Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Janusz M. napisał:
Proszę wpłatę wykazać w PIT-28. (w grudniu)

Tylko w jaki sposób skoro nie ma grudnia jako takiego wyszczególnionego w L1 (ani poz. 110)? Jest tylko w L2, co zgadza się z kwotą do zapłaty z pozycji 111...
Daluc, dzięki za pomoc.
Idę niedługo do US żeby dopytać ale chciałbym się przygotować na wszelkie, ciekawe aktualności :)

A tak z innej beczki jeszcze, czy jeżeli wpłacam w ciągu roku do US kwoty ryczałtu niezaokrąglone, to nie ma problemu i po prostu będę mieć jakąś symboliczną dopłatę po uzupełnieniu PIT-28? Czy są jakieś inne konsekwencje?

walerian napisał:
A tak z innej beczki jeszcze, czy jeżeli wpłacam w ciągu roku do US kwoty ryczałtu niezaokrąglone, to nie ma problemu i po prostu będę mieć jakąś symboliczną dopłatę po uzupełnieniu PIT-28? Czy są jakieś inne konsekwencje?

Nie powinno być żadnego problemu.

Grudzień w PIT-28 wykazuje się w poz. 124.
Podatek powinieneś wpłacać w pełnych złotych, a jeżeli już wpłacałeś w groszach to albo będziesz miał nadpłatę groszową lub kwotę do zapłaty również groszową w skali roku (jednak takie małe kwoty nie są zwracane i nie są na nie wysyłane upomnienia).
Nie ma tu żadnych konsekwencji

walerian napisał:
Jest tylko w L2
Prawidłowo. tam proszę wpisać, a księgowość US przy sprawdzaniu wpłat, uwzględni wpłatę dokonaną w grudniu jako wpłatę na PIT-28.

Co do zaokrąglania kwot podatku.
Czyżby Pan tego nie robił?
To znaczy, że można mieć zastrzeżenia do prawidłowości wyliczeń dokonywanych przez Pana w ciągu roku.

Janusz M. napisał:
To znaczy, że można mieć zastrzeżenia do prawidłowości wyliczeń dokonywanych przez Pana w ciągu roku.

Można, ale w praktyce nikt się tym nie zajmie. Spotkałem się co najmniej kilka razy z tą kwestią i nikomu zeznania, ani wyliczeń należnego podatku nie kwestionowano.

W znanych mi kilku Urzędach Skarbowych na Mazowszu, PIT-28 zostaje przyjęty dopiero po sprawdzeniu wpłat przez księgowość.
Dotyczy to też e-deklaracji.
Jeśli kwoty z "L" nie zgadzają się z wpłatami, księgowość wzywa delikwenta do wyjaśnienia i dokonania ewentualnej korekty.

Janusz M. napisał:
Jeśli kwoty z "L" nie zgadzają się z wpłatami, księgowość wzywa delikwenta do wyjaśnienia i dokonania ewentualnej korekty.

Kwoty z "L" nie muszą się zgadzać z wpłatami, czym innym są zaliczki, a czym innym dokonane wpłaty, istotne jest aby się zgadzała kwota wpłacona za 11 miesięcy/ III kwartały ale i tu mogą być odstępstwa do kilku złoty, dla tak małych kwot nie wzywa się podatnika do poprawy zeznania - koszty wezwania przewyższają różnicę).

Napisałem "w znanych mi kilku.....". Proszę właściwie cytować moje wypowiedzi.

Janusz M. napisał:
Prawidłowo. tam proszę wpisać, a księgowość US przy sprawdzaniu wpłat, uwzględni wpłatę dokonaną w grudniu jako wpłatę na PIT-28.

Co do zaokrąglania kwot podatku.
Czyżby Pan tego nie robił?

Do tej pory miałem okrągłą kwotę podatku, więc nie było problemu. Od nowego roku kwota się zmienia, bo zmienił się wymiar czynszu wyszła końcówka 50 groszy po przecinku. Z rozpędu zapłaciłem od razu w styczniu dokładne wyliczenie, a nie kwotę zaokrągloną. Teraz uzupełniając pit-28 zwróciłem uwagę, że liczy się kwota zaokrąglona. Więc zastanawiam się czy płacić już do końca roku dokładne wyliczenie, czy od następnego miesiąca wysłać zaokrąglenie a za ten styczeń wyjdzie 50 gr do dopłacenia w przyszłym pit-28?

Proszę wpłacać tak jak "książka pisze" :). Bez groszy. Za jedną nieprawidłową wpłatę nikt Panu głowy nie urwie.

Panie Januszu, dziękuję. Dziękuję również wszystkim odpowiadającym, bardzo mi pomogliście. :)

Ulga budowlana po raz pierwszy

Witam.

Do tej pory nie miałem okazji korzystać z ulgi budowlanej, mam więc w związku z tym kilka pytań. Jestem osobą prywatną (Pit-37). Rozliczam się sam.

1. Na początku chciałbym się dowiedzieć czy taka ulga nadal jest aktualna, gdyż znalazłem wiele informacji ale większość była z poprzednich lat.

2. Kolejna kwestia dotyczy faktur na materiały objęte ulgą. Czy na fakturze mogą znajdować się jednocześnie materiały objęte ulgą jak również i te nie objęte?

3. W październiku 2012 brałem ślub i zmieniłem adres zamieszkania wraz z zameldowaniem. Część faktur mam na stary adres a część na nowy. Czy jest to jakaś przeszkoda i będą jakieś problemy w związku z zmianą adresu? Jeśli tak, to czy jest jakaś możliwość "naprawy" problemu?

4. Kupowałem niektóre rzeczy przez internet i fakturę vat otrzymałem w formie elektronicznej na maila. Czy taka faktura po wydrukowaniu może być uwzględniona?

5. Czy mogę odliczyć tylko materiały zakupione w 2012 roku, czy w 2013 również?

Z góry dziękuję za pomoc.
Robert

Proszę o pomoc. Wychodzi mi zwrot podatku w kwocie 278 zł. Proszę, żeby ktoś sprawdził, czy dobrze wykonuję obliczenia i czy zwrot wychodzi mi dobry.

Przychód- 12001,29
Koszty Uzyskania przychodu- 667,50
Dochód- 11333,79
Zaliczka pobrana przez płatnika- 663
Składki społeczne- 1645,38
Składki zdrowotne- 802,58

Dlaczego wychodzi zwrot, skoro nie odliczam żadnej ulgi? Nie powinno wyjść na 0 (zero)?

marta101091 napisał:
Dlaczego wychodzi zwrot, skoro nie odliczam żadnej ulgi? Nie powinno wyjść na 0 (zero)?
Obliczenia są dobre. Nie napisałaś źródła przychodu. Jeśli to umowa zlecenie- to tak powinno być. Jeśli UoP, widocznie odprowadzono za wysokie zaliczki.

Praca przez Internet, jak zaplacic podatek?

W zeszlym roku zaczalem pracowac dla firmy zajmujacej sie tworzeniem stron internetowych, i zarobilem mniej wiecej 2500 USD.

Chcialbym zaplacic od tej kwoty podatek, ale nie jestem pewien jak to zrobic, i slyszalem ze jedynym rozwiazaniem jest w tym przypadku zalozenie jednoosobowej dzialalnosci gospodarczej, co wiaze sie z oplata na ZUS w wyskokosci 400zl na miesiac.

Pieniadze wplacane byly na konto PayPal in na polskie konto bankowe w USD?

Czy istnieje jakas inna mozliwosc rozwiazania tej sytuacji, na prawde nie chcialbym otwierac firmy itp.

Dziekuje.

Ag_Maz jest to umowa o pracę.

Przychód- 12001,29
Koszty Uzyskania przychodu- 667,50
Dochód- 11333,79
Zaliczka pobrana przez płatnika- 663
Składki społeczne- 1645,38
Składki zdrowotne- 802,58

Wychodzi mi zwrot podatku w kwocie 278 zł. Proszę, jak możesz, sprawdz, czy jeśli jest to umowa o pracę, to obliczenia (278 zł do zwrotu) są dobre.

RE: Ulga budowlana po raz pierwszy

robertz napisał:
Na początku chciałbym się dowiedzieć czy taka ulga nadal jest aktualna,
Ta ulga od dawna jest zlikwidowana.

Obecnie można wystąpić o zwrot VAT za zakupione materiały budowlane - formularz VZM-1. Ale to nie jest niczym związane z rocznym rozliczeniem PIT-36, czy też PIT-37.
Na ten temat pisaliśmy już.

RE: Ulga budowlana po raz pierwszy

robertz napisał:
Witam.

Do tej pory nie miałem okazji korzystać z ulgi budowlanej, mam więc w związku z tym kilka pytań. Jestem osobą prywatną (Pit-37). Rozliczam się sam.

1. Na początku chciałbym się dowiedzieć czy taka ulga nadal jest aktualna, gdyż znalazłem wiele informacji ale większość była z poprzednich lat.

2. Kolejna kwestia dotyczy faktur na materiały objęte ulgą. Czy na fakturze mogą znajdować się jednocześnie materiały objęte ulgą jak również i te nie objęte?

3. W październiku 2012 brałem ślub i zmieniłem adres zamieszkania wraz z zameldowaniem. Część faktur mam na stary adres a część na nowy. Czy jest to jakaś przeszkoda i będą jakieś problemy w związku z zmianą adresu? Jeśli tak, to czy jest jakaś możliwość "naprawy" problemu?

4. Kupowałem niektóre rzeczy przez internet i fakturę vat otrzymałem w formie elektronicznej na maila. Czy taka faktura po wydrukowaniu może być uwzględniona?

5. Czy mogę odliczyć tylko materiały zakupione w 2012 roku, czy w 2013 również?

Z góry dziękuję za pomoc.
Robert

Ad. 1. Nie ma ulgi budowlanej. Natomiast można odzyskać część VAT od niektórych materiałów budowlanych.

Ad. 2. Tak, w formularzu zaznacza się wówczas, od których pozycji faktury możemy odzyskać VAT.

Ad. 3. Jeśli oba adresy są poprawne (dla danej daty wystawienia faktury), to faktury były wystawione prawidłowo, zatem nie mogą być kwestionowane.

Ad. 4. Tak.

Ad. 5. I te i te. Przy czym wniosek można złożyć tylko raz w ciągu roku.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót