PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pełnię funkcję kuratora społecznego i otrzymuję wynagrodzenie miesięczne mniejsze od kwoty wolnej od podatku tj. 2280 zł i w związku z tym otrzymałam PIT-R. Czy muszą uwzględnić go w rocznym rozliczeniu w PIT-37?

Jeśli w kolumnie "e" PIT-8C nie ma kwoty większej od "0", to nie uwzględniasz PIT-8C w zeznaniu podatkowym.

juhas56 napisał:
Jeśli w kolumnie "e" PIT-8C nie ma kwoty większej od "0", to nie uwzględniasz PIT-8C w zeznaniu podatkowym.
Komu odpowiadasz ?

@Majka2016

Napisałem : Jeśli w kolumnie "e" PIT-8C nie ma kwoty większej od "0", to nie uwzględniasz PIT-8C w zeznaniu podatkowym.

Ma być nie PIT-8C lecz PIT-R.

Do admina - dzięki za wrócenie uwagi.

Mam nadpłatę w PIT 36L, czy muszę poinformować US w jakiej formie chcę mieć wypłacone te pieniądze jeśli mój numer konta jest znany US z CEIDG?

Nie trzeba dodatkowo informować.
Zmiany konta też się dokonuje przez CEIDG.

Witam, mam pytanie, rozliczałem swój pit w programie epity, jednak w zeszłym roku pracowałem w kilku miejscach na różnych umowach, 3 umowy zlecenia i 1 umowa o pracę. Czy program w jakiś sposób to rozróżnia i umieszcza rozliczenia w odpowiednich polach? Jak powinno wyglądać takie rozliczenie?

Ostatnia edycja:
Błagam pomożcie :)
Rozliczyłam się z US i wszystko byłoby pieknie gdyby nie fakt że mąż pracuje od lutego w DE ale w styczniu był zatrudniony w PL.
Rozliczyliśmy się tu wspólnie ale wyszło że musimy złożyć jeszcze PIT/ZG i wszystko byłoby spoko gdyby nie fakt, że sama musze wszystko przeliczyć. Noi jest problem :(
- czy jesli mąż zatrudniony jest przez niemiecka firme to rowniez mam kwoty mnożyć przez DIETE?
- czy do ilości dni pracy licze tez urlop czy faktyczna ilość przepracowanych dni?

Z góry dziękuje za pomoc :(

To bardzo pilna sprawa, wklejam tutaj mój post z głównego działu, mam nadzieję, że nikt nie będzie o to zły.

PIT i podatek spóźniony 4 miesiące - konsekwencje
--------------------------------------------------------------
Witam.
To mój pierwszy post, więc chciałem się przywitać. Sprawa dotyczy spóźnienia z PITem i podatkiem dochodowym. Pod koniec 2015 z urzędu pracy otrzymałem dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Pod koniec 2016 roku rozliczyłem się z działalności, spełniłem wszystkie warunki, działalność zawiesiłem i podjąłem prace. W pracy dowiedziałem się, ze mój pracodawca rozlicza pity (duża korporacja) za pracowników, wiedziałem, że mam czas do końca kwietnia danego roku i jakoś temat ucichł. Dzisiaj zerwałem się na równe nogi, bo przeczytałem, że ryczałt rozlicza się do końca stycznia danego roku. W 2016 roku również spóźniłem się z PITem z działalności o jakiś miesiąc, w urzędzie nie zrobili z tego żadnego problemu, dlatego, że PIT był zerowy. Jednak w poprzednim roku wystawiłem 2 faktury na owa działalność, więc PIT zerowy nie będzie i wyszłoby mi +/- 200zł podatku. PIT od pracodawcy jadę składać na dniach i mam parę pytań:

1. Jakie konsekwencje (realne) mogę mieć z powodu aż takiego opóźnienia (z PITem i niezapłaconym podatkiem) ?
2. Czy nie powinno przyjść listownie do mnie jakieś ponaglenie/upomnienie, ze nie złożyłem PITu na czas?
3. Czy każda faktura, która została wystawiona jest rejestrowana elektronicznie? Chodzi mi o sytuacje gdzie wystawiłem fakturę, ktoś ja odliczył – czy w tym przypadku zawsze ona jest gdzieś zapisana i od razu widoczna, czy dopiero w momencie kontroli ktoś mógłby to sprawdzić?
4. (Pytanie za milion) Czy „rozsądniejszym” byłoby zataić fakturę i złożyć PIT zerowy, czy przyznać się, że zapomniałem o podatku i złożyć PIT + zapłacić podatek + odsetki + dodatkową karę? Wiem jak to brzmi, ale chciałem zapytać co zrobilibyście na moim miejscu?

Uprzedzając hejty chciałem powiedzieć, że rok 2016 był dla mnie bardzo nieszczęśliwym rokiem, przeżyłem największy miłosny zawód i do dzisiaj nie do końca się pozbierałem, wiem, że nie zwalnia mnie to z odpowiedzialności, ale inaczej się myśli w takim stanie, o ile myśleniem można to nazwać.

Witam

U mnie sprawa wygląda tak:
W 2016 roku pracowałem w dwóch firmach - Firma X do 14.10.2016 (data ze świadectwa pracy), Firma Y od 17.10.2016 do teraz.
Otrzymałem 2 PITy-11 i w obydwu w polu D zaznaczone mam kwadraty 1. od jednego zakładu pracy.
Firma X - KUP wynoszą 1223,75
Firma Y - KUP wynoszą 222,5
Zameldowany jestem w miejscowości A, ale wynajmuję pokój i pracuję cały rok w miejscowości B.
Rozliczam to w programie e-pity dokładnie tak jak mam w PITach-11 i wyskakuje mi komunikat podobny jak wcześniej pisała jedna osoba na forum (limit KUP 1335 przekroczony i obniża sumę KUP do tego limitu)
I teraz pytania:
1. Czy ta suma KUP wynika z 11*111,25 (wypłata styczeń - listopad) + 2*111,25 (wypłata listopad - grudzień)?
2. Czy mam to rozliczać zgodnie z PITami-11 i pozwolić żeby mi program obniżył sumę KUP do 1335?
3. Czy inaczej - z racji że pracuję w innym mieście niż jestem zameldowany mogę "olać" to pole D w PITach-11 i zaznaczyć przy dodawaniu dwóch PITów-11 do programu e-pity kwadraty 3. od jednego zakładu pracy, podwyższone w związku z zamieszkiwaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduję się zakład pracy i wtedy "zmieszczę się" w limicie 1668,72?

Proszę o wyczerpującą odpowiedź.

Jeżeli pracujesz w innej miejscowości niż zamieszkujesz to koszty uzyskania mają limit właśnie 1668,72 . W programie musisz mu to gdzieś zaznaczyć że koszty podwyższone z powodu własnie innego miejsca pracy

witam serdecznie,

w 2016 roku pracowałam w dwóch różnych zakładach pracy, każdy znacznie oddalony od mojego miejsca zamieszkania (inna miejscowość). W jednym na etat, w drugim na pół.

Nie dostałam żadnej rekompensaty za rozłąkę, koszty dojazdu nie zostały mi zwrócone w obu przypadkach.
Nie posiadam biletów miesięcznych.

Na obu pit-11, które otrzymałam od pracodawców wpisano koszty przychodu: 1335.

Trochę czytałam i wyczytałam, ze mogę sobie samodzielnie wpisać koszt uzyskania przychodu równy 2502,56.

Bardzo proszę o potwierdzenie. :-)

Ostatnia edycja:
Witajcie, również mam pytanie o koszty uzyskania przychodu.

Chodzi mi o działalność wykonywaną osobiście. Jako freelancer robię strony internetowe, aplikacje mobilne, itd. Do jednego z projektów zatrudniłem podwykonawcę, umowa o dzieło jest podpisana między dwiema osobami fizycznymi. Czy tę kwotę mogę doliczyć do kosztów uzyskania przychodu?

Znalazłem w jednym z poradników w Internecie coś takiego:
"łącznie: 50% z przychodów, jednak nie więcej niż 42 764 zł.

Gdy mamy to udokumentowane, to możemy odliczyć koszty faktycznie poniesione (bez powyższych limitów). "

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie

dawka_inspiracji napisał:
Bardzo proszę o potwierdzenie.

Potwierdzam - wiele stosunków pracy z dojazdem maks.=2502,56 zł.
Trzeba zaznaczyć wiele stosunków pracy z dojazdem.

Witam, sytuacja jest taka. W 2016 roku do marca pracowałam w firmie A, od lipca zaczęłam pracę w firmie B. Rozliczyłam pit z firmy B przez program, a po fakcie okazało się, że przyszedł zaległy pit z firmy A, o którym zapomniałam. Powinnam złożyć korektę, ale na tym picie z firmy A nie ma takich danych dokładnych jak na poprzednim. Jest tylko coś takiego (zdjęcie).
Jak mam zrobić tą korektę? Ktoś mi to wyjaśni łopataologicznie? Rozliczam pit 37.
I jeszcze jedno, jeśli otrzymuję zwrot kosztó dojazdy do pracy od urzędu to czy muszę to uwzględniać?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam
rozliczam się na picie 37
w 2016 pracowałam na umowę zlecenie następnie dostałam od tego samego pracodawcy umowę o pracy .
Jaką opcję mam zaznaczyć żeby kup się zgadzał:z jednego stosunku pracy czy z wielu ?

Z góry dziękuję

Janusz M. napisał:
Zlecenie nie jest stosunkiem pracy.

Mam jeszcze jeden dylemat odnośnie stosunku pracy ?
Jeżeli osoba pracowała na umowę o pracę w jednym zakładzie pracy i równolegle na umowę zlecenie w innym to ,którą opcję należy zaznaczyć?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót