PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Siupciu napisał:
Czy formularz zap-3 można przesłać elektronicznie czy należy złożyć osobiiscie w urzędzie skarbowym?

Jeśli masz certyfikowany kwalifikowany podpis elektroniczny to możesz wysłać go elektronicznie-w innym przypadku poczta lub osobiście dostarczyć do US.

Dobrze jest złożyć ZAP-3 co najmniej tydzień przed złożeniem zeznania, żeby w US zdążyli wprowadzić Twoje dane.

Siupciu napisał:
Czy wysyłając PIT 37 droga elektroniczna niezbędne jest posiadanie podpisu elektronicznego?

Nie, możesz podpisać danymi autoryzującymi tj, przychodem podatnika z zeznania z roku 2015.

MarPl napisał:
Otrzymałem druk PIT-8C (Wspólnota mieszkaniowa nie pobierała zaliczek na podatek)

Tak jak pisze Janusz M - inne źródła (85) zaliczka (89)- w Twoim przypadku zaliczka będzie "zero".

Podatek wyliczysz wraz z innymi dochodami w rubryce - " podstawa obliczenia podatku" w PIT-36 to poz. 190.

Powiedzcie czy ulga internetowa jest tylko dla nowych użytkowników (nowych umów)??
Jeśli kiedyś odliczałem już internet w firmie X. Teraz mam firmę Y. Przerwa w odliczaniu do dnia dzisiejszego to kilka lat. Czy mogę z niej skorzystać??

Proszę o pomoc przy sprawdzeniu, że wszystko się zgadza.

2x pity 11: Umowa o pracę i umowa zlecenie. Dojazd spoza miejsca zamieszkania.

1) Pit z umowy o pracę

Przychód 11147,73
KUP 667,50
Dochód 10480,23
Zaliczka 587
Składki społeczne 1528,38
Skladki zdrowotne 745,52

2)Umowa zlecenie (wykonywana osobiście)
Przychód 5311,41
KUP 1062,28
Dochód 4249,13
Zaliczka 353
Składki zdrowotne 411,64

Wyszło mi 277 nadpłaty. Czy jest dobrze?
Z góry dziękuję za pomoc.

kpietrek napisał:
Powiedzcie czy ulga internetowa jest tylko dla nowych użytkowników

Tak - niezależnie jaka firma dostarcza usługę internetu.

juhas56 napisał:
Tak - niezależnie jaka firma dostarcza usługę internetu.

Czyli to, że ostatnio była przerwa w odliczaniu też się nie liczy??

tak

przerwa w odliczaniu nie daje możliwości ponownego korzystania.

Mam pytanie dotyczące zeznania rocznego pit,mianowicie rozliczyła się wspólnie z mężem,jednak stwierdziłam ze korzystniej byłoby jednak oddzielnie,czy mogę złożyć korektę i rozliczyć się oddzielnie? Jeszcze jedno pytanie czy składki Krus odliczyć można w pit?

Kolega dostał pit 11 ale z błędem. Powinien mieć zaznaczoną rubrykę: z jednego stosunku pracy, podwyższone w związku z zamieszkiwaniem poza miejscowością, w której znajduje się zakład a ma zaznaczoną: z jednego stosunku pracy. Czy musi zgłosić to do firmy i wystawią nowy pit? A jeżeli już się rozliczył musi zrobić korektę?

Mam jeszcze taką wątpliwość co do odliczeń internetu. Taka sytuacja:
Rodzice rozliczali się razem. Pierwszą osobą na PIT był ojciec. Internet był na ojca. Jedno miejsce zamieszkania. Ojciec odliczał kiedyś internet. Teraz mama została sama. Ojciec zmarł. Od roku internet jest na nią czy może go odliczyć?? Mieszka w tym samym miejscu.

A złożył pracodawcy oświadczenie o naliczaniu podwyższonych KUP ? , jeśli nie to pracodawca wystawił pit-11 prawidłowo.
Jednak można sobie samemu podwyższyć KUP w zeznaniu rocznym.
Dobrze w takim przypadku jest poprosić pracodawcę o adnotację na PIT-11 o należnych
podwyższonych KUP.

post #134

ma być
kpietrek napisał:
Od roku internet jest na nią czy może go odliczyć?

Może przez dwa lata, jest nowym użytkownikiem

kamilawal napisał:
rozliczyła się wspólnie z mężem,jednak stwierdziłam ze korzystniej byłoby jednak oddzielnie,czy mogę złożyć korektę i rozliczyć się oddzielnie?

Tak, poprzez korektę - jednak nie później niż termin do złożenia deklaracji - koniec kwietnia.

kamilawal napisał:
Jeszcze jedno pytanie czy składki Krus odliczyć można w pit?

Tak - zdrowotne od podatku.

witam pomoze ktos policzyc ile zwrotu :P
pit 11
Przychód: 10130,95
Koszt.Uz.Przych: 667.50
Dochód:9463,45
Zaliczka Pobrana:497

skladki na ubezp. spoleczne podlegajace odliczeniu od dochodu 1388,97

skladki na ubezpiezenie zdrowotne o ktorych mowa w przepisach ustawy pojegajace odliczeniu od podatku 677,51

prosze o szybka odpowiedz i dziekuje

thekruzia napisał:
witam pomoze ktos policzyc ile zwrotu :P
pit 11
Przychód: 10130,95
Koszt.Uz.Przych: 667.50
Dochód:9463,45
Zaliczka Pobrana:497

skladki na ubezp. spoleczne podlegajace odliczeniu od dochodu 1388,97

skladki na ubezpiezenie zdrowotne o ktorych mowa w przepisach ustawy pojegajace odliczeniu od podatku 677,51

prosze o szybka odpowiedz i dziekuje

wg mojej wiedzy 277zł do zwrotu :)

Ma pani pewność? Jeżeli tak to jestem bardzo wdzięczny :)

Witam. Pomoze mi ktos policzyc ile do zwrotu?
Pit 11 od pracodawcy
Przychód 4933,34
Koszty uzyskania przychodow 417,18
Dochod 4516,16
Zaliczka 222
Ubez spoleczne 676,37
Ubez zdrowotne 329,92

Pit 11 z Urzedu Pracy
Przychod 8477,80
Dochod 8477,80
Zaliczka 475
Ubez zdrowotne 588,13