PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, prosze o pomoc, co robic w przypadku gdy cudzoziemiec dostanie IFT-1 ale dostal tez pit 11 na kwote ponad 100zl. Z góry dziękuję za pomoc.

Obliczy mi ktoś czy zwrot czy dopłata?

1. Należności ze stosunku:pracy,służb itp
Przychód - 12 513,20
Koszty Uzyskania Przychodu - 917,81
Dochód - 11 595,39
Zaliczka pobrana przez płatnika - 611

Składki na Ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu - 1 715,59

Składki na Ubezpieczenia zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku - 818,25

Nadpłata podatku 207 zł.
KUP są jakieś dziwne - ani miejscowe, ani podwyższone.
Nie wychodzi liczba pełnych miesięcy.

Ag_Maz już udzielił/a

Rozliczyłem się za 2016 rok na formularzu PIT-37. Miałem dochody z PIT-8C w sekcji D, które wpisałem w pole 64, tj. inne źródła.
Otrzymałem już zwrot podatku.

Dowiedziałem się, że powinienem był wypełnić PIT-36. To teraz składać deklarację od nowa czy korektę? Kwoty do zwrotu to nie zmieni.

IMHO - nie składaj korekty, US prawdopodobnie uzna takie zeznanie - często się to zdarza.
Ew. zadzwoń do swojego US i dopytaj.
Prawidłowo powinno być jednak PIT-36.

juhas56 napisał:
Prawidłowo powinno być jednak PIT-36.
Dlatego należy złożyć korektę bez oczekiwania na reakcję US.
Wezwanie do korekty może być nawet za 5 lat.

Jakie będzie odliczenie w przypadku: małżonkowie rozliczający się razem, jedno pracuje
+dwoje dzieci - dorosły syn z porażeniem mózgowym i świadczeniem(renta) i 17-latek.
Czy na tego dorosłego syna można odliczyć ulgę z tyt.wych.dzieci?(podobno jest taki przepis) i czy wystarczy z dochodów :-) Dziękuję :-)

p.34217,38
kup 1668,72
d.32548,66
z.2171
us.4691,20
sz.2288,29

Zwrot podatku razem=2780,97 zł
Nadpłacony podatek=2171 zł
Dodatkowa ulga na dzieci=609,97

Witam,

od lat wypełniam całej rodzinie PITy, jednak w tym roku napotkałam ścianę :)

W trakcie roku mój teść przeszedł na emeryturę i otrzymał PIT 40a. Za poprzednie miesiące otrzymał dwa PITy 11, w kosztach uzyskania przychodu pierwszy oznaczony jako z jednego stosunku pracy, drugi oznaczony jako z jednego stosunku, podwyższone. Zakład pracy fizycznie znajdował się poza miejscowością zamieszkania, teść w obu firmach pracował jednocześnie a kup kolejno na pierwszym PIT 1112,48zł a na drugim 1195,92.

Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu kwoty, jaką powinnam wpisać w kup przy rozliczeniu...

edit:
dodam jeszcze, że teść przeszedł na emeryturę 27.07.2016r.

Ostatnia edycja:
---> Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu kwoty, jaką powinnam wpisać w kup przy rozliczeniu...

Wpisujesz sumę KUP=2308,40 - zaznacz --> wiele stosunków pracy --> podwyższone,
limit KUP w takiej sytuacji=2502,56 zł.

PIT-40A - kwotę podatku wpisujemy z poz. 50.

Drogi juhas56 podpowiesz czy jest ok skoro we wskazanej przez Ciebie rubryce ( czy w poz. 49 PIT-40A/11A masz kwotę nadpłaty... ) jest 0.
Ciągle nie oddałam jeszcze zeznania...

Prośba o sprawdzenie gdyż mi również wyszło do zapłaty.
PIT 11- świadczenie wypłacone z funduszów pracy: 3289,50.
Zaliczka: 380

PIT 40A: emerytury-renty 10244,16
Zaliczka: 494 ( poz.50 )
Zdrowotne: 793,92.

Wyszło mi 212 do zapłaty.
Jest to ok?

Wg podanych przez Ciebie danych-dopłata 212 zł , ale;

wg mnie powinnaś mieć w świadczeniu z UP wykazane składki zdrowotne możliwe do odliczenia od podatku...proszę sprawdź.

Pit z UP poz 72 składki na ubezpieczenie zdrowotne jest kwota 0,00.

Witam. Dostałem PIT-11 i chciałbym się rozliczyć. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, więc kompletnie się nie orientuję w temacie. Ktoś doradzi gdzie mogę to zrobić przez internet i czy to naprawdę takie trudne? Boje się, że coś gdzieś źle wpiszę albo przeoczę. Bardzo bym prosił o pomoc.

Proszę podać :
-dane z PIT, rodzaj rozliczenia-sam podatnik czy z małżonką
-czy są jakieś odliczenia w PIT/O.

Pomogę...

juhas56 napisał:
Proszę podać :
-dane z PIT, rodzaj rozliczenia-sam podatnik czy z małżonką
-czy są jakieś odliczenia w PIT/O.

Pomogę...

Sam, bez małżonki.

P: 31533,00
KUP: 5656,70