PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
juhas56 napisał:
Tata zmarł w maju ub. roku. Cały czas pracował, więc przesłano z jego zakładu pracy PIT-11.
Mama do maja była osobą bezrobotną, a od czerwca otrzymała po Tacie rentę rodzinną.

Rozliczenie wspólne ze zmarłym małżonkiem - zaznacz kwadrat nr 3.
Mama jako podatnik - Tata jako małżonek /Mama pierwsza w rozliczeniu/.
Wpisujesz :
dane liczbowe Mamy z PIT-40A
Uwaga-podatek z poz.50

dane liczbowe z PIT-11 Taty do odpowiednich wierszy
i to wszystko......

Jeżeli jako kup podaję faktyczny koszt poniesiony na zakup biletów miesięcznych, to co ja mam z tymi biletami zrobić? Dołączyć je do PITa?

Do szuflady na 5 lat - nie trzeba dołączać do zeznania.
Można zrobić ksero, żeby były czytelne.

Witam,

Proszę o pomoc, wg moich obliczeń mam ok. 2 265 PLN dopłaty.
Czy to w ogóle możliwe?
a) Przychód - 115 094,07
b) Koszty uzyskania przychodu - 1668,72
c) Dochód - 113 425,35
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 9430
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 15547,14
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 7630,14
h) Ewentualne ulgi z jakich chcesz skorzystać - rozliczam się sam, z jakich ewentualnie mogę skorzystać?
i) Źródła przychodu - umowa o pracę.

Czy to się zgadza? Jak to możliwe że mam tak dużą niedopłatę?
Z gózy dziękuję.

Do zapłaty=1731 zł.
Twoje dochody są w drugim progu podatkowym-32%
dochód do opodatkowania=97878 zł, I próg<85528 zł.
Może przekroczenie progu było dopiero w grudniu i masz
podatek odprowadzony wg skali 18%, stąd ta niedopłata.

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Tylko nie bardzo wiem skąd różnica w naszych kalkulacjach? Liczę i nadal wychodzi 2265 zł zamiast 1731 zl. Możesz coś zasugerować?

Proszę sprawdzić czy podałeś na forum takie same dane jakimi Ty liczysz.

Moje wyliczenia:

PIT-36 poz.
111=97878,21 dochód po odliczeniach
112=97878
115=18791,02 podatek
116=7630,14
126=11161
127=9430
128=1731 niedopłata podatku

Pozdrawiam.

Witam.
Mam takie pytanie.
W ubiegłym roku podatkowym pracowałem łącznie w 3 krajach UE tj. w Polsce, Niemczech i Czeskiej Republice co za tym idzie zarabiałem w trzech różnych walutach. O ile z polskimi rozliczeniami nie mam problemu to jak mam to rozpisać w rubrykach "zagraniczne" ? Oraz jeszcze jedno pytanie co zrobić jeśli nie dostałem rozliczenia z Czech i nie mam możliwości kontaktu z czeskim pracodawcą ? (Dla porównania z Polski i Niemiec wszystkie dokumenty do US już dawno otrzymałem)

Rozliczenie na formularzach PIT-36, 2xPIT/ZG /dla Czech x 1, dla DE x 1/.
Dochody zagraniczne rozliczamy na podstawie posiadanych dokumentów
-miesięcznego rozliczenia brutto/netto lub w przypadku braku takich dokumentów /jak u Ciebie/ na podstawie rozliczenia rocznego, lub ostatecznie na podstawie otrzymywanego wynagrodzenia.
W obydwu przypadkach - tak Czechy jak DE rozliczenie metodą wyłączenia z progresją.

Jeśli praca, to prywatna praca najemna w ramach stosunku pracy, to od wynagrodzenia brutto można odjąć 30% diety za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy oraz po przeliczeniu na złote KUP za każdy rozpoczęty miesiąc w wys. 111,25 zł.

Jeśli praca to umowa zlecenie to odliczamy od przychodu 20%KUP i mamy wyliczony dochód.

Jeśli to było oddelegowanie przez polskiego pracodawcę to powinieneś otrzymać PIT-11 i w poz. 32 podany przychód wolny od podatku.

W każdym PIT-ZG wpisujesz odpowiednie dochody przeliczone na złote w polu nr 8 -stosunek pracy lub 14-jeśli umowa zlecenie.

Sumę tych dochodów wpisujesz do poz. 188 w PIT-36 do wyliczenia stopy procentowej do liczenia podatku od polskich dochodów.

Polskie dochody wpisujesz do wierszy zgodnych z rodzajem tych przychodów.

Jeśli chcesz bardziej szczegółowe dane musisz podać więcej szczegółów.

Ostatnia edycja:
Samo rozliczenie chyba już rozumiem. Dzięki :)
Ale jeśli chodzi o te Czechy to nie mam dosłownie żadnych dokumentów poza umową o pracę (dwujęzyczną zawartą z czeskim pracodawcą - bez żadnego polskiego pośrednika)... Ani pasków z wypłat ani żadnego podsumowania rocznego - nic. Wypłaty (w koronach) dostawałem w banku na dowód osobisty i podpis bez kopii potwierdzenia dla mnie. Z pamięci też nie jestem w stanie dokładnie określić wysokości wypłat a jak pisałem wcześniej wszelki kontakt z nimi urwał się kilka miesięcy temu..

....Ale jeśli chodzi o te Czechy, to nie mam dosłownie żadnych dokumentów poza umową o pracę (dwujęzyczną zawartą z czeskim pracodawcą - bez żadnego polskiego pośrednika).

OK- to na tej umowie powinieneś mieć wysokość wynagrodzenia - policz na tej podstawie.

Rozlicz - a jeśli trzeba będzie nanieść poprawki, to zrobisz w przyszłości korektę...
zeznanie, ale US nie posądzi Cię o ukrywanie dochodów zagranicznych....

Witam
przychód - 26131.58
koszty uzyskania przychodu - 1335
zaliczka pobrana 1600
składki na ubezpieczenia społeczne - 3455.26
składki na ubezpieczenia zdrowotne - 1685.42

Do zwrotu - 0zł?
dobrze to obliczyłem

Dobry wieczór,

jaki PIT musi złożyć w urzędzie skarbowym osoba, która przez cały rok 2016 była prawnym opiekunem osoby niepełnosprawnej i otrzymywała z tego tytułu z MOPS 520zł miesięcznie? W Gminie powiedzieli, że nie musi się taka osoba rozliczać. Wydaje mi się, że jednak lepiej złożyć jakieś zeznanie roczne, ale jakie?

m17essi napisał:
Witam
przychód - 26131.58
koszty uzyskania przychodu - 1335
zaliczka pobrana 1600
składki na ubezpieczenia społeczne - 3455.26
składki na ubezpieczenia zdrowotne - 1685.42

Do zwrotu - 0zł?
dobrze to obliczyłem
Dobrze obliczyłeś, nic do zwrotu, nic do zapłaty - zaliczki pobrane prawidłowo.

Witam. Proszę mi podpowiedzieć..
Czy osoba w 2016 nie nie zarejestrowana i bez dochodów ma obowiązek składania PIT??

Jak nie miała żadnych przychodów, to nie ma z czego się rozliczać.

Rozumiem, że w takim przypadku nic nie wysyłam do US.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót