PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam, otrzymałam taki PIT za 2016 r jak w załączniku może mi ktoś powiedzieć ile będzie do zwrotu lub do zapłaty ?

Załączniki

Jeżeli nie będzie innych dochodów, to jest to dochód w ramach kwoty wolnej od podatku
< 3089.
Natomiast jeśli będą jeszcze inne dochody to od kwoty 2672 trzeba będzie zapłacić podatek w wys. 480,96 /jeśli pierwszy próg podatkowy/.

będzie bo oprócz tego miesięcznie dostaje wynagrodzenie 1200 zł czyli wpłata 480,96 jest nieunikniona.. ?

Można uniknąć, jeśli masz jakieś ulgi, np. ulga prorodzinna, rozliczenie jako samotnie wychowujący, rozliczenie wspólne /małżonek nie ma dochodów/

Dzień dobry,
W deklaracjach za rok 2006 i 2008 skorzystałam z ulgi na internet, następnie w latach 2009-2015 nie korzystałam z ulgi.
Czy przysługuje mi teraz prawo odliczenia internetu przez dwa następujące bezpośrednio po sobie lata podatkowe tj. 20016 i 2017?

eg

Może ktoś przeliczyć, będzie coś z tego do zwrotu czy nie?

Załączniki

Jest to PIT40a - 1 zł nadpłaty zwróci ZUS przy wypłacie w marcu.

evg napisał:
Dzień dobry,
W deklaracjach za rok 2006 i 2008 skorzystałam z ulgi na internet, następnie w latach 2009-2015 nie korzystałam z ulgi.
Czy przysługuje mi teraz prawo odliczenia internetu przez dwa następujące bezpośrednio po sobie lata podatkowe tj. 20016 i 2017?

eg

niestety nie

Witam. Mam do Państwa pytanie, które nurtuje bliską mi osobę, otóż:
Koleżanka jest osobą bezrobotna od dwóch lat, ulgę od podatku na dziecko rozliczana była przez jej partnera. Jednak rozeszli się i jak już jest wiadomo, nie otrzyma zwrotu z podatku na ich dziecko od niego. Czy jest jakiś sposób prawny, aby mogla te kwotę otrzymać? Czy jest jakaś "pula" zapasowa dla takich osób,aby to ona je otrzymała od US,czy tylko sądownie jest w stanie wyegzekwować te pieniądze od swojego byłego partnera. Z góry bardzo dziękujemy o czekamy pilnie na informację.

Fisia88 napisał:
Czy jest jakiś sposób prawny, aby mogla te kwotę otrzymać?
Nie, to jest zwrot nadpłaty jego podatku. Jeśli natomiast jej były nie spełnia warunków do skorzystania z ulgi, może powiadomić urząd o tym, że skorzystał z ulgi bezprawnie i będzie musiał oddać pieniądze US.

1. Czy w tym roku też można rozliczyć pit przez program edeklaracje ?
2. Dostaje pit z pracy i zauważyłem, że jest wpisany zły numer lokalu, na wcześniejszych pitach także, dodam, że na umowie o prace jest poprawny numer lokalu. Czy ma to znaczenie jakieś, że na picie jest błędny, mogę mieć w przyszłości jakieś z tego problemy ze strony chociażby urzędu skarbowego?

1. Tak
2. Wpisz prawidłowy adres na zeznaniu podatkowym, w pracy zgłoś prawidłowy adres, może księgowość ma błędnie wpisany numer lokalu i tak wypełniają z automatu, bez sprawdzenia adresu.
Nie będziesz miał żadnych problemów.

Witam,
Odliczalam Internet od podatku za rok 2014 (1 raz), czy mogę skorzystać z odliczenia ponownie w tym roku za rok 2016? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Paulina

Z tego co wiem, to odliczenie internetu od 2012 r. przysługuje nowemu użytkownikowi za dwa kolejne lata, więc u Ciebie byłby to rok 2014, 2015.
Więc nie możesz odliczyć za 2016 r.

Wg mnie.......

Bardzo proszę.

Umowa o pracę

Przychód: 23 800,00
Koszty uzyskania przychodów: 1529,66
Dochód: 22 270,34
Zaliczka pobrana przez płatnika: 1363,00

Składki na ubezpieczenie społeczne: 3 194,48
Składki na ubezpieczenie zdrowotne: 1558,19

Nadpłata podatku 44 - rozliczenie indywidualnie.

Twoje rozliczenie:

Załączniki

Witam dostałam pit-11
Przychod: 25495.04
Koszty uzysk. Przychodu 1335.00
Dochod: 24160.04
Zaliczka pobrana przez platnika: 1461
( skladki na ubezpiecznie społeczne ...:3495.39)
(Skadki na ubezpieczenie zdrowotne...:1704.98)

Była bym wdzięczna za obliczenie zwrotu ;-) z góry dziękuję ;)

Dzięki wielkie. Zaszaleje ... ??????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót