witam,
Proszę o pomoc w doborze odpowiednich formularzy.
Rozliczam brata.
1. Do około połowy roku pracował w firmie brytyjskiej, niezarejestrowanej w Polsce, ale z siedzibą w Polsce. Firma już nie istnieje, ale dosłali a'la zaświadczenie o wysokości uzyskanych przychodów, KUP i składek na ubezpieczenia. Podatek brat opłacał sam.
2. Drugie półrocze to już firma polska. Brat ma PIT-11. Składki opłacane przez firmę.
3. Brat ma żonę - bezrobotna.

Bardzo proszę o podpowiedzi z jakich formularzy skorzystać.
36 czy 37? czy oba? czy jeszcze inne?

Bardzo dziękuję z góry za podpowiedzi.

Jeżeli brat sam obliczał i wpłacał zaliczki na podatek dochodowy,
to rozliczenie na pit-36.
Rozliczenie "małżonkowie razem" /wspólne/.

Tak - oczywiście, rozliczamy sumę przychodów za dany rok podatkowy.

Witam. W 2016 prowadziłem DG oraz pracowałem na etacie.
W związku z podwójnie opłacanymi składkami zdrowotnymi dostanę zwrot podatku na konto.
Numer konta na który dostałem zwrot w zeszłym roku jest już nieaktualny.
Wobec tego należy złożyć tylko ZAP 3, tak?
DG jest już zlikwidowana a konto które podawałem na druku CEIDG-1 już nie istnieje.

---> Wobec tego należy złożyć tylko ZAP 3, tak? - tak.
Jeśli US zdąży wprowadzić nowy nr konta do systemu, to zwrot będzie na konto jeszcze w tym roku, jeśli nie, to na przyszłe ew. zwroty nadpłaty podatku.

Otrzymałem dzisiaj zwrot. Niestety zdziwiła mnie kwota. Ponieważ miałem dostać 10 zł więcej (wiem że to tylko 10 zł). Najpierw wysłałem poprawnie PIT, ale później okazało się że nie wpisałem odliczenia 1%. Wysłałem korektę i tutaj źle wprowadziłem kwotę za ulgę za krew. Czy jest szansa to jeszcze skorygować?

Można skorygować.

Normalnie - wypełniasz od nowa formularz PIT, zaznaczając na pierwszej stronie pole "korekta zeznania" następnie wysyłasz do US (tradycyjnie lub elektronicznie).

Po raz pierwszy bede wypełniać deklaracje podatkową, więc mam kilka pytań.
1. Prowadzę działalność osobistą, w zakresie Informatyka, korepetycje oraz umowy o dzieło oprarte na ustawie o prawach autorskich. Czy PIT-36 to właściwy formularz?
2. Czy jest jakieś ograniczenie co moge odejmować od kwoty opodatkowanej jako koszty uzyskania? Chodzi mi np o soczewki kontaktowe ale lista potencjalnych rzeczy jest długa.
3. Mieszkanie wynajmowane jest jednocześnie używane przeze mnie jako miejsce pracy (pracuję w domu krótko mówiąc). Czy mogę odjąć 50% lub 100% czynszu jako koszt uzyskania?
4. Czy wtedy mógłbym odjąć również np grzejnik kupiony do mieszkania, chemie proszek do prania, etc. Podkreślam że miszkanie pełni również role mojego miejsca pracy.
5. Termin składania deklaracji minął w kwietniu. Czy to duży problem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót