Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam prosbe jak mam sie rozliczyc otoz pracuje na etacie a zeszlym roku mialam spolke ktora sprzedalam zysk ze spolki byl 4000zlotych jak mam to uwzglednic na picie i w jakim picie czy moge je polaczyc razem czy na osobnym picie mam rozliczyc sie z zysku za spolke prosze o jaka kolwiek pomoc

sporo mi sie wyjaśniło po twoich wskazówkach Ag_Maz, dzięki wielkie ,działalność zamknieta ,pokretne wyjasnienia tej osoby skłaniały do takich wniosków ,ale wolałam sie upewnic ,teraz tak dla pewności wypełniam pit-37 jak dla zwykłej osoby , 2xpi 11 ze zleceń i ulga na dzieci ,innych brak

pogodno napisał:
teraz tak dla pewności wypełniam pit-37 jak dla zwykłej osoby , 2xpi 11 ze zleceń i ulga na dzieci ,innych brak
Tak. O ile DG nie była prowadzona w zeszłym roku.

Ponieważ złożony był PIT-36, więc PIT-37 powinien być korektą. Należy też złożyć wyjaśnienie.

Wychodzi na to, że przez 11 m-cy dojeżdżał do pracy z innej miejscowości.

W 2013 na początku roku zgłosił, że nie mieszka już tam gdzie był zameldowany(właśnie w innej miejscowości niż zakład pracy) więc wpisali mu adres zamieszkania w mieście w którym znajduję się zakład pracy. Więc moim zdaniem powinien mieć zaznaczone że dojeżdżał z innej miejscowości(w poprzednich pitach zawsze tak miał).Tak naprawdę został wymeldowany w styczniu 2012, ale zgłosił to w pracy dopiero w 2013. Jak w takim razie ma się rozliczać? Wpisując w programie tak jak mu wypełnili pit, ma do oddania Us 55zł, a zaznaczając w związku poza miejscowością zamieszkania wychodzi na 0 zł.

janusz M. dzieki o korekcie wiem a działaność w 2012 nie była prowadzona ,zawieszona była w 2011,zrobie to zeznanie z nalezyta starannościa ,osoba ,która nie potrafi powiedziec wprost o swojej sytuacji nie jest warta mojego zachodu ale mam wobec niej pewne zobowiazania ,wiec musze
dziekuje za pomoc

prosilbym o wyliczenie czy dostane moze zwrot podatku ? wielkie dzieki serdeczne
umowa o prace : z.p.ch
przychód : 6 298,63
koszty uzyskania przychodów : 445,00
dochód : 5 853,63
zaliczka pobrana przez płatnika : 477
składki na ubezpieczenia spoleczne : 863,54
składki na ubezpieczenia zdrowotne : 421,21

witam, jak to jest z PIT 11 jesli w zostałam zwolniona z pracy, nie pobierałam dochodu bo przebywałam na urlopie wychowawczym, a tylko pracodawca wypłacił mi odprawe 2-miesieczną, czy ostane w takim razie PIT11 od pracodawcy?? a drugie pytanko jak to jest z PIT11 jak sie jest osobą bezrobotna z prawem do zasiłku, czy PUP wystawi mi PIT11?? z góry dziekuje za odpowiedz

Tak, PUP wystawia PIT dla osób otrzymujących zasiłek dla bezrobotnych.

Ag_Maz napisał:

i z tego co doczytałam zarówno PUP i pracodawca ma czas do końca lutego mi je przesłac??

a jeszcze jedno pytanko wie ktos jak to jest z ta ulga jak rozliczam sie wspólnie z mężem do tej pory mogliśmy odliczyc sobie ulge gdyż ja nie pracowałam, jak wyglada sytuacja jak w roku 2012 dostałam ta odprawe i pobieraółam zasiłek?? tak na dobrą sprawe do wrzesnia 2012 nie uzyskiwałam rzadnych dochodów

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie pisz post pod postem.
Tak, można skorzystać z ulg podatkowych i wspólnego rozliczenia (o ile któreś z Was nie jest opodatkowane podatkiem liniowym) i, oczywiście, jest od czego odliczyć te ulgi.

Ag_Maz napisał:
Nie. W wierszu 1 wpisujesz dane z PIT-11 od pracodawcy. W wierszu 3- dane z załącznika PIT-B, który uzupełnisz na podstawie KPiR.
Składki społeczne z DG sumujesz z UoP (o ile nie wrzucałeś ich w koszty). Tak samo składki zdrowotne.

na pewno w pierwszym wierszu Pit-11? Pierwszy wiersz jest - należności ze stosunku: pracy, służbowego, spółdzielczego i z pracy nakładczej.... razem z zasiłkami. Mi program pokazał to w wierszu piątym - działalność wykonywana osobiście ... (w tym umowy o dzieło i zlecenia).

Pozdrawiam

Faktycznie. Jakoś mi umknęło, że to UZ.

Witam, proszę jeszcze o pomoc w pit, bo nie jestem pewna 100% czy dobrze mi wyszło.
1 Pit 11. Praca w tym samym zakładzie na umowę o prace i zlecenie:
Umowa o prace:
Przychód 7447,27
Kup 695,30
Dochód 6751,97
Zaliczka pobr. 307

Umowa zlecenie
Przychód 1625,00
Kup 280,44
Dochód 1344,56
Zaliczka pobr. 93

Składki na ubezp. społeczne 1187,02
Składki na ubez. zdrowotne 611,10

2 Pit 11 Umowa o pracę inny zakład:
Przychód 1.500
Kup 111.25
Dochód 1388,75
Zal.pobrana 66,00
Składki na ubez.społ. 205,65
Składki na ubez. zdrowot. 100.31

+ ulga na 2 dzieci niepełnoletnich, uczących się.

witam,
proszę o sprawdzenie mojego pita

pit 11 (umowa zlecenie):
przychód: 2800 zł
koszty uz. przychodu 560 zł
zaliczka na podatek 406 zł

pit 40A:
renta: 4821,37 zł
zaliczka 0 zł
ubezp. zdrowotne 312 zł.

ulga internet 384,89 zł

mi do zwrotu wyszło 72 zł, myślałam ze będzie więcej, wszystko pewnie przez to że z renty nie pobrali żadnego podatku....

Witam, proszę jeszcze o pomoc w pit, bo nie jestem pewna 100% czy dobrze mi wyszło.
1 Pit 11. Praca w tym samym zakładzie na umowę o prace i zlecenie:
Umowa o prace:
Przychód 7447,27
Kup 695,30
Dochód 6751,97
Zaliczka pobr. 307

Umowa zlecenie
Przychód 1625,00
Kup 280,44
Dochód 1344,56
Zaliczka pobr. 93

Składki na ubezp. społeczne 1187,02
Składki na ubez. zdrowotne 611,10

2 Pit 11 Umowa o pracę inny zakład:
Przychód 1.500
Kup 111.25
Dochód 1388,75
Zal.pobrana 66,00
Składki na ubez.społ. 205,65
Składki na ubez. zdrowot. 100.31

+ ulga na 2 dzieci niepełnoletnich, uczących się.

Mam jeszcze jedno pytanie, w jednym z pit 11. składki na ubezpieczenie zdrowotne są napisane pod rubryczką 78 (w tym zagraniczne) czy nie jest tutaj błąd? Nie powinien być pod 77?

Ostatnia edycja:
Nie, to dlatego, że ZUS uwzględnił kwotę zmniejszającą podatek.[/QUOTE]

a co to oznacza w praktyce?

dziękuje za pomoc:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót