PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jasnala96 napisał:
czy trzeba robić korektę?
W PIT-37 należy wpisać aktualne miejsce zamieszkania. To wszystko co należy zrobić.

Witam,

Wzięłam z mężem kredyt na mieszkanie. Czy jest szansa na jakieś ulgę, odliczenie od podatku z tego tytułu?

Pozdrawiam,
Monika

kasiunia19882 napisał:
Mam rozliczony Pit 28. W pozycji skladka na ubezpieczenie zdrowotne wpisana jest kwota 240,69. Dodam ze działalnosc zostala juz zamknieta i posiadam dochody z umowy o prace ale wiem ze jeszcze moge odliczyc w pit 37 skladki na ub zdrowotne z dzialalnosci. Mam taka tabelke (zalacznik) i nie mam pojecia jaka kwote wpisac mam w ten pit 37.

Wg mnie.
-skoro przy wyliczaniu ryczałtu po odliczeniu od przychodu skł.społ, i odjęciu od ryczałtu składek zdrowotnych wyszedł jeszcze ryczałt należny /do zapłaty/ to zostały odjęte wszystkie składki zdrowotne....... ja tak odczytałem tą tabelkę.......
proszę o ew. wyjaśnienie jak został rozliczony PIT-28

Monika.89 napisał:
Wzięłam z mężem kredyt na mieszkanie. Czy jest szansa na jakieś ulgę, odliczenie od podatku z tego tytułu?

Jedynie w przypadku gdyby to był kredyt w ramach MdM.../mieszkanie dla młodych/.

juhas56 napisał:
Jedynie w przypadku gdyby to był kredyt w ramach MdM.../mieszkanie dla młodych/.

Jak wtedy wykazać w picie, że to był kredyt mdm?

Tego się nie rozlicza w PIT jest to ulga w postaci kredytu preferencyjnego w ramach MdM.

juhas56 napisał:
Tego się nie rozlicza w PIT jest to ulga w postaci kredytu preferencyjnego w ramach MdM.
No tak właśnie mnie się wydawało, że to nie do pitu.

Dziękuję Panowie za pomoc.

Rozumiem, że ulga odsetkowa, o której wyczytałam w necie to tylko dla tych co zaciągnęli kredyt przed 2006?
Bo się pogubiłam ;)

ok :)

Skorzystam z okazji i mam jeszcze pytanie odnośnie odliczenia za bilety na dojazd.
Dojeżdżam do pracy do innego miasta, miesięcznie za bilet płacę 250 zł. Czy w picie powinnam wpisać tą zryczałtowaną kwotę czy pełną tyle ile faktycznie wychodzi?

Monika.89 napisał:
Czy w picie powinnam wpisać tą zryczałtowaną kwotę czy pełną tyle ile faktycznie wychodzi?

Pełną roczną kwotę - przekracza ryczałtowe 1668,72.

Witam,
Po raz pierwszy rozliczam PIT 37 samodzielnie przez program e-pity 2016.
Otrzymałam pit 11:
Przychod: 26366,07
Koszty uzysk. Przychodu 1668,72
Dochod: 24697,35
Zaliczka pobrana przez platnika: 1483
( skladki na ubezpiecznie społeczne ...: 3552,37)
(Skadki na ubezpieczenie zdrowotne...: 1768,06)

Wynik :
Kwota dochodu 25031,07
Podatek należny 1542,00
Kwota do zapłaty 59,00
Kwota do zwrotu 0.00
Czy rozliczenie jest dokonane prawidłowo i czy Kwota do zapłaty 59,00
Oznacza, iż będę musiała dopłacać wyżej wymieniona kwotę urzędowi skarbowemu?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

KUP zamiast 1668,72 masz 1335 zaznacz przy KUP opcję "z dojazdem"

Masz nadpłatę 1 zł.

Witam,
Czy mógłby ktoś obliczyć ile dostanę zwrotu? Rozliczam się wspólnie z mężem, mamy 1 dziecko urodzone w 2015 roku, ostatni- drugi raz będziemy korzystać z ulgi internetowej.
Mój PIT 11
Przychód 20 879,40
dochód 20 879,40
zal. pobr. przez płatnika 3759

PIT 11 męża
Przychód 1850
koszty uzyskania przychodów 111,25
dochód 1738,75
zal pobr. przez płatnika 97
skł. na ubezp. społ 253,64
skł. na ubezp. zdrowotne 123,72

Za internet w roku 2016 zapłacilismy 299,83zł.
Czy bardziej będzie się opłacało rozliczać osobno czy z mężem?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
sylwiaaa90 napisał:
Mój PIT 11
Przychód 20 879,40
dochód 20 879,40
zal. pobr. przez płatnika 3759

PIT 11 męża
Przychód 1850
koszty uzyskania przychodów 111,25
dochód 1738,75
zal pobr. przez płatnika 97
skł. na ubezp. społ 253,64
skł. na ubezp. zdrowotne 123,72

Za internet w roku 2016 zapłacilismy 299,83zł.
Czy bardziej będzie się opłacało rozliczać osobno czy z mężem?

U Ciebie nie ma społecznych i zdrowotnych...?

Jeśli tak to:

Rozliczenie wspólne jest korzystniejsze, bo można w całości odliczyć zdrowotne męża oraz część z kwoty 556,02 zł.

Wyniki
-mąż sam zwrot=97 zł
-żona sama zwrot=1723 zł
macie sumaryczny zwrot=1820 zł

-rozliczenie wspólne zwrot=2232 zł.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, w takim razie podejmę próbę samodzielnego rozliczenia się przez internet :) Oczywiście w tym przypadku wybiorę opcję wspólnego rozliczenia z mężem. U mnie nie ma składek zdrowotnych ani społecznych. Pozdrawiam.

Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości. Chodzi o sytuację w którym małżonkowie rozliczają się wspólnie (żona nie posiadała dochodu) i chcą skorzystać z ulgi prorodzinnej. Łącznie posiadają piątkę dzieci z tego pierwsze jest z poprzedniego związku żony. Jakie kwoty ulgi przysługują za poszczególne dzieci?

Cytat:
Napisał/a kasiunia19882
Mam rozliczony Pit 28. W pozycji skladka na ubezpieczenie zdrowotne wpisana jest kwota 240,69. Dodam ze działalnosc zostala juz zamknieta i posiadam dochody z umowy o prace ale wiem ze jeszcze moge odliczyc w pit 37 skladki na ub zdrowotne z dzialalnosci. Mam taka tabelke (zalacznik) i nie mam pojecia jaka kwote wpisac mam w ten pit 37.
Wg mnie.
-skoro przy wyliczaniu ryczałtu po odliczeniu od przychodu skł.społ, i odjęciu od ryczałtu składek zdrowotnych wyszedł jeszcze ryczałt należny /do zapłaty/ to zostały odjęte wszystkie składki zdrowotne....... ja tak odczytałem tą tabelkę.......
proszę o ew. wyjaśnienie jak został rozliczony PIT-28[/quote]

W załączniku podaje zdj rozliczonego pitu 28[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
magda.p64 napisał:
Jakie kwoty ulgi przysługują za poszczególne dzieci?

1 dziecko – 1112,04 zł rocznie (limit dochodu rodziców),
2 dziecko – 1112,04 łącznie 2224,08 zł rocznie
3 dziecko – 2000,04 łącznie 4224,12 zł rocznie
4 dziecko – 2700,00 łącznie 6924,12 zł rocznie
Na każde kolejne dziecko po 2700 zł rocznie

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót