Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ag_Maz

Ag_Maz

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
33 942
Ponieważ już powoli pojawiają się pytania o rozliczenia podatkowe za 2012 rok, otwieram wątek zbiorczy.
Zasady pisania postów:
1. Przy zadawaniu pytania o rozliczenie podatku zawsze podaj istotne informacje, czyli:
a) Przychód
b) Koszty uzyskania przychodu
c) Dochód
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne
h) Ewentualne ulgi z jakich chcesz skorzystać
i) Źródła przychodu (jeśli to działalność gospodarcza KONIECZNIE podaj formę jej opodatkowania)
2. Podając powyższe dane, nie podawaj numerów rubryk, tylko chociaż skrótowo nazwy pól. Nikt nie zna układu PIT na pamięć. Przy okazji może się okazać, że pomyliłeś jakieś dane i musimy rozwiązywać rebusy.
3. Wiadomo, że takie pytania mnożą się wykładniczo, więc kiedy już upominasz się o odpowiedź- zacytuj swój post z danymi
4. Umówmy się, że jesteś nam wdzięczny za odpowiedź. Jeśli już czujesz potrzebę podziękowania osobie, która Ci pomogła, zrób to przez PW- nie zaśmiecaj wątku.
5. Bezwzględnie korzystaj z funkcji
edit.gif
, kiedy chcesz dodać do swojego postu. Nie będziemy łączyć postów pisanych pod sobą- będziemy je usuwać.
6. Wszelkie inne wątki dotyczące rozliczeń za rok 2012 będą zamykane.

Ostatnia edycja:
Pity za 2012 rok cz. II

Ponieważ już powoli pojawiają się pytania o rozliczenia podatkowe za zeszły rok, otwieram wątek zbiorczy.
Zasady pisania postów:
1. Przy zadawaniu pytania o rozliczenie podatku zawsze podaj istotne informacje, czyli:
a) Przychód
b) Koszty uzyskania przychodu
c) Dochód
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne
h) Ewentualne ulgi z jakich chcesz skorzystać
i) Źródła przychodu (jeśli to działalność gospodarcza KONIECZNIE podaj formę jej opodatkowania)
2. Podając powyższe dane, nie podawaj numerów rubryk, tylko chociaż skrótowo nazwy pól. Nikt nie zna układu PIT na pamięć. Przy okazji może się okazać, że pomyliłeś jakieś dane i musimy rozwiązywać rebusy.
3. Wiadomo, że takie pytania mnożą się wykładniczo, więc kiedy już upominasz się o odpowiedź- zacytuj swój post z danymi
4. Umówmy się, że jesteś nam wdzięczny za odpowiedź. Jeśli już czujesz potrzebę podziękowania osobie, która Ci pomogła, zrób to przez PW- nie zaśmiecaj wątku.
5. Bezwzględnie korzystaj z funkcji
edit.gif
, kiedy chcesz dodać do swojego postu. Nie będziemy łączyć postów pisanych pod sobą- będziemy je usuwać.
6. Wszelkie inne wątki dotyczące rozliczeń za rok 2012 będą zamykane.

Wspólne rozliczanie się z żoną? ...

Witam, chcę się dowiedzieć czy mogę się wspólnie rozliczyć z moją zoną?
Ja jestem na rencie, żona nie pracuje bez prawa do zasiłku.

Co powinienem zrobić, aby móc się wspólnie rozliczyć?
Jest to pierwsza taka sytuacja, wcześniej pracowałem, i sprawa była dla mnie oczywista zawsze się rozliczałem wspólnie.

Dziękuję za jakąkolwiek informację, pozdrawiam ...

Możesz.
Wypełniasz PIT-37 na podstawie PIT otrzymanego z ZUS.
Zanim podziękujesz i pozdrowisz- przeczytaj zasady tego wątku. Połączyłam Twój wątek z tematem zbiorczym.

Czy muszę zgłosić do ZUS że będę się rozliczał z żoną, czy też nie ma takiej potrzeby, rozliczyć się na podstawie pit przysłanego z ZUS?.

Wynajem mieszkania (ryczałt osoba płacone kwartalnie). Rozliczenie Pit-28

Witam wszystkich serdecznie.
Dzisiaj chciałem rozliczyć PIT-28. Ale mam parę pytań do ekspertów. Korzystam z e-deklaracji 2013. Sytuacja wygląda następująco: Jestem właścicielem i wynajmowałem mieszkanie na kwotę 450,00 zł w okresie styczeń-wrzesień 2012 r. ( zapłaciłem normalnie w terminie 3 kwoty ryczałtowe 114,75 PLN). Natomiast w miesiącu październik mieszkanie stało puste. Od listopada i grudnia wynająłem za sumę 850,00 PLN ( w związku z tym zapłaciłem 1700,00 PLN x 0,085 = 144,50 PLN). Dzisiaj czytając różne inne fora dowiedziałem się,że 4 ratę kwartalną wpłaca się dopiero do 20 stycznia 2013 r oraz na kwotę jak w wysokości 3 raty). Ale wracając do tematu, wypełniając PIT-28 w rubryce K poz. 109 wpisuję sumę za trzy kwartały. W związku z tym kwota do zapłaty wychodzi mi 145 zł. I teraz pytanie : Czy mam tą kwotę zapłacić i rozliczyć w zeznaniu w kolejnym roku ? Czy kwotę ryczałtu potraktować jaką tą kwotę do zapłaty wynikającą z pit-28 (czy wysłać pismo wyjaśniające) ? Rozumiem,że przy drugiej opcji dopłacam 0,5 zł ?
Dodatkowo korzystam z Internetu , czy w Pit-28 w załączniku PIT/O odliczam od przychodu? Czy lepiej normalnie w PIT-36 ( mam działalność ale przez cały rok była zawieszona, ale wtedy brak przychodu) ?

RE: Wynajem mieszkania (ryczałt osoba płacone kwartalnie). Rozliczenie Pit-28

MichałDa napisał:
czy w Pit-28 w załączniku PIT/O odliczam od przychodu
Nie.
MichałDa napisał:
Czy lepiej normalnie w PIT-36 ( mam działalność ale przez cały rok była zawieszona, ale wtedy brak przychodu) ?
Ale zwrot jest do wysokości odprowadzonych zaliczek.

OK. Tak myślałem w kwestii Internetu, czyli przepada ulga etc. A teraz wracając do samego wynajmu i kwoty wpłaconej? Czy 4 kwotę zaliczki traktuję jako kwotę do zapłaty (poz.111) z pitu-28. Wnioskuję to z dodatkowej pozycji 124 w zeznaniu pit-28 jako osobną dla grudnia(4 kwartału) ?

Ostatnia edycja:
Czy za rok podatkowy 2012 można jeszcze rozliczyć internet na dotychczasowych zasadach, bo zaszły jakieś zmiany i dokładnie nie wiem na czym one polegają?.

ulga prorodzinna

Witam. Potrzebuję pomocy!!! Wychowuję 2 małoletnich dzieci na które dostaję alimenty, a dodatkowo pracuję na 1/2etatu z zarobkami 750zł brutto. Czy mogę odliczyć ulgę prorodzinną, a jeżeli tak to w jakiej wysokości.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

bodzio2 napisał:
Czy za rok podatkowy 2012 można jeszcze rozliczyć internet na dotychczasowych zasadach, bo zaszły jakieś zmiany i dokładnie nie wiem na czym one polegają?.

Jeśli przez "dotychczasowe zasady" rozumiesz zasady, które obowiązywały przy rozliczeniu za 2011 r., to nic się tu nie zmieniło.
Dopiero przy rozliczeniu za 2013 r. będą ograniczenia.

Jak rozliczyć PIT - Pracodwaca zbankrutował

Witam, mam problem z pracodawcą który przez pierwsze półrocze 2012 roku zatrudniał mnie na umowę-zlecenie. Jestem pracownikiem zatrudnionym na pełny etat , a opisana wyżej umowa-zlecenie była formą uzupełnienia moich dochodów. Kiedy wczoraj upomnieniem się o należny mi PIT-11 za ubiegły rok osoba odpowiedzialna za korespondencję z byłymi zleceniobiorcami informowała mnie, że całą firmę zajął komornik i nie ma już osoby, która takowy PIT mogłaby przygotować. Proszę o radę, co teraz robić i jak złożyć roczne rozliczenie za 2012 rok w moim US (rozliczam się z żoną)?

Pozdrawiam

Witam, mam syna lat 4 z orzeczona niepełnosprawnością dla dziecka, które nie ukończyło 16 roku życia, rehabilitujemy go prywatnie, prywatnie zrobiliśmy diagnozę w której jest wskazanie do rahabilitacji konkretną metodą, wozimy młodego na rehabilitację autem, czy możemy odliczyć ulgę na dowóz na zabiegi, i w jakiej kwocie, napisana jest w instrukcji tylko jedna kwota czy odliczmy tą kwotę czy jakąś jej część zalezną od ilości dojazdów.Jakie dokumenty musimy ewentualnie przedstwić w US gdy nas wezwą żeby sprawdzić zasadność ulgi.Z góry dziekuuję za odpowiedź.

Kiedy wczoraj upomnieniem się o należny mi PIT-11 za ubiegły rok osoba odpowiedzialna za korespondencję z byłymi zleceniobiorcami informowała mnie, że całą firmę zajął komornik i nie ma już osoby, która takowy PIT mogłaby przygotować.
Proszę poczekać do końca lutego. Jeśli nie otrzyma Pan Pit-u 11 to proszę rozliczyć się na podstawie wystawianych rachunków do umów zleceń i otrzymywanych wpłat. Wysyłając zeznanie roczne do US proszę napisać informację, że przychody z umowy cywilno-prawnej podał Pan na podstawie rachunków i wpłat gdyż zleceniodawca nie przesłał ci PIT-11.

Madzia1980 napisał:
Witam, mam syna lat 4 z orzeczona niepełnosprawnością dla dziecka, które nie ukończyło 16 roku życia, rehabilitujemy go prywatnie, prywatnie zrobiliśmy diagnozę w której jest wskazanie do rahabilitacji konkretną metodą, wozimy młodego na rehabilitację autem, czy możemy odliczyć ulgę na dowóz na zabiegi, i w jakiej kwocie, napisana jest w instrukcji tylko jedna kwota czy odliczmy tą kwotę czy jakąś jej część zalezną od ilości dojazdów.Jakie dokumenty musimy ewentualnie przedstwić w US gdy nas wezwą żeby sprawdzić zasadność ulgi.Z góry dziekuuję za odpowiedź.
Jeśli samochód jest Pani własnością to odlicza Pani ulgę w pełnej wysokości (nie jest ona podzielna). Nie wymagane są rachunki za paliwo.

dziękuję, auto jest właśnością mężą i to on będzie odliczał

a powiedzcie mi w której to rubryce druku PIT-37 mam ująć kwotę pieniędzy otrzymaną od pracodawcy "pod stołem" ???

leon0101 napisał:
a powiedzcie mi w której to rubryce druku PIT-37 mam ująć kwotę pieniędzy otrzymaną od pracodawcy "pod stołem" ???

Jeśli dotyczy to wynagrodzenia za pracę w ramach stosunku pracy to wpisz to jako przychód z pracy. Ponieważ nie będzie się to zgadzało z otrzymanym PIT-11 to należy do zeznania rocznego napisać wyjaśnienie że dopisałeś kwoty otrzymane od pracodawcy, a nie ujęte przez niego w PIT-11.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót