PIT-y za 2017

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Potrzebuję pomocy, w ubiegłym roku pracowałem na umowę zlecenie w trzech miejscach, z których dostałem PIT-11. Wszystkie rozliczyłem za pomocą programu e-pity jako PIT-37- rozliczenie indywidualne. Po wysłaniu deklaracji, przypomniałem sobie, iż przez jeden miesiąc w 2017 roku miałem otwartą działalność gospodarczą jednoosobową. Nie uzyskałem żadnych przychodów. Jedynie opłaciłem tzw. mały ZUS. Czy popełniłem poważny błąd nie uwzględniając działalności? Czy mogę zrobić korektę?

Ostatnia edycja:
mateuszmeta napisał:
Nie uzyskałem żadnych przychodów. Jedynie opłaciłem tzw. mały ZUS. Czy popełniłem poważny błąd nie uwzględniając działalności? Czy mogę zrobić korektę?

Zależy od tego jak była opodatkowana ta DG - proszę podać.

mateuszmeta napisał:
Czy popełniłem poważny błąd nie uwzględniając działalności? Czy mogę zrobić korektę?

Proszę złożyć korektę -najpóźniej do końca kwietnia 2018r..
Korekta rozliczenia na formularzach PIT-36, załącznik PIT/B.

Mam pytanie dotyczące zeznania PIT przy osobie pobierającej dwie emerytury - jednej z ZUS, a drugiej z KRUS. Dodam, że emerytura z KRUS pobierana była przez cały rok, a ta z ZUS przez okres pół roku. Czy w takim przypadku należy do Urzędu Skarbowego składać formularz PIT-37?

Witam, moja znajoma dostała PIT8R, czy z niego też ma się rozliczać i czy wpisuje go się w "inne źródła" w PIT37?

I jak jest w przypadku ulgi, jeżeli dziecko ma 21 lat, skończyło szkołę w sierpniu i nie kontynuuje nauki? Czy można odliczyć za cały rok, czy np za 8 miesięcy tylko?

paulinka28 napisał:
Witam, moja znajoma dostała PIT8R
- dochody zwolnione do kwoty 2280 miesięcznie nie trzeba z tym nic robić.
Gdyby jednak w kolumnie "e" była kwota >0,00 to do tego PIT-R będzie jeszcze
PIT-11 i trzeba będzie go rozliczyć.

paulinka28 napisał:
skończyło szkołę w sierpniu i nie kontynuuje nauki?

ulga za 8 m-cy pod warunkiem, że pełnoletnie dziecko nie zarobiło w roku
podatkowym > 3089,00 zł.

juhas56 napisał:
- dochody zwolnione do kwoty 2280 miesięcznie nie trzeba z tym nic robić.
Gdyby jednak w kolumnie "e" była kwota >0,00 to do tego PIT-R będzie jeszcze
PIT-11 i trzeba będzie go rozliczyć.

Przepraszam, moja pomyłka.. Chodziło mi o PIT-8C, nie wiem czemu napisałam "R".. W tym PIT-8C mam w D kwotę 1687,04 zł (umorzenie wierzytelności), a reszta same 0,00 zł, czy muszę to jakoś rozliczać?

juhas56 napisał:
ulga za 8 m-cy pod warunkiem, że pełnoletnie dziecko nie zarobiło w roku
podatkowym > 3089,00 zł.

Czy kwotę ulgi muszę sama wpisać? Bo zaznaczyłam pierwsze 8 msc i wyskakuje mi 0 zł.

Proszę o usunięcie powyższego postu - poniżej rozpisałem dokładniej mój problem:

Rozliczenie wspólne z żoną

Ja:
Dochód z tytułu Działalność – KPIR
Przychód cały rok 2017: 88113,69
Koszty 2017: 5679,74

I kwartał należna zaliczka 2228zł, zapłaciłem z opóźnieniem 28.12.17 – wg kalkulatora razem z odsetkami 2351zł (odsetki 123zł), dokonałem wpłaty 2352zł.
II kwartał należna zaliczka 2646zł, zapłaciłem z opóźnieniem 28.12.17 – wg kalkulatora razem z odsetkami 2739zł (odsetki 93zł), dokonałem wpłaty 2747zł.
III kwartał należna zaliczka 2057zł, zapłaciłem z opóźnieniem 28.12.17 – wg kalkulatora razem z odsetkami 2088zł (odsetki 31zł), dokonałem wpłaty 2124zł.
IV kwartał należna zaliczka 2538zł – przed 20.01.18 wpłaciłem 1800zł.
Łącznie wymagane zaliczki 9469zł, wyliczone odsetki 247zł (razem kwota 9716zł). Suma dokonanych wpłat 9023zł.

Żona – dochód z Umowy zlecenie, pit 11:
Przychód 3422zł, koszty 684,40zł, zaliczka 493zł (brak składek – student).

Do odliczenia krew – raz oddałem 450ml, wychodzi 0,45*130=58,5zł.

Jeśli dobrze rozumiem to w PIT 36 w pola O1 wpisuję kwoty zaliczek bez odsetek.

I teraz najważniejsze pytania:
1. Czy muszę wpłacać teraz pozostałą część zaliczki za IV kwartał (czyli różnicę 738zł) i czekać na zwrot podatku – czy też wystarczy, że zapłacę różnicę do zapłaty która powstaje ze wspólnego rozliczenia.
2. Jeśli dobrze wyliczyłem, to do zapłaty pozostaje 127zł – czy to się zgadza?
3. Jak widać trochę namieszałem z tymi opóźnieniami - czy powinienem w tej sytuacji coś wysłać do US, aby było wszystko jasne i obyło się bez problemów?

@janstar
1. Może zapłacić brakujący podatek przy rozliczeniu rocznym, ale odsetki musisz liczyć od kwoty jaka była wymagalna przy zapłacie zaliczki.
2. Nie ma wszystkich danych, aby można było obliczyć zobowiązanie podatkowe.
Poproś księgową o sporządzenie PIT rocznego.

Proszę o pomoc:

zeznanie indywidualne

PIT-11 - należności ze stosunku pracy:
Przychód - 22 320,00 zł
Koszty uzyskania przychodów - 1 668,72 zł
Dochód - 20 651,28 zł
Dochód zwolniony od podatku - 0,00 zł
Zaliczka pobrana - 1 116 zł

Składki na społeczne - 3 060,12 zł
Składki na zdrowotne - 1 492,68 zł

PIT-11 - umowa zlecenie:
Przychód - 7 172,00 zł
Koszty uzyskania przychodów - 1 272,90 zł
Dochód - 5 899,10 zł
Zaliczka pobrana - 423 zł

Składki na społeczne - 807,56 zł
Składki na zdrowotne - 493,24 zł

+ ulga na jedno dziecko od stycznia do sierpnia włącznie. Jaki będzie zwrot? Czy ulgę muszę sama wpisać czy powinna się wyliczyć automatycznie w programie?

paulinka28 napisał:
Jaki będzie zwrot?

Nadpłata podatku=739,00 zł.

paulinka28 napisał:
Czy ulgę muszę sama wpisać czy powinna się wyliczyć automatycznie w programie?

To zależy jakiego programu używasz
- np. IPS 2017 sam wszystko uzupełnia.

Witam mam pytanie odnośnie rozliczenia indywidualnego, czy jeżeli ja rozliczam się indywidualnie bez męża ale bylo wymagane wpisanie do pitu dane meza imię nazwisko i pesel, tylko ze mąż ma komornika to może moje rozliczenie zabrać komornik męża? Proszę o szybka odpowiedz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót