Witam!
Mam taki problem. W roku 2012 byłam zatrudniona w jednej i tej samej firmie, z tymże przez pierwsze trzy miesiące: styczeń, luty, marzec
na umowę o dzieło, przez następne na umowę o pracę. W PIT-11 są KUP oddzielnie za umowę o dzieło i oddzielnie za umowę o pracę, w PIT-37 też.
Koszty dojazdu do pracy w sumie za cały rok (3932 zł) wyniosły więcej niż suma KUP w PIT-11 (3226 zł). Z tymże tak, za okres pierwszy zapłaciłam za bilety miesięczne 962 zł,
a KUP w PIT-11 za ten okres to 2336,00 zł, natomiast za pozostałe 9 miesięcy (umowa o pracę) zapłaciłam za dojazdy 2970 zł,
a KUP w PIT-11 za ten okres to 890 zł. Jak powinnam sobie odliczyć koszty dojazdu? Rozbić kwotę za bilety miesięczne oddzielnie za każdy z tych dwóch okresów,
i wpisać to do części C PIT-37 jako KUP oddzielnie pozycja 38, oddzielnie 46? Jeśli tak zrobię, to koszty dojazdu
za pierwsze trzy miesiące będą niższe niż KUP z PIT-11 za ten okres. A wg. instrukcji, jeśli dobrze zrozumiałam, tylko wyższe koszty się podaje.
Czy może powinnam zostawić KUP takie jak są w PIT-11 za pierwsze trzy miesiące (umowa o dzieło), czyli 2336 zł,
a za następne 9 miesięcy (umowa o pracę) wpisać faktyczne koszty czyli 2970 zł? Proszę o radę.