PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Faktycznie, dziękuję za poprawienie. Jak wyliczyłeś kwotę 1724,36 ?

Ostatnia edycja:
Faktycznie to powinna być kwota=1779,98 bo ostatnie dwa miesiące też poza miejscem zamieszkania, ale lepiej niech się zgadza z PIT-11.
Jakby czasem US-owi się coś nie zgadzało, a różnica niewielka.

Podałem sumę 667,50+834,36+222,50=1724,36 z PIT-11

jalapenos napisał:
Witam. W 2016 prowadziłem DG oraz pracowałem na etacie.
W związku z podwójnie opłacanymi składkami zdrowotnymi dostanę zwrot podatku na konto.
Numer konta na który dostałem zwrot w zeszłym roku jest już nieaktualny.
Wobec tego należy złożyć tylko ZAP 3, tak?
DG jest już zlikwidowana.

Tak, jeśli zmienił się nr konta, należy wypełnić ZAP-3 i dostarczyć do US.

mb-praca napisał:
Witam,

Pracowałam w ubiegłym roku na dwóch umowach o pracę. Kiedy wypełniam pit-37 w programie e-pity pojawia mi się komunikat, że koszty uzyskania przychodu są zbyt wysokie (1557 zł zamiast 1335 zł), program koryguje błąd automatycznie.

Nie posiadam żadnych ulg, mieszkałam w miejscowościach, w których pracuję.

Co zrobić w takiej sytuacji? Czy złożyć PIT-36 z kwotą 1335 zł?

Jeśli miałaś 2 umowy - byłaś zatrudniona u 2 pracodawców jednocześnie, to należą Ci się wyższe przychody (2002,05 zł - z więcej niż jednego stosunku pracy) i takie koszty należy uwzględnić w programie. Jeśli była to zmiana pracy i nie byłaś zatrudniona jednoczenie u 2 pracodawców, to uwzględniasz koszty 1335 zł - z jednego stosunku pracy.
Dodatkowo, jeśli praca była wykonywana poza miejscowością zamieszkania, to uwzględniasz koszty - 1668,72 zł - z jednej umowy lub najwyższe koszty: 2502,56 zł - z 2 umów jednocześnie poza miejscem zamieszkania.

m17essi napisał:
Witam
przychód - 26131.58
koszty uzyskania przychodu - 1335
zaliczka pobrana 1600
składki na ubezpieczenia społeczne - 3455.26
składki na ubezpieczenia zdrowotne - 1685.42

Do zwrotu - 0zł?
dobrze to obliczyłem

Deklaracja jest obliczona prawidłowo: 0 do zapłaty i 0 nadpłaty.

W 2016 r. przez okres sześciu miesięcy (czerwiec-listopad) odbywałam staż z Urzędu Pracy, który współfinansowany był ze środków unijnych w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Po jego ukończeniu dostałam standardową umowę na okres trzech miesięcy na 1/2 etatu na okres próbny (grudzień - 2016, styczeń i luty 2017 - rozliczane będą za rok - wiadomo). Od pracodawcy otrzymałam PIT-11, który uwzględniał tylko grudzień.
Przychód: 925,00
Koszty uzyskania przychodu: 111,25
Dochód: 813,75
Zaliczka pobrana przez płatnika: 15,00
Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: 126,82
Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne: 61,86
Wprowadzając dane z PIT-11 do programu we wzorze PIT-37 pojawia się problem, ponieważ wpisując wartość "Składki na ubezpieczenie zdrowotne" w polu nr. 116 wyskakuje komunikat o treści "Pozycja 116 - kwota nie może być ujemna i nie może przekroczyć kwoty z pozycji 115". Po czym zamiast wpisanej wartości składek na ubezpieczenie zdrowotne pojawia się zero. Tak ma być czy ten błąd pojawia się z jakiegoś powodu?
Z Urzędu Pracy końcem lutego pocztą otrzymałam "roczny raport składek społecznych i zdrowotnych za 2016 rok". Byłam zarejestrowana od stycznia do listopada (czerwiec-listopad odbywałam staż) i jak rozumiem nie muszę się z tego rozliczać, bo ten roczny raport to tylko taka ogólna informacja? To mój pierwszy raz, więc proszę o wyrozumiałość.

Nie ma żadnego błędu..
po prostu składki zdrowotne można odliczyć do wys. podatku z poz.115,
np. 115=253,00, to choćby składek było do odliczenia 600 zł, to można odliczyć tylko 253,00.

Witam, moja koleżanka otrzymała Pit8C:
D.24. Zasilek chorobowy (n), przychod 1313,28.
Przenioslam dane liczbowe do Pit 36.
Rozlicza sie indywidualnie, ma dwoje maloletnich dzieci.
Wyszlo mi:
Pit 36 - d.1.9 inne zrodla 1313,28 (przychod i dochod) zaliczka 0
E.157, h.187 - 1313,28
I.200 - ulga na dzieci 0
Do zaplaty/do zwrotu 0
Czy to jest dobrze? Nie powinnam sama wyliczyc w d.1. Zaliczki na podatek 236 zl i wpisac ja do zeznania?
Dziękuję za odpowiedź.

Mam pytanie: czy I próg podatkowy dotyczy 1 osoby, czy obojga małżonków rozliczających się razem ? Czy jeśli rozliczają się razem wówczas wynosi 85 tyś x2 ?

Dziękuję :-)

hanaana napisał:
Czy jeśli rozliczają się razem wówczas wynosi 85 tyś x2 ?

Tak- jak podzielisz wspólny dochód do opodatkowania/2 i będzie mniejszy od 85 528 to podatek będzie liczony jak w I progu.

juhas56 napisał:
Tak, jest dobrze - kwota <3089 nie powoduje zapłaty podatku.
I nie pozwala na uzyskanie wyplaty ulgi na dzieci, niestety. Ale zlozyc pit 36 trzeba?

--> I nie pozwala na uzyskanie wyplaty ulgi na dzieci, niestety. Ale zlozyc pit 36 trzeba?
Niestety, nie ma z czego odliczyć ulgi -trzeba złożyć rozliczenie.

Witajcie,

mam do wypełnienia PIT rodziców. Dla obojga wypełniam jeden wspólny formularz PIT37. Wyszła mi niedopłata, więc mam wątpliwości czy poprawnie to zrobiłem, bo w tym roku sytuacja jest bardziej skomplikowana. Do tej pory robiłem rozliczenia jak mieli tylko umowę o pracę.

Szczególnie punkty 3, 5 i 6 nie są dla mnie pewne.

Mama: PIT11(umowa o pracę), PIT40A (emerytura)
Tato: PIT11(umowa o pracę), PIT40A (emerytura), PIT11A (renta)

1) Na podstawie PIT11 wypełniłem wiersz 1. w częściach C1 i C2.
2) Na podstawie PIT40A pole 38. (przychód) wypełniłem odpowiednio pola 44 i 75 w C1/C2.
3) Pola 46 i 77 (pobrana zaliczka) wypełniłem biorąc kwoty z PIT40A pole 50 (a nie z pola 39).
4) U taty w C1 wiersz 5 (Inne źródła) wypełniłem wg PIT11A.
5) Składki na ubezpieczenie społeczne wpisałem tylko z PIT11.
6) Składki na ubezpieczenie zdrowotne to suma tego co jest w PIT11 oraz w PIT40A w polu 43.

Pomożecie?

juhas56 napisał:
--> I nie pozwala na uzyskanie wyplaty ulgi na dzieci, niestety. Ale zlozyc pit 36 trzeba?
Niestety, nie ma z czego odliczyć ulgi -trzeba złożyć rozliczenie.
Dziękuję za informacje, Pozdrawiam😊

Dzień dobry, wypełniłam deklarację za pomocą programu, okazało się że powinnam otrzymać zwrot podatku w kwocie przeszło 500 zł. Czy jeżeli przebywałam przez 3 miesiące na praktykach absolwenkich, gdzie pracodawca nie opłacał za mnie żadnych składaek, przychód wyniósł 4 200 zł, a zaliczka pobrana przez płanika 756 zł, naprawde nalezy mi się tak wysoki zwrot podatku? Czy może gdzieś się pomyliłam przy rozliczaniu.

Dojeżdżam do pracy w innej miejscowości (własny samochód). Pracodawca na PIT-11 wykazał standardowe koszty uzyskania przychodu w kwocie 1335zł. Czy mogę w jakiś sposób zwiększyć te koszty na PIT37, jeżeli tak to jak to zrobić?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót