Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To może odliczyć te wydatki, które jest w stanie udokumentować. Parę postów wcześniej umieściłam broszurę MF.

dziękuje bardzo,trochę szkoda ze nie można

Witam,

proszę o wyliczenie PIT 37:
czy mogę liczyć na zwrot?
Przychód: 49 629zł
Koszt uzyskania przychodów: 1335zł,
Dochód: 48 294zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 3708zł
Składki na ubezp. społ.: 6589,32zł
Składki na ubezp. zdrow.: 3244,91zł

Brak możliwości dodatkowych ulg.
Umowa o pracę
:)

RE: PIT-11 Zwrot podatku

witam mam umowe o prace
przychod 18088,94
koszty uzyskania 1189,94
dochód 16899,00
zaliczka pobrana 1056

ile dostane zwrotu jesli przysluguje mi ulga na 1 dziecko?z gory bardzo dziekuje

Oprocentowaniu nie podlega nadpłata, której wysokość nie przekracza wysokości kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym, tj. 8,80 zł (4 x 2,20 zł: czterokrotna wartość opłaty dodatkowej pobieranej przez Pocztę Polską za polecenie przesyłki listowej). Podlegają one zaliczeniu z urzędu na poczet zaległości podatkowych wraz z odsetkami za zwłokę oraz bieżących zobowiązań podatkowych, a w razie ich braku na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych, chyba że podatnik wystąpi o ich zwrot. Wówczas zwrot tej „niewielkiej” nadpłaty następuje w kasie urzędu skarbowego.

Max. koszt uzyskania przychodu 1668,72 zł jest dla osób, których zakład pracy jest poza miejscowością, w której mieszkają. W przypadku mojej mamy (pracuje w miejscowości, w której mieszka), którą rozliczam, na pit11 ma określone właśnie tą kwotę 1668,72 a powinno być 1335 zł. Czy to ma znaczenie, jeśli w picie od pracodawcy jest inna kwota niż tą, którą chcę umieścić na pit37? W zasadzie jest to na niekorzyść podatnika.

proszę o odpowiedź :)

Można samemu korygować KUP.

DOBRY WIECZÓR. Chciałabym zapytać, czy jeśli jestem osobą zatrudnioną na umowe o prace, pełen etat, pit11 a dodatkowo jestem osobą przed 25 rokiem życia uczącą sie w systemie zaocznym, mogę to uwzględnić w rozliczeniu i czy przysługują mi jakieś ulgi z tego tytułu? Jestem pierwszy raz na forum wiec przepraszam jeśli nie tutaj powinnam zadać moje pytanie.

Nie przysługuja żadne ulgi z tytułu posiadania statusu studenta. Rozlicza się Pani jako osoba otrzymująca przychód ze stosunku pracy. Oczywiście jesli przysługuja Pani ulgi : internetowa, rehabilitacyjna, prorodzinna, dawcy krwi to może Pani z nic skorzystać.

Kilka Pit11, a koszt uzyskania przychodu

Witam.
W 2012 roku miałem trzy umowy o pracę:
1) 1.01.2012 - 31.08.2012 koszt uzyskania przychodu - 890zł
2) 1.09.2012 - do chwili obecnej koszt uzyskania przychodu - 445 zł
3) 1.01.2012 - do chwili obecnej koszt uzyskania przychodu - 1335 zł

Mieszkam w miejscu wykonywania wszystkich trzech prac, wiec jaka wysokość kosztów uzyskania dochodów powinienem wpisać w PIT37??

Czy powinienem to zsumować??

RE: Kilka Pit11, a koszt uzyskania przychodu

kwiatek_83 napisał:
wiec jaka wysokość kosztów uzyskania dochodów powinienem wpisać w pit37?
2002,05.

Witam
Możecie mi pomóc obliczyć ile dostanę zwrotu podatku. Jeżeli dostanę.
Pracowałem na umowę o dzieło, dzisiaj dostałem pit 11
Przychód-16120
Dochód-12896
Koszt uzyskania przychodu-3224
Zaliczka pobrana przez płatnika-2321

Z góry dzięki

Witam. Jeśli mogę ja też bym chciał się dowiedzieć.
Przychód : 6359,50
koszty uzyskania przychodów : 1251,54
Dochód : 5107,96
Dochód zwolniony : 0.00
Zaliczka pobrana przez płatnika : 0.00
Składka na ubezpieczeine społ: 871,93
Składka na ubezp zdrowotne : 345,33
Z góry dziekuję

szymonek91 napisał:
Jeśli mogę ja też bym chciał się dowiedzieć.
Przychód : 6359,50
0. Nie była odprowadzona zaliczka, więc i zwrotu nie będzie. Składki zdrowotne będą zredukowane do wysokości podatku.

[PIT11] Brak kosztów uzyskania przychodu

Mam problem z pracodawcą dotyczący korekty PITu 11.

Otóż w tej chwili pracuję u czterech pracodawców. Wszystkie stosunki pracy nawiązane na podstawie umowy o pracę. Jeżeli chodzi o wymiar etatu to jest to 1/1 oraz trzy razy po 1/8.
Do wszystkich 1/8 przy zatrudnieniu wypełniałem Pit 2 wskazując jako głównego płatnika mój macierzysty zakład pracy, gdzie mam etat 1/1.

Ostatnio od wszystkich pracodawców otrzymałem PIT 11. I do jednego z nich mam zastrzeżenia. Nie uwzględniono mi na rozliczeniu kosztów uzyskania przychodu (zatrudnienie na 1/8 od lutego 2012). W rubryce 36 widnieje 0. Księgowa próbuje wytłumaczyć mi, że koszty mi nie przysługują gdyż moim głównym płatnikiem jest kto inny...
Zwróciło to moją uwagę gdyż na pozostałych mam odliczone normalne koszty uzyskania przychodu w wysokości wynikającej z ustawy.

Czytając trochę przepisów uważam, że jak najbardziej powinny być uwzględnione kosztów uzyskania przychodów - jak się mylę to proszę mnie poprawić.

Jak "zmusić" pracodawcę do korekty pit 11? Bo na razie idzie w zaparte. Proszę o podanie na jakie przepisy się dokładnie powołać.

RE: [PIT11] Brak kosztów uzyskania przychodu

lagarto napisał:
Jak "zmusić" pracodawcę do korekty pit 11?
Nie trzeba- możesz sam skorygować KUP do właściwej wartości.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót