Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Zwrot podatku (PIT-11)

michalbest napisał:
Przychod 8.332,38
koszty uzyskania 1.470,11
Dochód 6.862,27
Zaliczka pobrana przez płatnika 489,00
Składki na ubezpiecznie społeczne 981,84
Składki na ubezpieczenie zdrowotne 569,66
Zwrot 489.

greegor5 napisał:
Dzień Dobry.

A jak rozliczyć ulgę za internet jeżeli to usługa niefakturowana? Rozliczę ulgę w PIT, ale w razie czego nie będę miał dowodu na to w razie kontroli US, gdyż nie mam faktur za internet.?

Mam zarejestrowany telefon T-Mobile i korzystam z Internetu za który płaci się miesięcznie stałą kwotę, zapytałem, czy mi dadzą jakieś potwierdzenie lub fakturę za tę usługę za rok 2012, lecz dostałem tylko szybką i krótką odpowiedź, iż to usługa niefakturowana i kropka.

Czyli mam dać sobie spokój z tym rozliczeniem internetu, czy jest jakiś sposób aby mieć na to dowód i można to uznać w rozliczeniu rocznym?

Dziękuję za pomoc i brak odpowiedzi na moje pytanie :)

Znalazłem odpowiedź w innym biurze prawnym lecz podzielę się tutaj odpowiedzią, być może komuś innemu taka wiadomość się przyda:

Decydując się na internet w telefonie w usłudze przedpłaconej (telefon na doładowania), czyli niefakturowanej, pozbawił się Pan prawa do odpisu ulgi internetowej.

Z ulgi tej można skorzystać, zgodnie z założeniami ustawodawcy, jedynie przy korzystaniu z usług fakturowanych.

W przypadku dalszych wątpliwości proszę o kontakt z Urzędem Skarbowym.

woldim napisał:
[#1Dlaczego kwota z pitu 11 różni się od samodzielnie obliczonej kwoty? Coś źle obliczyłem ?

Obliczenia podatku dochodowego według mnie:
Podatek dochodowy = 1935
Zaliczka pobrana przez płatnika = 1885
Różnica: 50zł

#2 Mam dopłacić 50zł do urzędu skarbowego ?
#3 Ulgi nie mogą przekroczyć 1935zł? A skoro miałbym im dopłacić 50zł to mógłbym ulgi na 1985zł wziąć, zamiast im dopłacać?

Jeśli popełniłem jakiś błąd w obliczeniach prosiłbym o korektę, oraz też prosiłbym o odpowiedź na moje 3 pytanka, z góry dzięki.

1. Mogło w którymś miesiącu wystąpić ograniczenie składki zdrowotnej.
2. Tak
3. Tak

cały rok 2012 przepracowałem przez niemiecka firme, zona wraz z dzieckiem tez sa cały rok ze mna sa w berlinie. w pl żadnych dochodów nie miałem a babka z kancelarii pow mi że musze w pl złozyc PIT 36 z ZG a na necie znalazłem ze nie mam obowiazku sie w pl rozliczać. Dodam że mamy cały czas meldunek w pl.

[PIT 37] Podstawa do obliczenia podatku dochodowego jest to Przychód - ZUS - koszty uzyskania przychodu. Jak przysługuję mi ulga za internet 713,76 zł a podstawa do podatku dochodowego wynosi 24 872 to muszę jeszcze odjąć 713,76 = 24 159zł i od tej kwoty obliczyć podatek dochodowy = 3793zł, bez odliczonego zdrowotnego natomiast jeśli nie uwzględnie ulgi na internet wtedy wyniesie 3920zł . O ponad 100zł będzie można więcej odliczyć. Trójka dzieci = 3336,12zł ulga prorodzinna. Moja mama rozlicza się sama bo Ojciec jest na ryczałcie. Mama ma podatku 1934zł i musi dopłacić 50zł różnicy, więc ulgi można by wziąć na 1984zł wtedy strata się wyrówna.

#1Podsumowując nie wpisywać ulgi za internet, tylko wpisać ulgę prorodzinną 3336,12 zł w PIT/0 ?
#2Ulga na dzieci wynosi 3336,12 przy trójce, podatku jest 1934zł, mam wpisać 3336,12 i US wypłaci kwotę podatku? czy muszę ograniczyć te ulgę to kwoty podatku?

Witam wszystkich,
Poradzcie mi w mojej sprawie, jestem opiekunem prawnym mojej małoletniej siostry od 24 stycznia 2012r pobieram rentę rodzinną na nią po zmarłych rodzicach, a ciocia jest rodziną zastępczą i teraz pytania kto z nas może skorzystać z ulgi prorodzinnej opiekun prawny czy rodzina zastępcza czy to jest bez różnicy kto skorzysta?
Wyliczenie kwoty do ulgi to będzie tak wyglądać:
11mc(luty-grudzień) x 92,67zł=1019,37;
8dni stycznia x 3,09zł =24,72

czyli w sumie 1044,09zł

woldim
Mezczyzna.gif
Zwrot podatku nie może przekroczyć kwoty wpłaconej jako zaliczka na podatek dochodowy.

Czyli nie może przekroczyć 1885zł. Ale czy w PIT/0 mogę wpisać liczba dzieci 3, kwota 3336,12zł. I oni będą wiedzieć, że wypłacą 1885zł, czy nie można kwoty wyższej w ulgach niż w zaliczce wpisać

Ostatnie pytanie:
Dziecko chodzi do gimnazjum, przysługuję cały rok czy 10 miesięcy bez wakacji?
Dziecko skończyło technikum i poszło na studia, przysługuję cały rok czy 9 miesięcy( studia od października zaczynaja sie )

Witam,
rozliczałam się przez e-deklarację. Niestety, zamiast PIT-37 wypełniłam i wysłałam PIT-36. Teraz muszę zrobić korektę, tak? Na jakim formularzu? PIT-36 i w uzasadnieniu napisać, że zeznanie powinno być złożone na formularzu PIT-37, czy na Pit-37 i w uzasadnieniu napisać, że to jest prawidłowy PIT, który powinnam wypełnić?
Proszę o pomoc!
Z góry dziękuję;)

Cassie901 napisał:
czy na Pit-37 i w uzasadnieniu napisać, że to jest prawidłowy PIT, który powinnam wypełnić?
Tak.

Potrafi ktoś poradzić w mojej sprawie...?

Witam. Co wpisuję w PIT 37 [poz.122 kwota dochodów (przychodów)]? Początkowo wpisałem kwotę z poz.55 (przychód) z PIT 11. Jednak nie wiem czy dobrze zrobiłem, więc wole zapytać :) I jeszcze jedno. Kwota nadpłaty na PIT 37 wyszła mi taka sama jak kwota pobranej zaliczki przez podatnika z PIT 11. Przy czym nie mam żadnych odliczeń typu Internet itp. nie mam dzieci, jestem kawalerem. Generalnie może ktoś się znajdzie chętny do sprawdzenia mojego PIT-a czy jest dobrze rozliczony, bo ja się na tym zbytnio nie znam...

Witam. Do czerwca przebywałam na urlopie macierzynskim i urlopie wypoczynkowym otrzymałam od pracodawcy i z zusu pity 11 natomiast moje pytanie brzmi czy ulgę na dziecko moge odliczyc sobie za cały rok czy tylko za ten okres co przebywałam na urlopie macierzynskim i wypoczynkowym?bo od czerwca przebywam na urlopie wychowawczym.

Witam.
Pracując w innej gminie i w innej mieszkając można podnieść koszty uzyskania dochodu. W moim przypadku wygląda to tak że zameldowany jestem w tej samej gminie co zakład pracy, ale faktycznie mieszkam w innej gminie niż jestem zameldowany. Istnieje możliwość wypełnienia jakiejś deklaracji że mieszkam w innej gminie niż meldunek i podnieść sobie koszty uzyskania dochodu.??

Pit za rok 2012 - koszta z tytułu więcej niż jednego stosunku pracy

Witam,

Cały rok 2012 przepracowałam w jednej firmie na umowę o pracę. Natomiast w styczniu 2012 roku dostałam jeszcze wypłatę za miesiąc grudzień 2011r. z innej firmy gdzie również była umowa o pracę.

W chwili obecnej otrzymałam z dwóch firm pit-11 za rok 2012 i w związku z tym chciałam się dowiedzieć czy mam prawo do kosztów z tytułu więcej niż jednego stosunku pracy?

Ponawiam swoje pytanie.

Poradzcie mi w mojej sprawie, jestem opiekunem prawnym mojej małoletniej siostry od 24 stycznia 2012r pobieram rentę rodzinną na nią po zmarłych rodzicach, a ciocia jest rodziną zastępczą i teraz pytania kto z nas może skorzystać z ulgi prorodzinnej opiekun prawny czy rodzina zastępcza czy to jest bez różnicy kto skorzysta?
Wyliczenie kwoty do ulgi to będzie tak wyglądać:
11mc(luty-grudzień) x 92,67zł=1019,37;
8dni stycznia x 3,09zł =24,72

czyli w sumie 1044,09zł

Dobrze to policzyłem?

Witam serdecznie,
proszę o pomoc w rozliczeniu.
Jestem studentką- umowa zlecenie.

Dane z pitu 11 za rok 2012:

Przychód: 7008,00
Koszty uzyskania Przychodów: 1401,60
Dochód: 5606,40