Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

Ag_Maz napisał:
A wypłatę dostałeś jak już pracowałeś u nowego pracodawcy? Jesli tak- sumujesz i nie obcinasz do 1335.

Może się źle wyraziłem. Ogólnie to był jeden zakład pracy, ale np. 12 czerwca kończyła się umowa z jedną firmą pośredniczącą a 13 zaczynała umowa z drugą firmą i z tego miesiąca jakby dwa razy policzony jest kup.
Czemu ma tutaj znaczenie czas wypłaty?

W takim razie to więcej niż jeden stosunek pracy. I możesz zastosować większe koszty uzyskania przychodu.

Witam

Czy ma znaczenie data wysłania e deklaracji a formularza zap 3? chcę zeby zwrot przelano na moje konto?? Formularz wyślę listem poleconym a pit chcę przez internet?

najpewniej obydwa formularze razem -pocztą

Szanowni użytkownicy forum ;)

Mam pytanie, na które nie znam jednoznacznej odpowiedzi.
Jak wygląda sprawa z odliczeniem Internetu za 2012 rok w takiej sytuacji:
- Jestem studentem pracującym na umowę o dzieło.
- W US mam na stałe podany "domowy" - szczeciński adres zamieszkania.
- W mieszkaniach studenckich (przez rok 3 różne) podpisywałem umowy na Internet na siebie, jednak we wszystkich przypadkach z poznańskimi adresami.
- Czy przysługuje mi możliwość odliczenia kosztów Internetu od podatku?

Słyszałem dwie wersje odpowiedzi:
- bezwzględnie tak
- jeżeli adresy nie pokrywają się z miejscem zamieszkania podanym w US - nie

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam

Ja mam jeszcze takie pytanie:

czy w moim przypadku warto odliczać ulgę internetową ? jeśli wpiszę ulgę mam mniejszy dochód i większy podatek. Z ulgą czy bez mam 0 do zapłaty a do zwrotu 490 zł. Jeśli nie wpiszę ulgi PIT-0 nie muszę dostarczać ?

Wg. mnie jeśli nic nie muszę zwracać a zwrot mam taki sam to chyba nie warto pisać tej ulgi internetowej ? z góry dzięki za pomoc.

Nie ma sensu korzystać z ulgi.

Jeśli wpiszę ulgę mam mniejszy dochód i większy podatek.
Chyba jednak mniejszy podatek.

Dziękuję za odpowiedź, czyli mam dostarczyć sam PIT-37 bez PIT-0 ?

OK - więc nie wliczając ulgi - czy dobrze wszystko obliczyłem ? (przepraszam za zamieszanie, ale to mój pierwszy PIT-37 :o

Dane z PIT-11

Przychód - 8575,00 zł
Koszty uzyskania przychodów - 1479,92
Dochód - 7095,08
Zaliczka pobrana przez płatnika - 490

Składki na ubezpieczenie społeczne - 1175,64
Składki na ubezpieczenie zdrowotne - 573,42

Wyniki w PIT-37:

Dochód po obliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne - 5919,44
Obliczony podatek - 509,40
Składki na ubezpieczenie zdrowotne - 509,40
Podatek należny - 0
Suma zaliczek pobranych przez płatnika - 490
Różnica pomiędzy podatkiem należnym a sumą zaliczek pobranych przez płatników DO ZAPŁATY - 0
Różnica pomiędzy sumą zaliczek pobranych przez płatników a podatkiem należnym NADPŁATA - 490

Czy wszystko dobrze obliczone - US zwróci mi 490 zł ?

Dziękuję za pomoc ;)

Jeszcze raz dziękuję bardzo, idę wypełniać i jutro zanoszę do US. Życzę miłej niedzieli :)

Wypełnienie PIT37

Pracuję w agencji pracy tymczasowej - dostałem od nich PIT11, tutaj jest ok
W zeszłym roku rownolegle podpisałem umowę o dzieło na kwotę 2500zł na program komputerowy. Od firmy nie dostałem PIT11.

Jeśli nie uda mi się tego PIT11 z umowy o dzieło otrzymać do końca terminu, jak mam ująć ten przychód 2500zł w PIT37? Czytałem, że kwota utrzymania przychodu to 50% czyli w tym wypadku 1250zł, czy sumuje to z kwotą KUP otrzymaną na PIT 11 od agencji pracy tymcz? Co oprócz KUP muszę dopisac do PIT37 jeśli nie otrzymam PIT11 za umowe o dzieło?

WItam.
Przez cały rok 2012 nie pracowałam. Byłam zarejestrowana jako bezrobotna w PUP, nie pobierałam zadnych zasiłków ani tym podobnych.
Dostałam tylko z PUP zestawienie składek zdrow. i społ. za 2012 rok.-a to jest tylko dla mnie informacja przecież.
Rozumiem, ze nie potrzebuję się rozliczać z US?
Chciałabym znac odpowiedz, ponieważ słyszałam, że na "zero" też się trzeba rozliczać...

Witam,

Mam krotkie pytanko:

Pole 71: zalezna zaliczka w tym zaliczka pobrana przez platnika = wpisuje tu to co powinam byla zaplacic wg. ustawy czy to co faktycznie zaplacilam?

Nalezne zaliczki na podatek za wynajem mieszkania (wg.zasad ogolnych): wpisuje w czesci N1 czy N3?

Dziekuje,
Beata

Witam, mam do rozliczenia mój pierwszy w życiu PIT. Czy mogę to zrobić przez internet?

bord30 napisał:
Rozumiem, ze nie potrzebuję się rozliczać z US?
Nie ma dochodu- nie ma rozlcizenia.
nifciak napisał:
Pole 71: zalezna zaliczka w tym zaliczka pobrana przez platnika = wpisuje tu to co powinam byla zaplacic wg. ustawy czy to co faktycznie zaplacilam?
To co zapłaciłaś.
kirus5888 napisał:
Czy mogę to zrobić przez internet?
Tak.

Ag_Maz napisał:
A wypłatę dostałeś jak już pracowałeś u nowego pracodawcy? Jesli tak- sumujesz i nie obcinasz do 1335.
A mogę wiedzieć dlaczego jeśli wpiszę PITy osobno to mam na obydwu nadpłatę i mam zwrot, natomiast sumując dwa razem mam dopłatę?

Proszę przeczytać ten wątek. Odpowiadałam na podobne pytanie kilkanaście razy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót